Ligt jouw kracht bij het werken met kinderen en jongeren? En help je mensen graag vooruit? Misschien zijn de hbo-opleidingen Pedagogiek en Social Work wel iets voor jou. Er zijn veel raakvlakken. Zeker wanneer je Pedagogiek vergelijkt met het profiel Jeugd van Social Work. Maar waar zitten de verschillen? En welke opleiding sluit het beste aan op jouw situatie?

Wat houdt de opleiding Pedagogiek in?

In de pedagogiek houd je je bezig met de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Dat kan binnen de jeugdzorg zijn, maar ook in het (speciaal) onderwijs of de kinderopvang. Ondersteuning is niet alleen gericht op het kind zelf, maar ook op zijn of haar ouders, de school of het gezinshuis. Er hoeft voor een pedagoog niet altijd sprake te zijn van een probleem. Pedagogiek richt zich net zo goed op preventie en het stimuleren van de ‘gezonde’ ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Wat is Social Work?

Social Work houdt zich bezig met hulpverlening en preventie bij brede problematiek. In de basis richt je je op mensen van 0 tot 100 jaar met de meest uiteenlopende problemen of zorgvragen. Dat kan hulp bij verslavingsproblematiek zijn, maar ook jeugdreclassering of ouderen- of gehandicaptenzorg. In jaar 3 kies je voor een profiel: Jeugd, Zorg of Welzijn & Samenleving. Het profiel Jeugd heeft de meeste raakvlakken met Pedagogiek, omdat je je focust op het opgroeien van jeugdigen in complexe situaties. Omdat de verschillen hier wat kleiner worden, leggen we in de volgende voorbeelden de nadruk op het Profiel Jeugd.

Waar word je voor opgeleid als pedagoog?

De meeste studenten Pedagogiek komen terecht in de jeugdhulpverlening of de jeugdzorg. Bijvoorbeeld als gezinsbegeleider, opvoedcoach, pedagogisch ondersteuner, beleidsmedewerker of leidinggevende. Ook binnen het (speciaal) onderwijs zijn de laatste jaren steeds meer pedagogisch medewerkers actief. De focus ligt dan op begeleiding bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen, begeleiding bij leerproblematiek of ondersteuning bij dyslexie of ADHD.

Wat kan je worden met Social Work (Profiel Jeugd)?

Als social worker kun je binnen het jeugddomein bijvoorbeeld werken in de jeugdbescherming, een leefgroep of de pleegzorg. Je richt je op de ontwikkeling van de jeugdige, maar ook op een passend en stabiel opvoedklimaat. Dit doe je door hulp te bieden aan het kind, maar ook aan de ouders. Zo begeleid je jongeren naar volwassenheid en het op eigen benen staan in een steeds veranderende maatschappij. Andere werkvelden kunnen bijvoorbeeld de jeugdpsychiatrie, welzijnswerk of de jeugdreclassering zijn.

Het verschil tussen Social Work en Pedagogiek aan de hand van een fictief gezin

Stel: we nemen een gezin met een vader, een moeder en een dochter van 11 jaar. De dochter heeft gedragsproblemen en het gaat hierdoor niet goed op school. Thuis is het gezin de regie kwijt. Ook doordat de ouders zelf met problemen kampen, zoals het hebben van schulden. Waar ligt de focus van de social worker? En waar die van de pedagoog?

Als pedagoog richt je je in dit gezin sterk op de ontwikkeling van de jeugdige. Op een methodische manier werk je aan gedragsverandering en zoek je creatieve manieren om ontwikkelingsachterstanden weg te werken. Ook geef je de ouders handvatten om hun dochter hierin zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en te stimuleren.

Als social worker zorg je ervoor dat het gezin de regie terugkrijgt. Door oplossingsgericht aan de slag te gaan met de problemen, zorg je dat de rust terugkeert om de opvoedtaken weer vorm te geven. Je helpt het gezin als geheel, maar werkt ook aan oplossingen voor onderliggende (individuele) problemen. Zo help je de ouders uit dit voorbeeld bij het aanpakken van hun financiële problemen.

