Minor: Applied Research - HZ Studio

In de minor Applied Research werk je aan uitdagende onderzoeksprojecten, begeleid door ervaren HZ-onderzoekers en lectoraten. Kies een project en richt je op belangrijke onderzoeksgebieden zoals energietransitie, klimaatadaptatie, biobased bouwen, circulaire economie, marine biobased chemie, watertechnologie of voedselinnovatie.

Waarom kiezen voor de minor Applied Research?

Tijdens deze minor ontwikkel en verfijn je je onderzoeksvaardigheden terwijl je bijdraagt aan belangrijke innovatieve projecten. Je doet praktijkervaring op en leert van ervaren onderzoekers en lectoren hoe je praktijkgericht onderzoek aanpakt. Je bouwt expertise op in het door jou gekozen thema en wordt goed voorbereid op je afstudeerperiode waarin je al je opgedane ervaring kunt toepassen.

Ontdek uitdagende onderzoeksprojecten

Je kunt kiezen uit verschillende onderzoeksprojecten die zijn gekoppeld aan Sustainable Development Goals. De projecten wisselen elk semester en bieden je de mogelijkheid om verschillende onderzoeksgebieden te verkennen:

Semester 1:

  • Energy transition
  • Biobased building solutions
  • Circular economy
  • Marine biobased chemistry
  • HZenzor
  • Climate adaptation
  • Innovation in Education
  • Food Innovation

Semester 2:

  • Water technology
  • Biobased building solutions
  • Circular economy
  • Marine Biobased chemistry
  • HZenzor
  • Climate adaptation
  • Innovation in Education
  • Food Innovation

Voor meer informatie over de onderzoeksthema's en de contactpersonen ga je naar het dropdownmenu hieronder en bekijk je het overzicht met onderzoeksprojecten.

Opbouw van de minor Applied Research - HZ Studio

Tijdens deze minor werk je zowel bij je gekozen onderzoeksgroep als in de HZ Studio, gevestigd in de HZ toren in Vlissingen. De HZ Studio is een interculturele hub die een echte werkomgeving weerspiegelt. Je deelt deze ruimte met studenten van de minor Design Thinking and Doing. Zo kun je samenwerken, netwerken en leren van en met medestudenten met verschillende interesses en culturele achtergronden. Daarnaast kun je gebruik maken van:

  • Wekelijkse coachingsessies
    Een ruimte om ideeën te delen, voortgang te bespreken en uitdagingen aan te pakken onder begeleiding van ervaren coaches.
  • Praktische workshops
    Hands-on sessies die gericht zijn op jouw professionele ontwikkeling met de nadruk op persoonlijk leiderschap en groei.

Met de minor HZ Studio kun je, afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt, bijdragen aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Het verbeteren van welzijn door bij elke innovatie de nadruk te leggen op de kwaliteit van leven (of verblijven) in Zeeland.
  • SDG 11: Het werken aan projecten en innovaties die plekken in Zeeland inclusiever, duurzamer of veerkrachtiger maken.
  • SDG 12: Het omarmen van verantwoorde consumptie en productie, bijvoorbeeld door het stimuleren van duurzame mobiliteit of het hergebruiken van voedselafval voor andere doeleinden.

Tijdens de minor werk je in de HZ Studio, gevestigd in de HZ-toren in Vlissingen op de tweede verdieping. Deze bruisende kantooromgeving deel je met studenten van de HZ Studio-minor Design Thinking and Doing. Dit geeft je de kans om te leren van andere studenten met verschillende interesses en culturele achtergronden.

Je hebt twee coaches die je tijdens de minor ondersteunen:

Onderzoekscoach

Je wordt begeleid door een onderzoeker uit jouw gekozen vakgebied, hij of zij zal:

  • Je begeleiden bij je project en je op weg helpen met vakinhoudelijke kennis.
  • Regelmatig afspreken (wekelijks 30 minuten of tweewekelijks 1 uur) om je voortgang, leerpunten en volgende stappen te bespreken.
  • In contact met je blijven via Teams als jouw aanspreekpunt op het gebied van onderzoeksbegeleiding.

