Master

Vitale Regio Ontwikkeling (MSc)

De opleiding wordt momenteel ontwikkeld. Wil je op de hoogte blijven? Vul dan dit interesseformulier in.

Vitale Regio Ontwikkeling (MSc) [NIEUW]

Als vitale regio ontwikkelaar maak jij dunbevolkte kustgebieden vitaler en leefbaarder. Je onderzoekt wat de regio mist én wat er beter kan op het gebied van onder meer sociaal welzijn, gezondheid en werkgelegenheid. Op basis hiervan verbind je inwoners, bedrijven en organisaties. Je focust je op innovaties en veranderingen die de regio vitaler maken en coördineert projecten die deze veranderingen in gang zetten en realiseren.

De vitale regio ontwikkelaar
Nederland, en specifiek Zeeland, kent veel dunbevolkte kustgebieden. Deze regio’s kampen veelal met complexe uitdagingen, onder andere op het gebied van sociaal welzijn, gezondheid en werkgelegenheid. Er is steeds meer vraag naar hoogopgeleide professionals die zich verdiepen in deze uitdagingen en daarmee de vitaliteit van de regio stimuleren.

Een vitale regio is een omgeving waarin waardevol wordt geleefd, gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Dit komt doordat inwoners voldoende inkomen, mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en toegang tot winkels hebben, en weten hoe ze hun gezondheid kunnen stimuleren.

Cross-overs stimuleren
In dunbevolkte kustgebieden is het belangrijk om bedrijven en mensen uit verschillende sectoren samen te brengen. Zo ontstaan er samenwerkingen die de regio leefbaar(der) maken. Als vitale regio ontwikkelaar werk je interdisiplinair en verbind je deze sectoren. Je ontdekt waar de regio behoefte aan heeft door te communiceren met diverse stakeholders. Je betrekt bedrijven, inwoners en relevante andere partijen om deze sociaal-maatschappelijke en economische vernieuwingen in gang te zetten. Een proces dat jij coördineert en waarbij je onderzoek uitvoert om jouw keuzes te onderbouwen.

Denk hierbij aan inwoners, bedrijven en overheden die hun handen ineen slaan om de negatieve impact van havens en toerisme te verminderen. Of hoe men samen kan werken aan een duurzame manier om de regio beter bereikbaar te maken. Als vitale regio ontwikkelaar ben jij degene die deze projecten opzet, monitort en de effecten in kaart brengt.

Handelen vanuit verschillende vakgebieden
Deze masteropleiding sluit bijvoorbeeld aan op opleidingen als Social Work, Sportkunde, Bedrijfskunde, Logistiek, Tourism Management en Global Project and Change Management. Maar goed om te weten is dat je vanuit elke bacheloropleiding kunt instromen.
Waar je je tijdens je bacheloropleiding richt op 1 discipline en leefgebied, leer je tijdens de masteropleiding Vitale Regio Ontwikkeling denken en handelen vanuit verschillende disciplines en leefgebieden.

Lees meer

Kenmerken

  • Master
  • Deeltijd
  • 2 Jaar
  • Nederlands
  • Vlissingen
Thema's

Hoofdthema's

De masteropleiding heeft 3 hoofdthema’s. Je leert deze thema’s met elkaar te verbinden.

Vitaliteit van het individu en de samenleving

Hoe kunnen inwoners gezond opgroeien, leven en oud worden in een regio? Welke voorzieningen en cross-overs zijn hiervoor nodig? Hierbij focus je je onder meer op gezondheid, welzijn, scholingsmogelijkheden, sportmogelijkheden en vrijetijdsbesteding.

Toekomstbestendigheid van markten in dunbevolkte kustgebieden

Wat kunnen ondernemers in dunbevolkte kustgebieden voor de omgeving betekenen? Hoe komen we tot nieuwe vormen van bedrijvigheid die de kracht van de regio benutten en tegelijkertijd natuur en mens niet teveel belasten? Je focust je onder meer op duurzame bedrijfsmodellen, financieringsinstrumenten en consumentengedrag.

Sociale ecosystemen in dunbevolkte kustgebieden

Welke sociale ecosystemen bestaan er in de regio? In welke kringen bevinden bepaalde groepen zich? Wat vinden die groepen belangrijk? Hierbij focus je je op onder meer het identificeren van ecosystemen, participatie en nieuwe samenwerkingsvormen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je kunt deze opleiding volgen wanneer je een hbo- of wo-bachelordiploma hebt.

Werkplek

Het hebben van een relevante werkplek is niet verplicht, maar kan je wel helpen tijdens je studie. Heb je geen relevante werkplek en wil je die wel? Vraag een adviesgesprek aan en kijken we naar de mogelijkheden.

Flexibel studeren

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs volgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een onderwerp in jouw studie. Het aanbod is ingedeeld in semesters. Je leert via online of klassikale bijeenkomsten en door samen te werken met medestudenten ontwikkel je jezelf.

Leerstijl

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. Je behaalt die leeruitkomsten binnen de living labs en kunt deze vaak integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Aanmelden

Je kan je voorlopig aanmelden via het voorlopig aanmeldformulier.

Lesmomenten

Bijeenkomsten op de HZ zijn naar verwachting op maandag. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De opleiding wordt momenteel ontwikkeld. De startdatum volgt zodra dit bekend is. De opleiding start onder voorbehoud van accreditatie en voldoende belangstelling. Wil je op de hoogte blijven? Vul dan dit interesseformulier in.

Studieduur

Deze opleiding duurt 2 jaar.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 15-20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteedt, hangt mede af van:

  • de werkervaring die je hebt
  • de kennis die je al hebt
  • het tempo waarmee jij de leeruitkomsten doorloopt

Voertaal

Deze opleiding wordt aangeboden in het Nederlands.

Docenten team

Ageeth van Maldegem Docent onderzoeker
Kalina Mikolajczak-Degrauwe Coördinator Healthy Region
Olaf Timmermans Lector Healthy Region
Hans de Bruin Lector Expertise and Valorisation Management
Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de masteropleiding Vitale Regio Ontwikkeling, draag je de titel ‘MSc’.

Beroepen

Na het afronden van deze opleiding, kun je veel kanten op. Als vitale regio ontwikkelaar kun je aan de slag bij onder meer de overheid, gemeenten, GGD en regionale innovatiemaatschappijen. Ook kun je terecht bij organisaties in de private sector die betrokken zijn bij het ontwikkelen en bevorderen van vitale regio’s. Denk hierbij aan consultancybureaus, zorginstellingen of onderzoeksbureaus.

Enkele concrete beroepen zijn:

  • Gebiedsregisseur
  • Innovatiemanager vitale wijken
  • Zelfstandig consulent
  • Projectmanager omgevingswet
  • Beleidsmedewerker leefomgeving
  • Adviseur burgerparticipatie

Studiekeuzehulp

Twijfel jij of deze studie bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan met een HZ-docent. Zo krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Doe de quiz

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Gesprek aanvragen
Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan