Minor: Design Thinking and Doing - HZ Studio

Wil jij werken aan slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? En wil je leren hoe design thinking jou helpt om creatieve en innovatieve ideeën te bedenken? Tijdens de minor Design Thinking & Doing werk je aan echte opdrachten uit de Zeeuwse regio. Of je nu onderzoek doet naar slimme mobiliteit of naar biodiversiteit op het Zeeuwse strand: jij leert hoe je design thinking toepast bij iedere stap.

Met design thinking zet je de mens of gebruiker centraal bij het vinden van creatieve oplossingen. Je leert hoe je problemen oplost door eerst écht te begrijpen wie de stakeholders zijn en wat zij nodig hebben. Je denkt creatief na over vernieuwende ideeën. Samenwerken, empathisch denken, brainstormen en experimenteren staan hierbij centraal. Tijdens de minor maak je gebruik van de HZ Studio toolkit, die bestaat uit vier fasen: ontdekken, definiëren, ontwikkelen en opleveren.

Samenwerken in verschillende projecten

Tijdens deze minor werk je aan verschillende projecten die Zeeland toekomstbestendiger maken. Je doet dit samen met studenten van verschillende nationaliteiten en opleidingen. Het aanbod aan projecten verschilt per semester, omdat je werkt aan vraagstukken die op dat moment belangrijk zijn.

Ervaren coaches

Je wordt begeleid door ervaren coaches die jou de juiste tools en inzichten geven om je project tot een succes te maken. In wekelijkse coachsessies bespreek je je ideeën, voortgang en uitdagingen. Daarnaast volg je praktische workshops die je verder helpen in je professionele groei. Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijk leiderschap.

Opbouw van de minor Design Thinking and Doing - HZ Studio

Je werkt per project in een groep van maximaal vijf studenten. Bij een fulltime minor van 30 ECTS werk je aan 2 verschillende projecten tegelijkertijd. Heb je minder ECTS te behalen, dan werk je aan 1 project. Meer informatie over kleinere ECTS kun je vinden onder het kopje ‘pakketten van een kleiner aantal ETCS’.

Projecten

Aan het begin van elk semester bekijk je de beschikbare projecten en geef je je voorkeuren aan. We doen ons best om jouw interesses af te stemmen op de projecten die je krijgt toegewezen.

Sustainable Development Goals

Met deze minor kun je, afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt, bijdragen aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Het verbeteren van welzijn door bij elke innovatie de nadruk te leggen op de kwaliteit van leven (of verblijven) in Zeeland.
  • SDG 11: Het werken aan projecten en innovaties die plekken in Zeeland inclusiever, duurzamer of veerkrachtiger maken.
  • SDG 12: Het omarmen van verantwoorde consumptie en productie, bijvoorbeeld door het stimuleren van duurzame mobiliteit of het hergebruiken van voedselafval voor andere doeleinden.

Tijdens de minor werk je in de HZ Studio, gevestigd in de HZ-toren in Vlissingen. Deze bruisende kantooromgeving deel je met studenten van de HZ Studio-minor Applied Research. Dit geeft je de kans om te leren van andere studenten met verschillende interesses en culturele achtergronden.

Naast de mogelijkheid om de minor van 15 studiepunten of 30 studiepunten te volgen, is het ook mogelijk om je in te schrijven voor pakketten waarbij minder dan 30 ECTS behaald kunnen worden. De mogelijkheden zijn 6, 10½ en 15 studiepunten. Voor deelname aan een HZ Studio 2 pakket moet je eerst succesvol een van de HZ Studio 1 pakket hebben afgerond.

  • HZ Studio 1 - Design Thinking Track 15 ECTS - MI00034.1A
  • HZ Studio 1 - Design Thinking Track 10½ ECTS - MI00034.1B
  • HZ Studio 1 - Design Thinking Track 6 ECTS - MI00034.1C

  • HZ Studio 2 - Design Thinking Track 15 ECTS - MI00034.2A*
  • HZ Studio 2 - Design Thinking Track 10 ECTS - MI00034.2B*
  • HZ Studio 2 - Design Thinking Track 6 ETCS - MI00034.2C*

* voor deelname aan HZ studio 2 moet je eerst slagen voor MI00034.1A, MI00034.1B of MI00034.1C.

Voorbeeld

Heb je 8 studiepunten nodig? Dan kun je kiezen voor het pakket van 10½ studiepunten.