HZ Studio coach

Je HZ Studio Coach begeleidt je vooral bij je persoonlijke ontwikkeling en teamwork, hij of zij zal:

  • Je helpen reflecteren op je vaardigheden, samenwerking en algehele prestaties tijdens de minor.
  • Je coachen op het gebied van je vervolgstudie of toekomstige carrière.
  • Maandelijkse meetings organiseren met jou, je team en je onderzoekscoach en je de mogelijkheid bieden ook tussentijds in te checken.

Beoordeling

  • Onderzoekscoach
    Evalueert belangrijke projectmijlpalen, zoals je onderzoeksvoorstel en eindrapport.
  • HZ Studio coach
    Beoordeelt je vaardigheden, samenwerking en algemene prestaties.

Let op: niet elk onderzoeksproject is elk semester beschikbaar. Als je geïnteresseerd bent in een specifiek onderwerp, neem dan contact op met de contactpersoon om de beschikbaarheid van het project na te vragen en een afspraak met de onderzoeker te maken. Als meerdere studenten interesse tonen in hetzelfde onderwerp, kan het gebeuren dat de onderzoeker interviews afneemt om de meest geschikte kandidaten te kiezen.

Energy Transition

Leer over de financiële, sociale, technische en creatieve aspecten van de energietransitie. Duurzame oplossingen zijn complex en betrokkenen hebben vaak tegengestelde belangen. Met een multidisciplinair team van 3 of 4 studenten benader je je aanpak vanuit verschillende expertises en invalshoeken.

Meer weten? Stuur een mail naar Marjoleine Dootingh

Water Technology

Ontwikkel technieken om water zo efficiënt mogelijk te (her)gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het ontzouten van zeewater voor waterstofproductie, het nazuiveren van afvalwater voor de landbouw, het zuiveren van industrieel water tot proceswater of het zuiveren van verschillende waterstromen met behulp van wetlands. Ook houdt de onderzoeksgroep Water Technology zich bezig met het terugwinnen van waardevolle stoffen uit water, het beoordelen van de milieu-impact van verschillende technieken en het monitoren van waterzuiveringsinstallaties.

Meer weten? Stuur een mail naar Bart Letterie

Biobased Building

Onderzoek en verbeter biobased bouwmaterialen. Afhankelijk van je opdracht ga je bijvoorbeeld productideeën testen, nieuwe producten ontwikkelen of onderzoek doen naar innovatieve toepassingen.

Meer weten? Stuur een mail naar Marianna Coelho

Circular Economy

Draag bij aan de vergroening van het HZ-terrein. Ontwerp circulaire beplanting, creëer studeer- en ontmoetingsruimtes of werk aan het voedselbos. Je zorgt dat de benodigde materialen circulair zijn en denkt mee hoe voedsel en materialen binnen de HZ (her)gebruikt kunnen worden.

Meer weten? Stuur een mail naar Ingrid de Vries

Marine Biobased Chemistry

Onderzoek mariene bronnen voor voedseltransitie, eiwitvervanging en duurzame verpakkingen. Voer chemische analyses uit en leer complexe onderzoeksvaardigheden. De onderzoeksgroep Marine Biobased Chemistry gebruikt chemische kennis om mariene bronnen te onderzoeken, bijvoorbeeld om de voedseltransitie in Zeeland vorm te geven. Je kunt je samen met je projectgroep bezighouden met de toepassingen van zeewier, je verdiepen in eiwittransitie, of voedselverpakkingen ontwikkelen. Ook zijn er chemieprojecten, bijvoorbeeld om smaak- en geurstoffen te analyseren. Je leert hoe je een complex onderzoek aanpakt, experimenten uitdenkt, data analyseert en onderzoeksresultaten presenteert.

Meer weten? Stuur een mail naar Tanja Moerdijk

HZenzor

Om onderzoek te doen naar waterkwaliteit heeft de HZ twee zelfsturende sensorboten: HZenzor 1 en HZenzor 2. De boten van twee meter lang zijn een platform vol meetapparatuur. Tijdens dit project verbeter je de navigatie en functionaliteit van zelfsturende sensorboten voor waterkwaliteitsonderzoek. Je werkt aan mechatronica, programmering en test de aanpassingen met je team.

