Twee jaar geleden koos Leonie voor de opleiding Human Resource Management aan HZ University of Applied Sciences. Inmiddels heeft ze veel geleerd over gesprekstechnieken, het samenwerken met andere studenten en het verbinden van mensen met de organisatie. Hieronder lees je haar verhaal!
Waarom heb je voor de opleiding Human Resource Management aan de HZ gekozen?
“Ik heb voor de HZ gekozen, omdat het een kleinschalige hogeschool is. Ik kom zelf ook van een kleinere middelbare school, waar iedereen elkaar kent en een persoonlijke sfeer hangt. Diezelfde toegankelijke sfeer vind je ook op de HZ. Dat vind ik heel fijn. Wat de opleiding betreft, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde - alleen dat een kantoorbaan me erg leuk leek. Toen het tijd was om een studie te kiezen ben ik online gaan rondkijken, omdat we midden in de coronatijd zaten. Daardoor waren er geen officiële meeloopdagen, maar ik kon gelukkig wel een dagje meelopen met een vriendin die al HRM studeerde. Ik heb toen een docent van de opleiding gesproken en de sfeer op de HZ ervaren. Daarna dacht ik ‘ik ga het gewoon doen en we zien wel!’ Uiteindelijk heb ik de juiste keuze gemaakt, want het bevalt me erg goed!”
Wat houdt HRM precies in?
“Bij HRM vind je de balans tussen de bedrijfskundige en de menselijke kant van een organisatie. Je communiceert met beide kanten en daardoor ben je echt een verbindende factor. Zonder medewerkers kun je tenslotte geen goed bedrijf zijn en goed werk leveren. Als HR-medewerker ben je breed inzetbaar, doordat je veel verschillende taken hebt. Zo kun je je bezighouden met het voeren van sollicitatie-, functionerings- en ontslaggesprekken. Ook andere onderdelen van personeelszaken komen aan bod, zoals het uitzoeken van zwangerschapsverlof, vakantiedagen, vergoedingen, werving en selectie en adviseren over kansen op de arbeidsmarkt, omscholing en bijscholing.”
Wat kunnen toekomstige studenten van de opleiding verwachten?
“In de eerste periode ga je meteen aan de slag met werving en selectie. Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van HRM. Verder leer je in het eerste jaar hoe je sollicitatie- en ontslaggesprekken moet voeren. We leren omgaan met de emoties van de ander, door middel van een rollenspel. In het tweede jaar doorloop je het project Student Company. Hier richt je met een groep studenten van andere opleidingen een eigen bedrijfje op. Mijn taak was onder anderen om functioneringsgesprekken te hebben met mijn medestudenten uit het team. Hierbij heb ik helaas ook iemand moeten ontslaan. Dat is natuurlijk niet leuk, want een student kan het project op die manier niet halen. Ik heb er alles aan gedaan om het proces goed en zorgvuldig te doorlopen. Ik heb regelmatig gesprekken met de student gevoerd om tot verbetering te komen. Ook ben ik helder geweest over de vervolgstappen wanneer de verbetering uitbleef. Uiteindelijk volgde het ontslaggesprek. Dat was voor mij een uitdaging, maar ik heb er veel van geleerd.”
In je laatste twee jaar loop je stage, volg je een minor en studeer je af. Heb je al een idee hoe en waar je dat gaat doen?
“In het derde jaar gaan we inderdaad stage lopen, dus we zijn nu alvast aan het oriënteren. Om ons daarbij te helpen, worden er speeddates georganiseerd. Medewerkers van potentiële stageorganisaties komen langs om speeddates met studenten te hebben. Wij kunnen ons voor vijf bedrijven inschrijven, zodat je organisaties leert kennen die je echt aanspreken. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een stagebedrijf dat niet naar de speeddates komt. Ik ga zelf bij twee bedrijven een dagje meelopen, om de sfeer te proeven. Ook volg je in het derde jaar een minor en kun je je specialiseren, of juist een ander vakgebied leren kennen. In het vierde jaar leer je over internationaal HRM-beleid, waarna je je afstudeeronderzoek gaat uitvoeren.”
Wat vind je het leukste aan de opleiding?
“Het helpen bij bijscholen en omscholen zijn tot nu toe mijn favoriete onderdelen. Maar sollicitatiegesprekken en ontslaggesprekken vind ik ook leuke uitdagingen. Het is natuurlijk niet leuk om iemand te ontslaan, maar alles wat daarbij komt kijken om iemand goed te begeleiden, is wel erg interessant. Soms kun je ontslag zelfs voorkomen als iemand zich laat bijscholen. Hierover kun je als HR-medewerker goed adviseren. Ik vind het ook gaaf dat je op de HZ werkt voor echte opdrachtgevers, zoals KLM. Dat motiveert enorm, want als ze je plan goed vinden, bestaat de kans dat ze het echt gaan gebruiken."
Als HR-medewerker heb je invloed op de samenstelling van een organisatie. Welke impact wil je daarin maken?
“Ik wil me absoluut gaan inzetten voor diversiteit. Ik vind het belangrijk dat er meer vrouwen aan de top komen en dat we als maatschappij vooroordelen doorbreken. Dat gebeurt steeds meer, maar in mijn ogen nog niet genoeg. Ik wil toe naar een maatschappij waarin wordt gekeken naar wat een sollicitant te bieden heeft en niet dat diegene al wordt afgeschreven bij het zien van de naam.”
Heb je tips voor toekomstige HRM-studenten?
“Laat je vooral verrassen. Misschien voelt het alsof je in het diepe wordt gegooid, maar daardoor leer je meteen dat je veel zelf moet doen en dat het écht leuk is. Mocht het je toch niet liggen, dan kom je daar dankzij de praktijkopdrachten snel genoeg achter. Ga er gewoon voor en kijk hoe het loopt!”
Lees meer over de opleiding Human Resource Management aan de HZ