Je slaat de brug tussen ICT-techniek, medewerkers en organisaties. Je brengt wensen en eisen in kaart, geeft richting aan wat er nodig is en draagt dit over aan de specialisten die de software bouwen.

Je doet dit door zowel vanuit de techniek als de business te denken. Je bent in staat organisaties en de mensen te begrijpen, doorgronden en analyseren. En je kunt dit alles samenbrengen in verbetervoorstellen, in lijn met jouw visie en de visie van een bedrijf. Zo help je bijvoorbeeld een bedrijf te veranderen in lijn met nieuwe, digitale trends. Of je helpt mensen bij de implementatie van automatisering.

Onderdeel van de opleiding
HBO-ICT
Portret van Business IT Consultant student
Thumbnail van een animatie over de opleiding HBO-ICT aan de HZ

Hoe is de opleiding HBO-ICT opgebouwd?

Bekijk de video!
Studenten die kijken naar grafieken op een tablet
HBO-ICT studenten vertellen over de opleiding

Is de opleiding HBO-ICT iets voor jou?

Onze studenten vertellen

Zo zit de studieroute Business IT Consultant in elkaar

De eerste twee jaar ontdek je het brede werkveld van HBO- ICT. Aan het einde van je tweede jaar kies je voor een van de drie studieroutes: Sofware Engineer, Data Science of Business IT Consultant.

Wanneer je kiest voor Business IT Consultant staat je stage in jaar 3 (in Nederland of daarbuiten) in het teken van je gekozen studieroute. Daarnaast kies je een minor die goed bij je past.

In het vierde jaar staat het eerste semester in het teken van je gekozen studieroute. Zo ga je aan de slag met een project en volg je courses op het gebied van Business Intelligence en Verandermanagement.

 • Project
  Samen met je team ga je aan de slag met een complex project bij een opdrachtgever. De projecten waar je aan kunt werken zijn heel divers. Zo hebben studenten gewerkt bij een overheidsorganisatie om een volledige, digitale strategie inclusief business intelligence op te stellen en te implementeren.
 • Courses
  Je volgt courses, zoals:
  • Verandermanagement
   Je leert hierbij hoe je mensen mee kan nemen in veranderingen en je wordt getraind in je gespreksvaardigheden.
  • Business Intelligence
   Je leert wat er nodig is om vanuit een bedrijfsmatig oogpunt business intelligence te gebruiken in de aansturing van bedrijven en je gaat hier uiteraard gelijk mee aan de slag
Afstuderen

Je studeert af bij een bedrijf naar keuze.

Handen die typen op een laptop met allemaal nullen en eenen die eromheen zweven

Meer weten over de opleiding HBO-ICT?

Wil je alle informatie nog eens rustig nalezen of meer te weten komen over deze opleiding?

Na het volgen van deze studieroute

Als afgestudeerd ICT’er kun je terecht in veel verschillende beroepen. Je bent breed opgeleid, maar bij de studieroute Business IT Consultant horen ook nog een aantal specifieke beroepen. In welke functie je ook start, je zit altijd met de klant om tafel om de beste ICT-oplossing te vinden. Zo kun je aan de slag als:

 • Enterprise Architect
 • Consultant (zelfstandig of voor een bedrijf)
 • Test Consultant
 • Business (Data) Analyst
 • BI (Business Intelligence)

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.