Wanneer je kind gaat studeren in een andere stad, kan dat voor jou als ouder best spannend zijn. Je hoopt dat je kind gelukkig is, zich veilig voelt en wordt geholpen wanneer dat nodig is. Op de HZ kan jouw kind rekenen op goede begeleiding. Op het gebied van studievoortgang, maar ook wanneer het mentaal even minder gaat. Hoe we dat doen? Dat leg ik uit in deze blog.
De HZ begeleidt studenten op verschillende manieren. Zo krijgt iedere student vanaf de eerste dag een studieloopbaancoach (SLC). Bij problemen tijdens de studie kan je kind eveneens terecht bij de studentendecaan of een vertrouwenspersoon. Ook zijn er op de HZ twee studentenpsychologen.
Studieloopbaancoach
Een SLC begeleidt jouw kind vanaf de eerste tot en met de laatste dag van zijn of haar opleiding. Een SLC helpt met het maken van studiekeuzes en planning. Ook wordt je kind door hem of haar geïnformeerd over vervolgstudies en over de kans op een baan als de opleiding afgerond is.
Decaan
De studentendecaan is er voor je kind wanneer er problemen zijn tijdens de studie. De studentendecanen binnen HZ zijn onafhankelijk en de gesprekken zijn vertrouwelijk. Is er sprake van een studie-achterstand, twijfels over de huidige studie of problemen met financiële zaken? Of heeft je kind moeite met concentreren of persoonlijke problemen? De decaan begeleidt jouw kind en verwijst indien nodig naar de studentenpsycholoog of een andere specialist. Is er sprake van een handicap of functiebeperking? Dan kun je ondersteuning aanvragen bij de decaan. Bijvoorbeeld in de vorm van extra begeleiding of een maatwerkrooster.
Psycholoog
Is er een persoonlijk probleem dat van invloed is op de studie, zoals depressieve klachten, paniekaanvallen, last van een traumatische gebeurtenis, angstklachten, een laag zelfbeeld, (seksuele) identiteitsproblemen, relatieproblemen of verslavingsproblemen? Dan is er voor je kind de mogelijk een gesprek aan te vragen met een van de studentenpsychologen van de HZ.
Vertrouwenspersoon
Op de HZ vinden we het belangrijk dat jouw kind in een veilige en prettige omgeving kan studeren. Mocht het voorkomen dat er ongewenste omgangsvormen plaatsvinden, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, pesten en discriminatie, dan kan jouw kind terecht bij een van de vertrouwenspersonen van HZ. Zij bieden hulp en begeleiding. Vertrouwelijkheid staat voorop. Ook bieden ze hulp wanneer je kind zich wil richten tot een klachtencommissie of de leiding van een onderneming.
Kortom, op de HZ staat jouw kind er niet alleen voor!