De HZ Garden is niet alleen een vruchtbare plaats voor verse kruiden, groenten en fruit. Ook dieren maken er volop gebruik van. De tuin bestaat nu twee jaar en inmiddels zitten er al veel bijzondere bijen, diverse vlinders en andere insecten. Ook wordt er regelmatig een konijn gespot, die zich tegoed doet aan al het lekkers dat er te vinden is. Nu blijkt dat de HZ Garden ook als broedplaats door vogels wordt gebruikt, want er is een nest met jonge scholeksters gevonden!
Scholeksterkuikens in de HZ Garden
Afgelopen maandag zag Jeffrey, medewerker Facilitair Beheer, de moedervogel met haar drie jongen door de HZ Garden lopen. De kuikens zijn dus al het nest uit, maar ze kunnen nog niet vliegen. Daarover vertelt HZ Green Office coördinator Ingrid: “Het nest zit op het dak, waar je op uitkijkt vanaf het herentoilet in de L-gang. De ouders en hun kuikens lopen nu in de Voedseltuin en profiteren van het hoge gras. De ouders maken een hoop kabaal als we in de buurt komen en lopen weg van de kuikens om je af te leiden. Heel slim!”
Rekening houden met de jonge vogeltjes
2023 is door de Vogelbescherming uitgeroepen tot het Jaar van de Scholekster, om aandacht te vragen voor de achteruitgang van deze vogel. Daarom is het belangrijk dat we binnen de HZ meehelpen om de scholekster te beschermen. Daar kunnen we meteen mee beginnen, door een goed klimaat te bieden aan het nest in de HZ Garden.
Om de jonge vogels succesvol op te laten groeien, kunnen we hen het beste met rust laten. We willen je vriendelijk vragen om niet aan de achterkant van de HZ Garden te komen, om te voorkomen dat het nest wordt gestoord. Voor in de moestuin ben je wel van harte welkom. Je zult daar de leden van HZ Green Office hoogst waarschijnlijk ook nog tegenkomen, omdat dat een veilige afstand is tot waar de scholeksterfamilie zich bevindt. Hoop je toch een glimp op te vangen van de familie? Vanaf de gang tussen het L-gebouw en het F-gebouw richting de mediatheek, maak je een goede kans om ze te zien. Het maaien van de weide wordt uitgesteld tot de jongen zijn uitgevlogen.
Hoe herken je een scholekster?
Scholeksters bevinden zich vaak in kustgebieden en eten graag wormen en schelpdieren. Je herkent ze aan hun feloranje lange snavel, zwart-witte stevige lijf en lange roze poten. Ben je benieuwd of je ze kunt horen? Let dan eens op een schel geluid dat klinkt als: ‘(te-)piet!’
Broedende zeemeeuw
Naast de scholekster is ook een zeemeeuw aan het broeden op het HZ-terrein, tussen het F-gebouw en B-gebouw. Eerder dit jaar vond preventie plaats om broedende meeuwen tegen te gaan, omdat ze de nodige overlast veroorzaken. Zo vloog er in het voorjaar wekelijks een woestijnbuizerd rondjes boven de HZ om meeuwen af te schrikken. Nu er toch een meeuwennest is gesignaleerd, willen we ook die familie dezelfde rust bieden als de scholeksters.