Natuurlijk is er soms sprake van overlap. Want waar begint het een en eindigt het ander? Afgestuurde studenten Pedagogiek en Social Work komen elkaar niet voor niets vaak tegen binnen het werkveld. Daarin versterken ze elkaar als geen ander.

Wat past bij jou? Stel jezelf deze 2 vragen!

1. Weet je nu al 100% zeker dat je met kinderen en jongeren wil werken? En hoef je geen seconde te twijfelen of je andere opties open wil houden?

Dan past Pedagogiek helemaal bij jou. Met deze opleiding werk je vanaf dag 1 met de doelgroep waar jij blij van wordt. Je kunt je hier 4 jaar lang in specialiseren. Een prachtige basis voor een carrière in je favoriete vakgebied.

2. Ben je breder geïnteresseerd? Of houd je graag je opties open?

Dan is Social Work interessant voor jou. In de eerste 2 jaar leg je een brede basis voor een doelgroep van 0 tot 100 jaar. Ook met je stage kun je in deze periode nog alle kanten op. Dit geeft je ruime bagage en tegelijkertijd de ruimte om te ontdekken bij welke doelgroep je hart ligt. In je 3e jaar maak je een keuze voor een specifieke richting. Zoals het profiel Jeugd.

SKJ-certificaat

Wat je ook kiest: met beide opleidingen behaal je een SKJ-certificaat Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) is het wettelijke beroepsregister voor professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Zonder SKJ-certificaat kun je niet aan de slag in dit werkveld. Na afronding van Social Work (met profiel Jeugd) of Pedagogiek ben je verzekerd van toelaatbaarheid tot het register van de jeugd- en gezinsprofessional.

Social Work en Pedagogiek in deeltijd

Je kunt de opleidingen Social Work en Pedagogiek ook in deeltijd volgen. Bij de deeltijdopleidingen zijn leren en werken aan elkaar gekoppeld. Wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk. Dankzij flexibel onderwijs bepaal je zelf waar, wanneer en hoe je leert. Zo zorgen we ervoor dat je de opleiding zo goed mogelijk kunt inpassen in je agenda.

Bekijk Social Work Deeltijd >
Bekijk Pedagogiek Deeltijd >

Wil je meer weten? Of kennismaken met een opleiding?

Onze docenten van Pedagogiek en Social Work gaan graag met je in gesprek. Je kunt ook altijd een Open Dag bezoeken of een keertje proefstuderen. Bekijk ook onze online voorlichtingen.

Portret van Pedagogiek student in de mediatheek met een boek in haar handen

Bekijk al onze studiekeuzeactiviteiten

Zoals Open Dagen en Meeloopdagen

Ga naar overzicht

Laatst aangepast op: 17-12-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Student achter haar laptop in de HZ Shop
Voltijdopleidingen Studiekeuze

Met dit stappenplan ben je goed voorbereid op je studie aan de HZ

5 min. Hugo Massar
Voltijdopleidingen Studiekeuze

Welke technische opleiding past bij jou?

1 min. Hugo Massar
Voltijdopleidingen Studiekeuze

Welke economische studie past bij jou?

2 min. Hugo Massar
Duinpad naar het strand Zeeland
Voltijdopleidingen Studeren in Nederland Studiekeuze

Voor deze opleidingen kom je speciaal naar Zeeland

4 min. Sanne
Voltijdopleidingen

Dit zijn de top hbo-opleidingen van Zeeland

2 min. Hugo Massar
Twee Social Work studenten zitten samen in de HZ in Vlissingen
Voltijdopleidingen

Wat is het verschil tussen de hbo-opleidingen Pedagogiek en Social Work?

5 min. Kevin van Gorkom