Overweeg je een hbo-opleiding in Nederland te volgen? Dat is een goed idee! In deze blog lees meer over studeren in de mooiste provincie van Nederland: Zeeland. En krijg je antwoord op vragen die je misschien hebt over studeren bij je noorderburen.

Hogescholen in België en Nederland: wat zijn de verschillen?

Je zou het misschien niet verwachten, maar het hoger onderwijs in Nederland is heel anders ten opzichte van België. In Nederland werk je vaak samen met medestudenten aan praktische opdrachten. Theorie die je hebt geleerd, pas je meteen toe in de praktijk. In België is het gebruikelijk om je tijd voornamelijk in de collegezaal door te brengen, luisterend naar de docent.

De HZ staat bekend als de persoonlijke hogeschool. Het is hier normaal om docenten met de voornaam en ‘je’ aan te spreken. De drempel is laag om een gesprek met je docent aan te gaan en je kunt rekenen op ondersteuning waar nodig. Op de hogescholen in België is er over het algemeen wat meer afstand tussen de student en docent. De omgang is daar wat zakelijker.

Wat zijn de studiekosten van mijn opleiding?

Als je studeert aan het hbo, betaal je collegegeld. Dit bedrag wordt vastgesteld aan de hand van je persoonlijke situatie. Je kunt ervoor kiezen om je collegegeld per studiejaar of per maand te betalen. Ben je benieuwd wat jouw studiekosten zijn en of je in aanmerking komt voor studiefinanciering? Lees meer op de pagina ‘Collegegeld en Betalen’ en vul de Collegegeldmeter in.

Hoe zoek ik een woonruimte?

Ben je van plan om op kot te gaan, of zoals in het Nederlands gezegd, op kamers te wonen? Ook dat is een goed idee, want in Zeeland kom je makkelijker aan een kamer dan bijvoorbeeld in Rotterdam. Toch is het belangrijk om op tijd te zoeken. Bij APV housing vind je het meest actuele kameraanbod in Vlissingen en Middelburg. Wist je dat de afstand tussen die twee steden heel klein is? Dat maakt het makkelijk om je te oriënteren in beide steden. Meer informatie over wonen op kamers vind je op de pagina ‘Op kamers’.

Hoe is het om in Zeeland te wonen en studeren?

Het is een feestje om in Zeeland te studeren. Met het strand en het bruisende stadcentrum op fietsafstand ben je in Vlissingen en Middelburg verzekerd van een fijne studententijd. Ben je benieuwd wat beide steden in het bijzonder te bieden hebben? Lees dan de blogs over studeren in Vissingen en Middelburg.

Om welke opleidingen staat Zeeland bekend?

Wist je dat er maar 2 hogescholen in Nederland zijn waar je de opleiding Watermanagement kunt volgen? Zeeuwen (mensen uit Zeeland) staan bekend als meesters in Watermanagement, dankzij hun expertise op het gebied van deltawerken in de regio. Ook de opleiding Maritiem Officier is uniek. Met de Vlissingse haven om de hoek ben je verzekerd van een inspirerende omgeving tijdens je studie.

Andere opleidingen waarvoor je speciaal naar Zeeland komt, zijn Global Project & Change Management, Tourism Management en de combi-opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde. Als je de combi-opleiding volgt, breng je 2 studiejaren door aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Dan ben je zelfs niet ál te ver van huis. Het volledige aanbod van opleidingen die je aan de HZ kunt volgen, vind je op de HZ-website.

Hoe kan ik de sfeer proeven op de hogeschool?

Je kunt de sfeer op de HZ het beste ervaren tijdens een Open Dag. Hier maak je kennis met de opleidingen binnen de HZ en kun je jouw (misschien wel) toekomstige docenten ontmoeten. Ook ontdek je de bruisende HZ Community met studentenverenigingen, sportactiviteiten, culturele trips en andere activiteiten om met medestudenten te ondernemen. Je voelt je hier binnen no-time thuis!

Ben je alvast benieuwd naar meer informatie over je opleiding? Kijk dan een online voorlichting. En ben je tijdens een Open Dag enthousiast geraakt over een opleiding? Volg dan eens een meeloopdag. Dan krijg je een realistische indruk van een lesdag bij de HZ. Alle studiekeuze-activiteiten vind je op de webpagina ‘Kiezen’.


Laatst aangepast op: 19-08-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Blog 5 redenen om als Vlaming in Nederland te studeren
Studeren in Nederland

5 redenen om als Vlaming in Nederland te studeren

3 min. Sanne
Blog studeren in Nederland
Studeren in Nederland

Studeren in Nederland? Dit moet je weten over het hbo in Zeeland

4 min. Sanne
Duinpad naar het strand Zeeland
Voltijdopleidingen Studeren in Nederland Studiekeuze

Voor deze opleidingen kom je speciaal naar Zeeland

4 min. Sanne