Daniël studeert Tourism Management aan de HZ. Met deze hbo-opleiding combineert hij zijn interesse voor toerisme en marketing. "Zeeland is een toeristische hotspot, dus als student Tourism Management kun je op geen betere plek zitten."

Waarom heb je voor de opleiding Tourism Management gekozen?

“Tourism Management sprak me erg aan omdat het een heel brede opleiding is. Toen ik van de middelbare school kwam, wist ik nog niet helemaal zeker wat ik in de toekomst wilde gaan doen. Het fijne aan deze opleiding is dat je de mogelijkheid hebt om je eigen weg te ontdekken in de toeristische wereld. Ik heb dankzij alle ervaringen een duidelijk beeld van wat ik wil en wat ik kan. Mijn interesse ligt bij de kant van marketing. Daar wil ik graag in verder.”

Waarom heb je besloten om aan de HZ te studeren?

“Voor mij was de beslissing niet zo moeilijk. Ik woon al mijn hele leven in Zeeland en ik voel een verbondenheid met de provincie. Tijdens het oriënteren heb ik nog wel enkele andere hogescholen in het land bezocht. Ik vond ze vergeleken met de HZ erg massaal. Daar had ik een minder goed gevoel bij. Op de HZ merkte ik tijdens de Open Dag al dat de docenten oprecht geïnteresseerd in je zijn. Als student, maar ook als persoon. Ze doen hun best om je thuis te laten voelen en geven je alle steun die je nodig hebt.”

Hoe is de opleiding opgebouwd?

“In het eerste jaar leer je veel over de wereld van het toerisme en marketing. Het is het meest theoretische jaar van de vier. Gelukkig mag je ook meteen op stage, wat dan weer een mooie praktijkervaring is. Het tweede jaar staat meer in het teken van het ontwikkelen van je visie. Modules over digitale technologieën, human resource management en waardecreatie geven je een diepe, nieuwe blik in de wereld van het toerisme. Ook in het tweede jaar ga je op stage, bij voorkeur in het buitenland. In jaar drie begin je al met afstuderen en kun je een minor volgen. Ik heb gekozen voor de minor Digital Marketing in Rotterdam. Veel studenten gingen naar het buitenland. Bijvoorbeeld naar Spanje en Duitsland, Canada of de Seychellen. In je laatste jaar is het tijd voor je afstudeerstage en schrijf je je scriptie, of een managementartikel.”

Waarom zou je Zeeland aanraden aan andere studiekiezers?

“Zeeland heeft voor mij de perfecte balans tussen stad en natuur. Steden als Vlissingen en Middelburg zijn gemakkelijk per fiets te bereiken en bieden alles wat een student nodig heeft. Er is ruimte om rust te vinden in de natuur, of met je vrienden naar het strand te gaan. In de stad vind leuke cafés en goede restaurants. Zeeland is uniek vanwege het vele water. Als je van watersporten of zwemmen houdt, is het de perfecte plek. Zeeland is een toeristische hotspot, dus als student Tourism Management kun je op geen betere plek zitten. De stap van de theorie naar de praktijk is daardoor klein. Ik heb veel bijbaantjes en stages kunnen vinden die perfect aansloten op mijn opleiding.”

Wat is het waardevolste onderdeel van je opleiding?

“Dat zijn de real life opdrachten die we uitvoeren voor bestaande bedrijven. In de eerste weken maakte ik al een marketingplan voor een pretpark in Middelburg. Hierdoor konden we onze kennis uit de start van de opleiding meteen in de praktijk brengen. De opleiding werkt veel samen met bedrijven en organisaties. Samen zetten ze interessante projecten op, waar zowel de student als de organisatie baat bij hebben. Zo werkte ik ook aan het ontwikkelen van een foodtruck voor een restaurant in Renesse, het opzetten van een toekomstig maritiem evenement en een marktanalyse voor een museum in Vlissingen.”

Kun je iets vertellen over je stages?

“Vanwege Covid-19 kon ik mijn eerste en tweede stage bij hetzelfde bedrijf lopen. Dit was een strandrestaurant in Dishoek. Tijdens de eerste stage werkte ik nauw samen met de eigenaren en ondersteunde hen daarnaast als souschef. In die periode ontdekte ik mijn interesse voor marketing. Tijdens mijn tweede stage hield ik me daarom bezig met marketing en promotie. Ook verzorgde ik de productinkoop en verbeterde ik de website. Mijn afstudeerstage liep ik bij een grote hotel- en restaurantketen in Zeeland. Hier was ik verantwoordelijk voor de marketing en sales. Voor mijn eindproduct ontwikkelde ik seizoensgebonden magazines, gecombineerd met de verkoop van hotels en restaurants. De stage verliep voor beide kanten zo positief dat ik er sowieso tot het eind van mijn studie kan blijven werken. En misschien daarna ook wel!”

Wat zijn je plannen voor na je opleiding?

“Na mijn afstuderen wil ik een hbo-master te gaan doen in de richting van marketing en verkoop. Omdat het concept van hbo-masters vrij nieuw is, is het aanbod aan opleidingen nog groeiende. Misschien stel ik mijn master daarom een jaar uit. In die tijd kan ik dan blijven werken bij mijn stagebedrijf. Het voordeel van een master is dat je het direct na je afstuderen kunt doen, maar ook later. Dat geeft me de tijd om er goed over na te denken.”

Wat is jouw advies aan nieuwe studenten van de HZ?

“Maak tijd om leuke dingen te doen met je klasgenoten! De HZ is een school met veel internationale studenten. Voor hen kan studeren in een ander land overweldigend zijn. Door ook buiten de school samen op te trekken bouw je vriendschappen op. Dus ga samen naar het strand, of ga lekker sporten. De school en de stad hebben genoeg mogelijkheden voor dit soort activiteiten. Alle leerlingen hebben hetzelfde doel voor ogen: afstuderen. Dus help elkaar en maak het gezellig. Door je reis samen aan te gaan wordt je tijd op de HZ zo veel leuker!”

Lees meer over de opleiding Tourism Management aan de HZ