Zachte okergele banken, een lange houten werktafel, groene planten en een knus theater: de gloednieuwe HZ Community Hub is de huiskamer van locatie Edisonweg. In deze multifunctionele ruimte staat ontmoeting centraal.

Liana Pekaar en Huub Jagers vertellen over de samenwerking die tot de nieuwe HZ Community Hub heeft geleid. Van de eerste schets tot de feestelijke opening.

November 2022: Opening Student Success Centre

In november 2022 is het Student Success Centre (SSC) geopend aan de Edisonweg in Vlissingen. Het SSC is een ontmoetingsplek voor én door studenten. Studenten kunnen hier terecht voor advies en hulp om van hun studie een succes te maken. Student Buddies staan voor ze klaar met advies, tips en trainingen.

Al snel bleek de ruimte te klein en de ambities te groot. Vanuit de verschillende communities ontstond de behoefte om een grotere ruimte binnen de HZ te creëren waar verschillende initiatieven samen konden komen: de Student Buddies van het SSC, workshops vanuit de Sustainable Development Goals (SDG’s), filmvertoningen vanuit HZ Cult en nog veel meer. De zoektocht naar een grotere ruimte ging van start.

Februari 2023: Brainstormsessie en moodboard over de nieuwe HZ Community Hub

Parallel aan die zoektocht liep het proces om alle communities binnen de HZ samen te brengen onder één paraplu. HZ Cult, HZ Sport, HZ Vitality, SDG Events, HZ Green Office én het SSC vallen nu allemaal onder de HZ Community. Dit team bundelt hun krachten om een divers aanbod aan activiteiten voor studenten te creëren. Dit parallelle proces sluit perfect aan bij ambitie 4 uit het Instellingsplan: wij zijn een bruisende community voor alle partijen. “Die ambitie wordt alleen maar versterkt door zowel een Community team als een Community Hub te hebben,” zegt Liana.

Het nieuw gevormde HZ Community team en Liana hebben samen gekeken naar de wensen en de mogelijkheden voor de nieuwe HZ Community Hub. “Als je hier vier jaar studeert en bijna elke dag rondloopt, is het zo belangrijk dat je dit in een prettige en warme omgeving kan doen,” vertelt Liana. Deze gedachte past bij de zogeheten ‘sticky campus’. Een onderwijsomgeving waar je na je les of werk wilt blijven plakken, omdat de juiste faciliteiten aanwezig zijn en omdat je je hier op je gemak voelt. “Ik denk dat we ook allemaal die visie hebben,” zegt Huub. “Een prettige en veilige omgeving, de juiste ondersteuning en naast je studie of werk een fijne tijd hebben.”

Als je hier vier jaar studeert en bijna elke dag rondloopt, is het belangrijk dat je dit in een prettige en warme omgeving kan doen.

Zomer 2023: Verkennende sessie met ontwerpbureau

In de zomer van 2023 vond de eerste verkennende sessie met het ontwerpbureau plaats om de nieuwe HZ Community Hub daadwerkelijk vorm te gaan geven. Huub en zijn team keken naar de behoefte vanuit de HZ Community: een ruimte die groot genoeg is om verschillende activiteiten te kunnen organiseren, die een uitnodigende en huiselijke uitstraling heeft en die goed zichtbaar en vindbaar is. “Het leuke is dat het HZ Community team zelf aan de tekentafel heeft gezeten,” vertelt Huub. “We hebben een schets gemaakt van hoe wij de ruimte voor ons zagen. Uiteindelijk is 80% van die schets ook werkelijkheid geworden.”

Vanuit haar expertise als facilitair manager stelde Liana praktische vragen over de schets. Hoe werkt dat qua akoestiek, om verschillende activiteiten in één ruimte te organiseren? Hoe ga je bouwtechnisch om met de meerdere functionaliteiten van de ruimte? Aan welke voorwaarden moet de ruimte voldoen om de veiligheid van studenten en medewerkers te waarborgen? En hoe zit het met het onderhoud en de bereikbaarheid van de ruimte? “Iedereen kijkt vanuit hun eigen expertise naar wat er nodig is,” zegt Liana. “Ik vond het heel leuk om de creativiteit van Huub en zijn team te zien tijdens het realisatieproces van de HZ Community Hub.”

