Ruim 40 procent van de inwoners van Zeeland met een koopwoning wil aanvullende maatregelen treffen voor het verduurzamen van hun woning. Dat blijkt uit een onderzoek van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving (HZ KCZS): ‘Zeeuwse inwoners en het verduurzamen van de eigen woning’.
Uit het onderzoek blijkt dat de Zeeuwen in zes groepen zijn op te delen, variërend van ‘voorlopers’ tot ‘achterblijvers’. Het kenniscentrum heeft hen gevraagd naar hun wil om te verduurzamen, of ze het ook kunnen en of ze de gelegenheid hebben. De groep ‘terughoudenden’ en ‘achterblijvers’, die minder gemotiveerd zijn om dit te doen, is bijna net zo groot als de 40 procent ‘voorlopers’ en ‘bereidwillige volgers’. Het kenniscentrum zegt dat het qua motivatie niet uitmaakt in welke plaats of wijk je kijkt. “We zien binnen de Zeeuwse wijken doorgaans een grote diversiteit aan inwoners met verschillende snelheden van woningverduurzaming”, is in het onderzoek te lezen.
Ontbreken juiste kennis
HZ KCZS heeft ook onderzocht of Zeeuwen hun koophuis kunnen verduurzamen. 9 procent van de ondervraagden kan het wel, maar weet niet hoe. Het ontbreekt hen aan de juiste kennis. Ze hebben vooral behoefte aan informatie over isolatiemaatregelen en het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp.
De groep ‘achterblijvers’ heeft vaak minder financiële hulpbronnen. Volgens het kenniscentrum is er zeker ook bij deze groep veel behoefte aan informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden.
Niet voor iedereen duidelijk
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de wet- en regelgeving niet voor iedereen duidelijk is. Mensen weten soms niet wat wel of niet mag. Het blijkt ook dat niet iedereen kan verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan eigenaren van een monument, mensen in appartementengebouwen of waterwoningen. Uit interviews die de onderzoekers hebben gehouden blijkt dat meerdere ondervraagden graag oplossingen voor dit soort uitzonderingen zouden zien.
Wat sowieso helpt, is als er in een buurt veel ‘voorlopers’ zijn. Zij kunnen in hun enthousiasme andere bewoners helpen en over de streep trekken.
Het volledige onderzoek van HZ KCZS is hier te lezen.