Havo-scholier Kyona moet bijna haar profielkeuze maken. En dan doemt opeens de vraag op: wat wil ik later worden? Na veel surfen op internet denkt ze het te weten: loods! En dus besloot vader Eric haar mee te nemen naar de open dag van de HZ. Zo kan Kyona de opleiding Maritiem Officier met eigen ogen bekijken.

Eric probeert Kyona zo goed mogelijk te helpen bij haar keuzes. “Op dit moment zijn we vooral aan het uitzoeken wat ze leuk vindt. We praten daar veel over en oriënteren ons via internet. Zodra een er een duidelijke studierichting naar boven komt, proberen we een open dag te bezoeken. Zoals vandaag. We wonen zelf in Vlissingen, dus het is om de hoek.”

Geen keuze voor het leven

De ouders van Kyona hebben al wat ervaring op kunnen doen bij de studiekeuze, want haar oudere broer ging haar voor. Eric: “Bij hem hebben we geleerd dat een kind geen keuze voor het leven maakt. Ze maken een keuze waarbij ze zich nu goed voelen. Het betekent ook dat ze een jaar later misschien een heel andere droom hebben. We hebben geleerd dat dat oké is. We bewegen mee, laten ze los en als het nodig is vangen we ze op.”

Praktijkervaring is belangrijk

Tijdens de Open Dag van de HZ bestuurde Kyona een groot schip achter de simulator. Ze ging enthousiast en voortvarend van start. Vader Eric is blij met zulke praktische voorbeelden. “Praktijkervaringen zijn voor jonge kinderen heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat hun keuze inhoudt. Daarom proberen we gebruik te maken van alle meeloopdagen die maar worden aangeboden. Of je kunt zelf iets regelen met een bedrijf bij jou in de buurt.” En hoe vond Kyona het eigenlijk gaan achter de knoppen? “Ik vond het heel leuk en volgens mij ging het best goed!”

Studie dicht bij huis

De opleiding Maritiem Officier kan maar op enkele plaatsen in Nederland gevolgd worden. Eric en Kyona richten zich voorlopig op hun eigen stad Vlissingen. “Ik zou het ideaal vinden als Kyona lekker in Vlissingen blijft tijdens haar studie. Het is een fijne plek en ze houdt zo nog wat geld over om leuke dingen te gaan doen. En als Vlissinger heb ik altijd goede verhalen gehoord over de HZ. Maar voorlopig hoeft Kyona alleen haar profiel te kiezen. De rest komt later wel.”