Bachelor

Pedagogiek

Pedagogiek

Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders? Als pedagoog ondersteun je jeugdigen en hun gezinnen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken. Ben jij een toekomstig jeugdspecialist die kinderen en opvoeders wil begeleiden, adviseren en ondersteunen? Heb je een goed inlevingsvermogen en heb je oog voor kansen en mogelijkheden in mensen? Kies dan voor de opleiding Pedagogiek aan de HZ!

Opgroeien in een veilige omgeving
De uitdagingen waarmee je te maken krijgt zijn verschillend en ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Denk aan een kind die zich niet lekker in zijn vel voelt zitten en dreigt uit te vallen op school. Of zich erg onzeker voelt omdat hij of zij wordt buitengesloten in een open woongroep waarop hij tijdelijk verblijft. Je taken kunnen ook zijn gericht op het voorkomen van problemen. Met jouw oplossingen kunnen ze opgroeien in een veilige omgeving, of dit nou thuis of ergens anders is. Je gaat in je handelen uit van het positieve in kinderen en hun opvoeders. Je werkt samen met veel verschillende mensen die betrokken zijn bij jeugdigen, denk aan ouders/opvoeders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers bijvoorbeeld vanuit de jeugdzorg.

Lees meer

Varianten

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
Programma

Inhoud van de opleiding Pedagogiek

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Jaar 1

Je start met de basiskennis op het gebied van ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Het opgroeien van kinderen staat hierbij centraal. Ook maak je kennis met de juridische kant van pedagogiek. En je gaat aan de slag met praktijkopdrachten bij organisaties en gezinnen. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Ontwikkelingspsychologie: kinderen van 0 tot 12 jaar
 • Werken met gezinnen
 • Gespreksvoering met kinderen
 • Jeugdrecht: ouderlijk gezag en echtscheidingen
Jaar 2

Je loopt twee dagen per week stage, waarbij je werkt met kinderen, jongeren en gezinnen. De rest van de week volg je lessen op de HZ. Denk aan jeugdrecht, psychologie en hoe je een gesprek voert met jongeren. Interesse in Jeugdzorg? Dan kun je kiezen voor de aantekening ‘Jeugdzorgwerker in het Kwaliteitsregister Jeugd’, een extra aantekening op je diploma. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Ontwikkelingspsychologie: identiteitsontwikkeling en de worstelingen
 • Gespreksvoering met jongeren
 • Verplichte jeugdhulp
 • Jeugdrecht: het plaatsen van kinderen onder toezicht en uithuisplaatsingen
Jaar 3

Je kiest dit jaar je minor: een keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest, kun jij je kennis verdiepen of verbreden. Je kiest een minor die bij je past. Of je kiest voor een minor met een (buitenlandse) stage. Je gaat in opdracht van een organisatie een adviesplan schrijven hoe om te gaan met stress en middelengebruik in een bepaalde wijk. Ook ga je op uitwisseling, waarbij je een buitenlandse universiteit bezoekt om te praten over visies op opvoeding, onderwijs en ontwikkeling. Je focust dit jaar onder andere op:

 • Jeugdrecht: wet- en regelgeving en huiselijk geweld
 • Ontwikkelingspsychologie: stoornissen en afwijkingen in gedrag in cognitieve functies, leerproblemen en autisme
Jaar 4

Staat in het teken van afstuderen: drie dagen in de week als ‘volwaardig collega’ meedraaien binnen een organisatie uit het pedagogisch werkveld. Een dag in de week besteed je aan het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek, vaak in opdracht van de stage organisatie.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Pedagogiek nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten over de opleiding

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Pedagogiek vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Pedagogiek? Lees meer over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Pedagogiek.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Pedagogiek.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €300,- per jaar.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via tel. 0118 - 489 119 of via pedagogiek@hz.nl.

Meer informatie over deze opleiding?

Wil je alle informatie over de opleiding Pedagogiek nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Beroepen

Als pedagoog kun je bij veel verschillende organisaties, in uiteenlopende beroepen, terecht. Denk aan:

 • Hulpverlener in de Jeugdzorg
 • Gezinsbegeleider
 • Opvoedcoach
 • Pedagogisch ondersteuner
 • Beleidsmedewerker

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Pedagogiek doorstuderen? Dan zijn er verschillende masters die zich richten op pedagogiek, psychologie, sociologie en onderwijs. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Pedagogiek!
Chat nu
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan