Het is een prachtig rijtje in het colofon van het ‘International handbook on emergency management for flood defences’. Tussen grote namen als Rijkswaterstaat, United States Army Corps of Engineers, The Environment Agency in Engeland en het Japanse ministerie van Land, Infrastructuur en Toerisme duikt de HZ University of Applied Sciences op. Het is te danken aan de bijdrage van associate lector Vana Tsimopoulou van het lectoraat Assetmanagement.

Het idee voor het wereldwijde handboek voor noodmaatregelen voor overstromingsbeheer is al in 2016 ontstaan. Toen namen onder meer de hierboven genoemde organisaties deel aan een grootschalige noodhulpoefening. Tijdens de oefening merkten ze dat ze kampten met veel dezelfde vragen en opgaven rondom het noodbeheer van objecten als dijken en dammen. Een aantal van de organisaties ging hiermee aan de slag tijdens het onderzoeksproject Polder2C’s.

Polder2C's

Vana Tsimopoulou, toen nog onderzoeker van het lectoraat Building with Nature, was projectleider van het Europese project in de Hedwigepolder. De deelnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden in de veelbesproken polder - die toen nog net niet onder water was gezet - experimenten uit om de stabiliteit van dijken en noodmaatregelen tegen overstromingen te testen. Polder2C’s liep van 2019 tot 2022. “We spraken tijdens het project af om alle inzichten te verwerken in een aantal internationale richtlijnen. Eigenlijk zijn we daar na afloop pas mee aan de slag gegaan, in de vorm van dit handboek”, zegt Vana. “Zoiets bestond nog niet.”

Editorial board

Volgens haar is het uitgemond in een internationaal standaardwerk. Meer dan zestig auteurs van twaalf nationaliteiten hebben ruim 2,5 jaar aan het boek hebben gewerkt. Vana is blij dat ze namens de HZ heeft kunnen bijdragen aan het grote, bealngrijke project. Ze schreef mee aan het eerste hoofdstuk en zat met zes andere experts in de editorial board. Ze las alle hoofdstukken en voorzag deze van commentaar. HZ-onderzoeker Danny Janssen van Assetmanagement was een van de auteurs van hoofdstuk 14: 'Understanding where it can go wrong'.

Het handboek is open access beschikbaar. Het is bedoeld voor werknemers en hulpverleners van organisaties zoals Rijkswaterstaat, waterschappen en overheden en andere waterwerkers, engineers en civiel technici. Het noodbeheer van waterkeringen staat centraal. Het gaat bijvoorbeeld over hoe je de risico’s rondom overstromingen beter kunt inschatten, de waarde van inspecties en vroege waarschuwingen en hoe je de gezondheid, veiligheid en het welzijn van hulpverleners waarborgt.

Er is veel behoefte aan informatie over dit onderwerp, omdat er de laatste jaren steeds meer overstromingen plaatsvinden, de klimaatverandering organisaties tot tal van maatregelen noopt en veel keringen verouderd zijn. “Uiteindelijk zorgt dit boek voor een veiligere wereld”, zei directeur Scheepvaartverkeer en Watermanagement Iris Reuselaars tijdens de presentatie van het standaardwerk in december. “Helaas zien we te vaak overstromingen met veel schade en slachtoffers. De algemene, universele maatregelen die in het boek staan maken de kustbeheerorganisaties krachtiger en sterker. Hierdoor kunnen ze zich beter voorbereiden en sneller reageren als er sprake is van nood.”

Wil je het handboek lezen? Kijk op deze website van Rijkswaterstaat.

Extreme condities

Wereldwijd worden crisissen rondom kustveiligheid op meerdere manieren aangepakt. Deze zijn in het boek voor het eerst gebundeld. De auteurs geven ook tips en tricks waarmee hulpverleners zich kunnen professionaliseren en ze delen hun best practices. Er staan casestudies uit 22 landen in. “We hebben dit gedaan om alle kennis op het gebied van noodbeheer vast te leggen voor elkaar en de professionals van morgen, zodat ze tijdens extreme condities de risico’s beter kunnen beheersen. Het is geen kookboek met recepten die stap voor stap laten zien wat je moet doen. Het is meer adviserend. Zo kun je een dijkdoorbraak voorkomen of vertragen. We hopen dat het inspireert. Het moet echt gaan leven onder de doelgroep, zodat meer mensen hun kennis gaan delen.”

Assetmanagement

Het lectoraat Assetmanagement doet onderzoek naar effectief en efficiënt langetermijnbeheer van bedrijfsmiddelen (assets) die bepalend zijn voor de leefbaarheid en duurzaamheid van de Zuidwestelijke Delta. De groep brengt hiervoor onderzoekers, studenten, professionals uit de praktijk en beleidsmakers samen.

Lees meer over het lectoraat

Laatst aangepast op: 06-05-2025
Delen:

Gerelateerde blogs

Innovatie

'Uiteindelijk zorgt dit boek voor een veiligere wereld'

4 min. Eugène de Kok
Innovatie

Ocean Ceramics: van mosselschelp tot uniek Zeeuw servies

1 min. Esther Hokke
Innovatie

Het JRCZ als samenwerkingspartner in en voor de regio

10 min. Eden van der Moere
Innovatie

Nieuwe HZ Community Hub: "Sluit echt aan bij de behoefte van studenten én medewerkers"

6 min. Eden van der Moere
Innovatie

Jorien Mesu-Minderhoud organiseert SDG-events

1 min. Eden van der Moere
Innovatie

Autonome vaar- en voertuigen voor logistiek en toerisme

6 min. Eugène de Kok