Zeeland speelt een cruciale rol in de Nederlandse ambitie om de klimaatdoelen te halen. Naast de verschillende innovaties rondom schone energie zijn er plannen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Maar hoe werkt nucleaire energie eigenlijk? En hoe zien de systemen binnen een kerncentrale eruit? Tijdens de Engelstalige minor Nuclear Technology ontdek je de basisbeginselen van nucleaire energie en behaal je zelfs een erkend diploma als stralingsbeschermingsdeskundige.
Cursus stralingshygiëne
Het eerste deel van de minor bestaat uit de cursus Stralingshygiëne, verzorgd in samenwerking met deskundigen van de TU Delft en professionals uit de nucleaire sector. Je leert wat ioniserende straling is en hoe je er veilig en verantwoord mee omgaat. De cursus wordt afgesloten met een examen, waarna je een erkend diploma (TMS VRS-D) ontvangt. Hiermee ben je gekwalificeerd om te werken met radioactieve stoffen tot 0,2 Reinh, een vereiste voor iedereen die in een nucleaire omgeving werkt. Als jij later in de nucleaire sector wil werken, heb je dit diploma alvast op zak.
De basisbeginselen van kernenergie
In het tweede deel van de minor duik je dieper in de fundamenten van kernenergie. Je maakt in de praktijk kennis met de nucleaire industrie. Je leert onder andere over ioniserende straling, splijtstof, koeltechnieken en de laatste ontwikkeling en innovaties. Dit alles doe je grotendeels vanuit het Joint Research Center Zeeland in Middelburg. In dit onderzoekscentrum ga je ook aan de slag met een digitale praktijksimulator. Hiermee kun je het werken binnen een kerncentrale nabootsen en oefenen.
Excursies
Je bezoekt tijdens de minor meerdere nucleaire faciliteiten. Zo breng je bijvoorbeeld een bezoek aan COVRA (opslag van nucleair afval), Urenco (verrijking van uranium) en EPZ (kernreactor in Zeeland). Je verdiept je in de techniek en de bedrijfsvoering, maar ook in thema’s zoals veiligheid en regelgeving.
Afsluiten met debat
Kernenergie is een veelbesproken onderwerp. Door de energie-, milieu- en klimaatproblematiek is het maatschappelijke debat over kernenergie als onderdeel van een CO2 vrije energiemix weer actueel. Je sluit de minor af met een goed onderbouwd Lagerhuisdebat over de rol van kernenergie in onze energietransitie.