Minor: Nuclear Technology

Zeeland speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen. Er wordt niet alleen volop geïnnoveerd in natuurlijke energiebronnen, maar ook in de rol van kernenergie in de schone energiemix. Mogelijk krijgt de provincie er in de toekomst twee kerncentrales bij. Wil je meer leren over de basisprincipes van nucleaire energie en de systemen van kerncentrales? En wil je een tijdens je minor een erkend diploma als stralingsbeschermingsdeskundige halen? Meld je dan aan voor de Engelstalige minor Nuclear Technology.

Cursus stralingshygiëne

Het eerste deel van de minor bestaat uit de cursus Stralingshygiëne, verzorgd in samenwerking met deskundigen van de TU Delft en professionals uit de nucleaire sector. Je leert wat ioniserende straling is en hoe je er veilig en verantwoord mee omgaat. De cursus wordt afgesloten met een examen, waarna je een erkend diploma (TMS VRS-D) ontvangt. Hiermee ben je gekwalificeerd om te werken met radioactieve stoffen tot 0,2 Reinh, een vereiste voor iedereen die in een nucleaire omgeving werkt. Als jij later in de nucleaire sector wil werken, heb je dit diploma alvast op zak.

De basisbeginselen van kernenergie

In het tweede deel van de minor duik je dieper in de fundamenten van kernenergie. Je maakt in de praktijk kennis met de nucleaire industrie. Je leert onder andere over ioniserende straling, splijtstof, koeltechnieken en de laatste ontwikkeling en innovaties. Dit alles doe je grotendeels vanuit het Joint Research Center Zeeland in Middelburg. In dit onderzoekscentrum ga je ook aan de slag met een digitale praktijksimulator. Hiermee kun je het werken binnen een kerncentrale nabootsen en oefenen.

Excursies

Je bezoekt tijdens de minor meerdere nucleaire faciliteiten. Zo breng je bijvoorbeeld een bezoek aan COVRA (opslag van nucleair afval), Urenco (verrijking van uranium) en EPZ (kernreactor in Zeeland). Je verdiept je in de techniek en de bedrijfsvoering, maar ook in thema’s zoals veiligheid en regelgeving.

Afsluiten met debat

Kernenergie is een veelbesproken onderwerp. Door de energie-, milieu- en klimaatproblematiek is het maatschappelijke debat over kernenergie als onderdeel van een CO2 vrije energiemix weer actueel. Je sluit de minor af met een goed onderbouwd Lagerhuisdebat over de rol van kernenergie in onze energietransitie.

Opbouw van de minor Nuclear Technology

Met de minor Nuclear Technology draag je bij aan deze Sustainable Development Goal:

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

De opwekking van energie uit fossiele brandstoffen zorgt voor ongeveer 60 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het aandeel van CO2-uitstoot bij energie beperken, is een van de hoofddoelen om klimaatveranderingen op lange termijn onder controle te houden.

Met deze minor ontwikkel je het volgende:

Een onderzoekende houding in het nucleaire debat
Je draagt met je onderzoekende houding en expertise bij aan het verbeteren van de discussie over nucleaire energie.

Je weet hoe je kennis over nucleaire energie kunt benutten
Je bent in staat om nieuwe kennis te vinden, te analyseren en toe te passen.

Je bekijkt nucleaire energie van alle kanten
Je kunt nucleaire energie vanuit verschillende perspectieven bekijken en onderzoeken. Hierdoor begrijp je beter welke invloed nieuwe nucleaire ontwikkelingen hebben op de omgeving en op het behalen van de klimaatdoelen.

Je gemiddelde week ziet er als volgt uit:

• Gemiddeld 3 dagen per week is er (zo veel mogelijk in de ochtend) ruimte voor lessen en workshops. In de middagen heb je tijd om individueel of met groepsleden te werken aan de (eind)opdracht(en). Dit vindt meestal plaats op de HZ in Middelburg. In een enkel geval wordt dit gecombineerd met een bezoek aan externe locaties.

• De vierde dag in de week wordt besteed aan bedrijfsbezoeken, excursies of zelf te plannen coaching/expertmomenten met senior functionarissen in de sector.

• De vijfde dag in de week gebruik je voor zelfstudie en het verwerken van je opgedane kennis.

Voor deze minor is geen verplichte literatuur.

Je sluit de minor af met een portfolio met daarbinnen de volgende onderdelen:

• Je toont aan dat je actief hebt deelgenomen aan de minoractiviteiten en excursies.

• Je behaalde certificering TMS VRS-D (Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Verspreidbare Radioactieve Stoffen D).

• Je levert een verdiepende onderbouwing van de argumenten die je tijdens het einddebat hebt ingebracht.

• Je blikt terug op de minor en je deelname aan het einddebat. Je reflecteert op de feedback die je ontving van experts, coaches en aanwezigen bij het debat.

Praktische informatie

Deze minor is interessant voor studenten van verschillende technische opleidingen, zoals Civiele Techniek, Engineering, Technische Bedrijfskunde of Chemie.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Rekenvaardigheden

Basisrekenvaardigheden zijn van belang voor traject van certificering voor stralingsdeskundigheid. Dit zijn bijvoorbeeld:

• Werken met een wetenschappelijke rekenmachine
• Wetenschappelijke notatie
• Machten van 10
• Voorvoegsels
• Het oplossen en omvormen van vergelijkingen

De minor loopt van februari 2025 tot en met juli 2025. Aanmelden kan vanaf 15 september 2024 t/m 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Studenten die nucleaire technologie aan het onderzoeken zijn

Wim Huibregtse

Docent minor Nuclear Technology

Vragen over deze minor?

Heb je vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met docent Wim Huibregtse.

Mail Wim

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Offshore Renewable Energy

Je leert over de ontwikkelingen in duurzame energie op zee en doet projecten over wind- en getijdenenergie en de energietransitie.

Portret van Applied Data Science Minor student

Applied Data Science

Je leert over machine learning en deep learning en neemt deel aan een project waarbij data science een antwoord of oplossing kan bieden.

Minor Onderzoeken en Innoveren

Bouwkunde: Onderzoeken en Innoveren

Jij gaat een onderzoek uitvoeren voor een bedrijf dat zich bezighoudt met bouwkundige activiteiten en loopt er ook stage.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?