Heb je 23 studiepunten nodig? Dan kun je een pakket van 15 studiepunten en 10½ studiepunten combineren. Dit betekent dat je je voor beide cursuscodes moet inschrijven.

Met deze minor leer je het volgende:

  • Je begrijpt de uitgangspunten van regeneratie en gebruikt deze kennis om kritisch te reflecteren op je persoonlijke ontwikkeling aan de hand van de Inner Development Goals.
  • Je bent in staat om systematisch onderzoek te doen en om een probleem en je keuzes vanuit verschillende kanten te analyseren. Je verkent en structureert je onderzoeksaanpak en gaat kritisch om met stakeholders, theorieën, modellen en methodes. Op basis van deze inzichten ontwikkel je een onderbouwd onderzoeksplan. Door middel van reflectie en feedback verfijn je de aanpak voordat de volgende fase wordt ingegaan.

Als je minor 1 hebt afgerond, leer je het volgende in minor 2:

  • Je toont aan welke activiteiten je actief hebt ondernomen met betrekking tot regeneratie en levert concreet bewijs van hun groei in het toepassen van regeneratief denken. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden en kritische reflecties op je leerproces, gebaseerd op de Inner Development Goals (IDGs).
  • Je werkt samen in een interdisciplinaire omgeving aan een opdracht van een externe opdrachtgever, waarbij de principes van Design Thinking worden toegepast. Je ontwikkelt en valideert een innovatieve en contextgerichte oplossing die zowel regeneratieve als praktische waarde integreert. Daarnaast reflecteer je kritisch op hun rol binnen de interdisciplinaire samenwerking en evalueert de toepassing van Design Thinking.

Bij de minor Design Thinking & Doing heb je geen vast rooster. Wel worden er workshops, teamsessies en sociale activiteiten georganiseerd waar je bij aanwezig moet zijn. Daarnaast ben je bij de wekelijkse coachingsessies en update meetings met opdrachtgevers. Je plant hiervoor een terugkerend moment in met je groep, de coach en de opdrachtgever.

Bij het volgen van een fulltime minor (30 ECTS) wordt er van je verwacht dat je minimaal 6 dagdelen fysiek aanwezig bent op het kantoor in de HZ toren in Vlissingen.

Literatuur is niet verplicht, maar de volgende boeken worden aangeraden. Je kunt deze lenen uit de bibliotheek van HZ Studio:

  • Lewrick, M., Link, P., & Leifer, L. (2020). The design thinking toolbox: A guide to mastering the most popular and valuable innovation methods. John Wiley & Sons.
  • Borges, C. C., & McNamee, S. (2022). Design thinking and social construction: a practical guide to innovation in research. BIS Publishers.

Voor ieder pakket aan ECTS geldt 100% portfolio. Hierin deel je je logboek en je bewijs van je samenwerkende kwaliteiten en je leiderschapsvaardigheden. Je reflecteert op jouw competenties om samen te werken met mensen van buiten jouw vakgebied of cultuur.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle hogescholen en alle opleidingen. Je moet je propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.

HZ Studio is een Engelstalige minor. Bij voldoende Nederlandse studenten kan er worden gekeken naar de mogelijkheid om de minor in het Nederlands te volgen.

De minor start in beide semesters:

Semester 1

De minor loopt van september 2025 tot januari/februari 2026. Je kunt je aanmelden vanaf maart 2025.

Semester 2

De minor loopt van februari 2025 tot juli 2025. Je kunt je aanmelden vanaf september 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je via deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Portret van Jessica Borgs

Jessica Borgs-Rongen

Office manager minor HZ Studio

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Jessica Borgs-Rongen.

Mail Jessica

Schrijf je in voor deze minor

HZ student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor?

Klik dan op de aanmeldknop hieronder. Deze verwijst je naar Osiris. Kies de juiste cursuscodes: voor de voltijd minor MI00034.1A en MI00034.2A.

Let op: Als je je inschrijft voor een kleiner pakket, zorg er dan voor dat je de juiste cursuscode kiest. Voor de codes van de kleinere pakketten, zie het dropdownmenu onder het kopje "Pakketten van kleiner aantal ECTS".

Bij inschrijving voor de cursus word je automatisch aangemeld voor de toetsen en toegevoegd aan onze Learn-pagina.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat.

Let op: studenten van andere Nederlandse Hogescholen kunnen alleen kiezen voor 15 ECTS of 30 ECTS.

Ons minorenaanbod

Portret van minor Ondernemerschap student zittend op een trap

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Portret van een student van de minor Creatief Denken en Ontwerpen

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?