Associate degree

Health & Social Work

Health & Social Work

Hoe kan je mensen in een kwetsbare situatie in onze samenleving zo goed en zelfstandig mogelijk laten leven? Welke hulpmiddelen zijn inzetbaar om de zorg te ontlasten? Word jij de verbindende factor die met alle betrokkenen op zoek gaat naar oplossingen voor een gezonde leefomgeving? Kies voor de opleiding Health & Social Work!

Preventieve gezondheidswerker
Als je kiest voor de opleiding Health & Social Work aan de HZ word je opgeleid tot een preventieve gezondheidswerker. Je leert hoe je op proactieve wijze signalen kan oppikken die gezondheid en welzijn bedreigen. Met deze vaardigheden ben je een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de gezondheid en welzijn. Dit leer je tijdens de opleiding:

● Jij leert middels de juiste sociale en communicatieve vaardigheden wat er omgaat in de gedachtegang van een persoon.
● Jij leert om basiszorg te verlenen: van laagcomplexe verpleegtechnische handelingen tot het voeren van gesprekken.
● Jij verdiept je in de innovatieve toepassingen van de toekomst en weet hoe deze kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van het individu.
● Jij leert bepaalde individuen te ondersteunen en adviseren op het gebied van gezond gedrag.

Binnen jouw uitvoerende en coördinerende rol signaleer jij mogelijke gezondheidsrisico’s. Samen met de persoon om wie het gaat, initieer je passende (preventieve) interventies ter bevordering van de gezondheid en het welzijn van die persoon.

De opleiding Health & Social Work wordt als Associate degree in deeltijd aangeboden. Binnen twee jaar tijd haal je een hbo-diploma op niveau 5. Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Lees meer

Kenmerken

 • Associate degree
 • Deeltijd
 • 2 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
 • September
Inhoud opleiding

Programma

Het programma is opgebouwd uit vier semesters in twee jaar. Ieder semester bestaat uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst is het eindniveau van een bepaald onderwerp dat je moet kennen of kunnen. Bij de meeste leeruitkomsten bepaal je zelf hoe je aan toont dat je een leeruitkomst voldoende beheerst: dit kan door een toets te maken of door aan te tonen dat je ervaring hebt. In het laatste semester ga je afstuderen.

Globaal ziet het programma van de Associate degree Health & Social Work er zo uit:

Jaar 1
 • Jij leert gespreksvoering en gesprekstechnieken middels de juiste sociale en communicatie vaardigheden, gericht op de doelgroep waarmee jij werkt.
 • Jij leert over het netwerk van de cliënt, maar ook over het professionele netwerk.
 • Jij leert de basisvaardigheden gezondheidszorg en laagcomplex handelen om het individu te leren kennen en te denken vanuit diens perspectief.
 • Jij verdiept je in de implementatie van innovatieve toepassingen, zodat deze kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van de mens.
 • Jij leert te denken en werken vanuit je eigen professionele ontwikkeling.
Jaar 2
 • Jij leert veel op het gebied van gezond gedrag. Denk hierbij aan adviseren, voeding, beweging, lifestyle en stress.
 • Je verdiept je verder in laagcomplexe verpleegtechnische handelingen. Je wordt geen verpleegkundige of verzorgende, maar je doet wel kennis op omdat je het nodig hebt om vroegtijdig problemen te signaleren en risico’s goed in de schatten.
 • Jij sluit je professionele ontwikkeling af middels een portfolio
 • Je studeert af met een preventief actieonderzoek.
Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

Je hebt een passende werkplek van minimaal 16 uur per week op minimaal mbo niveau 4 nodig. Het is belangrijk dat je op je werkplek ook taken op niveau 5 kan uitvoeren. Ook heb je een begeleider op je werkplek nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma in het sociaalmaatschappelijk domein. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Flexibel studeren

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Leerstijl

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Download de brochure van Health en Social Work

Wil je alle informatie over de opleiding Health & Social Work nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Health & Social Work? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Studiekosten

Naast het bepaald collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Je kunt deze opleiding in deeltijd of duaal volgen. Het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek is hetzelfde. Het verschil zit in de betaling van het onderwijs, dat lichten we hieronder toe.

Deeltijd
Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je komt niet in aanmerking voor studiefinanciering, maar hebt mogelijk wel recht op halvering van het collegegeld in het eerste jaar als je voldoet aan de voorwaarden. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Bekijk de studiekosten.

Duaal
Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het volgen van een duaal traject interessant. Hoe dit werkt? Je werkgever sluit met jou een onderwijsarbeidsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Associate degree

Wat is een Associate degree?

Associate degree is een relatief nieuw begrip. Hoe ziet deze twee jarige opleiding eruit?

Verschil met Social Work?

Wat is het verschil tussen de deeltijdstudie Social Work en Health & Social Work?

Met beide opleidingen word je opgeleid om andere mensen te helpen. Je wordt klaar gestoomd voor een baan in de zorg en welzijn sector. De insteek hoe je mensen helpt verschilt per opleiding. In deze blog lees je er meer over.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Health & Social Work, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Beroepen

Binnen het gezondheids- en welzijnsdomein is er veel vraag naar de breed inzetbare Health & Social Worker. Jij kunt als preventieve gezondheidswerker gaan werken in onder andere:

 • wijkteams
 • gemeentelijke uitvoeringsorganen
 • ouderenzorg
 • gehandicaptenzorg
 • jeugdzorg
 • penitentiaire inrichting
 • integraal kindcentrum
 • verslavingszorg
 • maatschappelijke opvang
 • geestelijke gezondheidszorg
 • verzorgingshuizen, verpleeghuizen
 • woningbouw

Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Doorstuderen

Als je je Ad-diploma hebt behaald, dan kun je verder studeren en je Bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke Bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma. Bij de Bachelor Social Work kun je instromen in het derde jaar van de opleiding en volg je tijdens de minor een schakelprogramma.

Ervaringen

Studenten over de opleiding Health & Social Work

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Social Work vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Doe de quiz

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Gesprek aanvragen

Ontdek onze deeltijdopleidingen

Heb je een bepaalde deeltijdopleiding op het oog? Bekijk een online voorlichting en ontdek gelijk of de opleiding iets voor jou is!

Kijk hier
Alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan