Romy combineert haar opleiding Sportkunde aan de HZ met een topsportcarrière. Ze speelt in de eredivisie met korfbalclub PKC en is international bij Jong Oranje. Dankzij het topsporttraject van HZ kan ze haar beide carrières goed combineren. Want ook buiten het korfbalveld wil ze het verschil maken. "Er zijn zo veel problemen in de maatschappij waar beweging voor een positieve verandering kan zorgen."
Wat is jouw drive om Sportkunde te studeren?
Met de opleiding Sportkunde kan ik mijn liefde voor sport inzetten voor een gezondere samenleving. Ik krijg er energie van om mensen in beweging te krijgen en te helpen met een gezonde leefstijl. Ik vind het leuk om iemand één-op-één te helpen, maar ik haal de meeste energie uit het grotere plaatje. Zoals sportaanbod creëren voor een grotere groep of het organiseren van events rondom een gezonde leefstijl. Zo kan ik écht bijdragen aan maatschappelijke verandering.
Wat leer je precies als student Sportkunde?
Sportkunde is een heel brede opleiding, waardoor je later veel kanten op kunt. Een belangrijk onderdeel is het ontwikkelen en coördineren van sportaanbod voor bijvoorbeeld overheden, welzijnsorganisaties en sportbonden. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over leefstijlbegeleiding, preventie en het opzetten van events.
Vanwege je korfbalcarrière volg je een topsporttraject aan de HZ: wat is dat precies?
Voor mijn sportcarrière moet ik veel trainen en ben ik regelmatig in het buitenland voor Europese wedstrijden of interlands. Dankzij het topsporttraject van HZ kan ik mijn opleiding flexibel laten meebewegen. In overleg met mijn docenten kan ik mijn toetsen en lessen goed afstemmen op mijn trainingen en wedstrijden. Ik ben één keer per week op school. Zonder dit traject had ik de opleiding niet kunnen combineren met mijn sportcarrière.
Hoe ziet de opleiding er van jaar tot jaar uit?
In het eerste jaar begin je met de basis: leefstijlcoaching, gespreksvoering en didactische vaardigheden. In het tweede jaar focus je meer op ondernemerschap. Je krijgt ieder jaar stages: van snuffelstages tot langere stages van een half jaar. Zo gaf ik in het eerste jaar gymles op twee basisscholen, in het tweede jaar werkte ik bij een welzijnsorganisatie, en nu loop ik een stage bij een verzekeringsbedrijf.
Waarom zijn sportkundigen juist nu zo belangrijk?
Er zijn zo veel problemen in de maatschappij waar sport voor positieve verandering kan zorgen. Niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook op sociaal vlak. Sport verbindt mensen. Met Sportkunde kun je dus echt een verschil maken!
Lees meer over de opleiding Sportkunde aan de HZ