Minor: Psychologie in de Praktijk

Bij bijna elk beroep heb je te maken met het gedrag van mensen. Denk aan collega’s, patiënten, cliënten, leerlingen of ouders. Het is waardevol om te weten hoe mensen zich gedragen, welke risicofactoren er zijn op mentaal gebied en hoe je gedrag op een positieve manier kunt beïnvloeden. Met de minor Psychologie in de Praktijk krijg je de kans meer te leren op het gebied van (positieve) psychologie en over jezelf als professional.

Zelfbewuste professional

Als professional in de zorg, het onderwijs en het sociale domein is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Als je ontdekt wie je bent en waar je goed in bent leg je een goede basis om anderen te helpen. Daarom sta jij tijdens deze minor centraal en word je je bewust van jouw invloed op relaties met anderen. Daarnaast leer je mentale (on)gezondheid (h)erkennen. Je ervaart hoe diverse tools uit onder andere de positieve psychologie kunnen bijdragen aan mentale gezondheid, waarbij de focus vooral ligt op wat iemand wél kan. Positief denken kan mensen helpen om beter met tegenslagen, pijn of verdriet om te gaan. Het draagt bij aan veerkracht, verbetert werkprestaties en zorgt voor minder ziekteverzuim. Je leert hoe je deze psychologische kennis en ervaring inzet om anderen verder te helpen.

Opbouw van de minor Psychologie in de Praktijk

Je krijgt les van meerdere docenten. Er zijn theorielessen, gastlessen van experts, workshops en groepsgesprekken. We maken gebruik van meerdere tools om jezelf beter te leren kennen en je zet deze in tijdens opdrachten.

Met de minor Psychologie in de Praktijk draag je bij aan deze Sustainable Development Goal:

 • SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
  Een gezonde toekomst voor iedereen. Dat is waar Sustainable Development Goal 3 – goede gezondheid en welzijn – om draait. Een gezond leven is ‘essentieel voor duurzame ontwikkeling’, aldus de Verenigde Naties.

Met deze minor ontwikkel jij het volgende:

 • Zelfbewustzijn
  Je weet wie je bent, begrijpt je emoties en bent bewust van je krachten en valkuilen. En je gebruikt dit alles om goed met anderen samen te werken.
 • (H) erkenning
  Je begrijpt hoe mensen denken en hebt basiskennis van psychologie. Je hebt professionele vaardigheden en vertrouwt op je gevoel om te doorgronden hoe anderen zich emotioneel, mentaal en sociaal gedragen.
 • Positieve psychologie
  Je bent goed in onderzoeken en het vinden van oplossingen. Je zet psychologie zo in om (positieve) verandering bij mensen teweeg te brengen.

Je week ziet er als volgt uit:

 • Je bent op maandag en dinsdag op de HZ in Vlissingen.
 • De overige dagen werk je zelfstandig of in groepsverband aan opdrachten.

Voor deze minor is op dit moment nog niet bekend welke literatuur gebruikt gaat worden. Studenten die zich voor deze aanmelden worden op de hoogte gebracht.

De toetsing voor deze minor is nog niet bekend.

Praktische informatie

Deze minor is interessant voor alle studenten van zorgopleidingen in Nederland. Denk aan de opleidingen Pedagogiek, Social Work, Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde en Verpleeg- en Vroedkunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

De minor loopt van februari 2025 tot en met juli 2025.

Aanmelden kan vanaf december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Docente Social Work

Tamara Adam-Vijverberg

Docente minor Psychologie in de Praktijk

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Tamara Adam-Vijverberg, docent minor Psychologie in de Praktijk.

Mail Tamara

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Specialistisch Onderwijs

Jij loopt stage in het specialistisch onderwijs en volgt de ontwikkelingen van bijvoorbeeld leerlingen met autisme of kinderen die hoogbegaafd zijn.

Minor Acute Zorg Overzichtpagina afbeelding

Acute Zorg

Jij leert hoe je acute zorg verleent aan patiënten met bedreigde vitale functies en kunt die kennis straks in elke zorgomgeving inzetten.

Minor Jeugd- en Gezinsprofessional

Jeugd- en Gezinsprofessional

Als jeugd- en gezinsprofessional zorg jij dat kinderen en jongeren met gedragsproblemen of in onveilige situaties kansen krijgen.

Minor Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

Bewegingsonderwijs

Jij leert om uitdagende en veilige gymlessen te geven aan leerlingen op de basisschool waarbij plezier in bewegen voorop staat.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?