Meer weten? Stuur een mail naar Willem Haak

Climate Adaptation

Werk met de onderzoeksgroep Resilient Deltas aan klimaatadaptatie en flood risk management. Combineer expertises zoals watermanagement, risicoanalyse en ruimtelijke planning.

Meer weten? Stuur een mail naar Jasper van den Heuvel

Innovation in Education

Het lectoraat Excellence and Innovation in Education houdt zich bezig met toekomstbestendig onderwijs. Door toenemende digitalisering, vergrijzing en globalisering is het onderwijs steeds op zoek naar innovatieve oplossingen. In een interdisciplinaire groep ga je aan de slag met een actueel vraagstuk uit de onderwijswereld.

Meer weten? Mail Hilde Kooiker - den Boer

Food Innovation

Duik in de wereld van voedselinnovatie en verken de toekomst van duurzame en innovatieve voedseloplossingen in de regio Zeeland. Door dit onderzoeksonderwerp te kiezen, krijg je de kans om aan uiteenlopende projecten te werken, van het ontdekken van nieuwe toepassingen voor regionale ingrediënten tot het aanpakken van uitdagingen op het gebied van voedselproductie, voedselverwerking en duurzaamheid.

Meer weten? Mail Judith van Poppel

Met deze minor leer je het volgende:

  • Je begrijpt de uitgangspunten van regeneratie en gebruikt deze kennis om kritisch te reflecteren op je persoonlijke ontwikkeling aan de hand van de Inner Development Goals.
  • Je leert systematisch onderzoek doen, een probleem van verschillende kanten bekijken en je keuzes onderbouwen. Je onderzoekt gestructureerd en gaat kritisch om met stakeholders, theorieën, modellen en methodologieën. Dankzij feedback en reflectie verbeter je je onderzoeksplan, zodat het duidelijk, relevant en bruikbaar is.
  • Je leert onderzoeksgegevens te verzamelen en te verwerken. Je analyseert de resultaten kritisch, trekt goed onderbouwde conclusies en legt uit waarom je bepaalde methoden gebruikt. Ook leer je hoe je onderzoeksresultaten controleert en beoordeelt op betrouwbaarheid. Daarnaast kijk je terug op je onderzoek en jouw manier van werken, zodat je jezelf als professional verder kunt verbeteren.

Deze minor heeft geen vast rooster, maar het wordt aanbevolen om minimaal één dag per week op het kantoor van je onderzoeksgroep/project aanwezig te zijn. Zo krijg je beter inzicht in de projecten, taken en verantwoordelijkheden en leer je het team kennen. De minor heeft een hybride werkvorm. Dit betekent dat je minimaal vier dagdelen aanwezig bent op het kantoor van HZ Studio. De overige uren werk je in overleg met je team op afstand of online.

Er is geen verplichte literatuur voor deze minor. Je vindt verschillende bronnen en boeken in de HZ studio die je kunt gebruiken voor je project. Daarnaast wordt er informatie gedeeld via Learn.

De toetsing van deze minor bestaat uit een portfolio (30%) en een criteriumgericht interview (70%).

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle hogescholen en alle opleidingen.

Je moet je propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.

HZ Studio is een Engelstalige minor. Sommige beschikbare onderzoeksprojecten zijn echter in het Nederlands.

Semester 1

De minor loopt van september 2025 tot en met januari/februari 2026. Je kunt je aanmelden vanaf maart 2025.

Semester 2

De minor loopt van februari 2025 tot en met juli 2025. Je kunt je aanmelden van 15 september 2024 tot 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Portret van Jessica Borgs

Jessica Borgs-Rongen

Office manager minor HZ Studio

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Jessica Borgs-Rongen.

Mail Jessica

Schrijf je in voor deze minor

HZ student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor?

Klik dan op de aanmeldknop hieronder. Je wordt dan doorverwezen naar Osiris en automatisch ingeschreven voor de toetsen. Maak je aanmelding compleet door het onderzoeksthema van jouw voorkeur te mailen naar garage@hz.nl en neem daarnaast ook contact op met de onderzoeker die gelinkt is met jou gekozen thema.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat.

Ons minorenaanbod

Portret van minor Ondernemerschap student zittend op een trap

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Portret van een student van de minor Creatief Denken en Ontwerpen

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?