Februari 2024: Verbouwing van de klaslokalen in de L-gang

In februari 2024 was het dan zover: de verbouwing van klaslokaal tot HZ Community Hub kon beginnen. Muren werden gestript, de vloer werd eruit gesloopt en een tussenwand werd opengebroken om de ruimte te vergroten. Door de krappe arbeidsmarkt liep de verbouwing vertraging op. De levering van bouwmaterialen en het meubilair duurde langer dan verwacht en bepaalde producten waren helemaal niet meer leverbaar.

In dit proces hebben Liana en Huub elkaar goed op de hoogte gehouden. Soms moesten ze door schaarste of gewijzigde levertijden opeens snel schakelen en nieuwe keuzes maken. “We wilden bewust investeren. Welke ruimte hebben we qua budget en wat is het maximale wat er daarmee kunnen bereiken?” vertelt Liana. “Een interessant proces, want iedere keuze die je maakt is heel bewust en moet goed onderbouwd zijn.”

De HZ Community Hub sluit echt aan bij de behoefte van studenten én medewerkers.

Mei 2024: HZ Community Hub gereed voor gebruik

Na een aantal weken van slopen, schilderen en inrichten was de HZ Community Hub gereed voor gebruik. Er is een knusse theaterhoek die je met fluwelen gordijnen kan afsluiten. Hier kan je films kijken of presentaties geven. Daarnaast is er een grote werktafel waar je als projectgroep aan kan werken of samen een spelletje kan spelen. Er zijn ook verschillende zithoekjes waar je informeel op de bank kan ploffen of met je laptop aan een tafeltje kan zitten werken. “De HZ Community Hub sluit echt aan bij de behoefte van studenten én medewerkers,” zegt Huub. “Het is een grote ruimte, maar door de verschillende hoekjes is het ook heel knus en warm. Je kan je hier ook echt even terugtrekken tijdens een drukke studie- of werkdag.”

Eindelijk konden dan de lichten aan en de deuren open. Het team van HZ Community ging aan de slag om een paar weken later de feestelijke opening te organiseren. Toch werd de ruimte al voor de officiële opening in gebruik genomen door zowel studenten als medewerkers. “Dat was het mooiste compliment,” zegt Liana. “Op een heel natuurlijke manier wisten mensen al de weg naar de HZ Community Hub te vinden.”

Juni 2024: Feestelijke opening HZ Community Hub

Op donderdag 20 juni opende HZ Community met trots de gloednieuwe HZ Community Hub aan de Edisonweg in Vlissingen. Studenten en medewerkers waren uitgenodigd om kennis te maken met de multi-inzetbare ruimte en te ontdekken wat HZ Community allemaal te bieden heeft. De Student Buddies van het SSC stonden klaar voor vragen van medestudenten en Huub gaf vanuit zijn rol als coördinator een speech over de visie voor de HZ Community Hub. Een ruimte waar iedereen gebruik van kan maken, waar iedereen welkom is en waar iedereen ideeën voor kan aandragen.

Het maakt niet uit aan welke locatie van de HZ je studeert of werkt, je weet altijd waar je terecht kan voor activiteiten, ondersteuning of verbinding.

De toekomst

Op dit moment is het team van HZ Community druk bezig om een gevarieerd programma aan activiteiten samen te stellen. Het gehele programma moet bijdragen aan het welzijn van de student. Denk aan een ontspannende filmvertoning in de theaterhoek of een training over stressbestendigheid rond de grote werktafel.

De ambitie is om in Middelburg ook een HZ Community Hub te creëren. “Studenten in Het Groene Woud hebben natuurlijk dezelfde behoeftes als die aan de Edisonweg,” zegt Huub. “Het is belangrijk om de HZ Community zowel zichtbaar als fysiek in Het Groene Woud te krijgen.” Liana knikt instemmend: “Het idee is dat het niet uitmaakt aan welke locatie van de HZ je studeert of werkt, je weet altijd waar je terecht kan voor activiteiten, ondersteuning of verbinding.”


Laatst aangepast op: 24-09-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Innovatie

Nieuwe HZ Community Hub: "Sluit echt aan bij de behoefte van studenten én medewerkers"

6 min. Eden van der Moere
Innovatie

Jorien Mesu-Minderhoud organiseert SDG-events

1 min. Eden van der Moere
Innovatie

Autonome vaar- en voertuigen voor logistiek en toerisme

6 min. Eugène de Kok
Innovatie

Sondos Saad is (nu) een overtuigd assetmanager

4 min. Eugène de Kok
Innovatie

Jan Maas vertelt over het waterstoflab

5 min. Eugène de Kok