Annita zit in het tweede jaar van de Associate degree Bedrijfskunde in deeltijd. Volgend collegejaar stroomt ze door naar het derde jaar van de bachelor. Ze heeft haar eigen bedrijf en vormt een gezin samen met haar man, zoon en sinds kort een pup. Ze vertelt waarom ze in deeltijd studeert en hoe het flexibele onderwijs haar bevalt.

Waarom heb je voor de deeltijd studie bedrijfskunde gekozen?

"Ik heb gekozen voor deeltijd, omdat ik een eigen bedrijf heb en ik ben bijna 40 uur per week aan het werk. Daardoor is een voltijd opleiding geen optie. Ik werk als een office manager. Ik ondersteun verschillende ondernemers bij hun administratie, afspraken, agenda en email. Ik wil mijn klanten nu ook gaan helpen bij het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen. Daarom heb ik gekozen voor de studie Bedrijfskunde. Ik wil meer weten over processen binnen bedrijven en ik wil een bredere kijk op het bedrijfsleven."

Waarom heb je gekozen voor de HZ?

"De groepsbijeenkomsten vinden op één dag in de week plaats op de middag en avond. Dit is goed te combineren met mijn bedrijf. Ook heb ik voor de HZ gekozen, omdat de school goed aan te reizen is. Rotterdam was wel een optie, maar de HZ is net wat kleinschaliger. Voor mij is de HZ meer persoonlijk. De docenten zijn erg betrokken bij wat ik doe, ik heb echt het idee dat ze me iets willen leren. Ze staan echt voor je klaar."

Wat houdt de studie Bedrijfskunde in?

"Je wordt opgeleid als bedrijfskundige met een overall blik. Je leert meekijken naar hoe alles loopt en wat eventueel anders zou kunnen binnen een bedrijf. Ik hoef niet echt de diepte in, ik ben geen advocaat of jurist, maar ik kan het wel signaleren en begrijpen."

Hoe ziet het flexibele onderwijs er uit en hoe bevalt dat je?

"De vorm van het deeltijdonderwijs is heel anders dan het normale onderwijs van vroeger. Je hebt bijna geen toetsen. Alle leeruitkomsten toon je aan met een portfolio. Hierdoor hoef je niet echt te studeren, maar ben je meer bezig met het toepassen in de praktijk. Daardoor sluit de studie erg goed aan bij mijn werk. Je kan elk semester zelf bepalen wanneer je wat doet en afrondt. Dat is erg fijn."

"De lessen zijn erg interactief, dat vind ik leuk. Je krijgt vooral veel praktijkvoorbeelden. Het is heel leuk als je wat meekrijgt uit de praktijk van je medestudenten. Dan heeft iemand zelf iets meegemaakt en dat brengt hij dan in of hij vraagt er iets over. De bijeenkomsten vinden op een dag in de week plaats, verder doe je heel veel zelfstandig. Je kan wel altijd een docent benaderen met vragen. Of vragen of ze eens met je meekijken of je op de goede weg bent."

Hoe bevalt de zelfstandigheid?

"Voor mij is de mate van zelfstandigheid echt wel te doen. Ik moet zeggen dat ik er best makkelijk doorheen rol. Ik werk ook zelfstandig dus ik ben het al gewend. Ik heb ook geen baas die mij vertelt wat ik moet doen. Het is zelfstandig, absoluut, maar wel heel goed te doen."

Wat wil je bereiken nadat je bent afgestudeerd?

"Ik wil steeds meer bedrijven kunnen adviseren over bedrijfsprocessen. Dat mijn bedrijf steeds meer die kan op ontwikkeld. In plaats van uitvoeren en helpen echt wel meedenken en sparpartner zijn van mijn klanten."

Lees meer over de Associate degree-opleiding Bedrijfskunde aan de HZ