Wist je dat er veel voordelen zijn aan studeren in Nederland als Vlaming? De grootste voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Je studeert in het buitenland

Toegegeven: je studeert niet aan de andere kant van de wereld, maar wél in het buitenland. Daardoor krijg je internationale erkenning, wat voordelig is voor je toekomstige vakgebied. De HZ is een University of Applied Sciences. Dat betekent dat je diploma internationale waarde heeft.

2. Je leert een andere omgeving en cultuur kennen

Als je in Nederland studeert, leer je andere gebruiken kennen dan in België. Ook zijn Nederlanders over het algemeen nuchter en direct. Vlamingen zijn daarentegen wat gereserveerder. Verder vind je in Nederland – en vooral in Zeeland – kilometers strand en indrukwekkende poldergebieden. Die nieuwe ervaringen zijn goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Ook zijn er een aantal woorden die verschillen in het Nederlands, ten opzichte van Vlaams. De studie-begrippenlijst vind je onderaan dit artikel.

3. De HZ is dichtbij de Belgische grens

Heb je snel last van heimwee? Maak je dan geen zorgen. De HZ is gevestigd in Zeeland en daardoor dichtbij de Belgische grens. Zo kun je ieder weekend naar huis. Misschien is het zelfs mogelijk om thuis te blijven wonen tijdens je studie.

4. Kamers zoeken is makkelijker in Zeeland

Ben je van plan om ‘op kot’ te gaan? Dan maak je in Zeeland een goede kans. Je vindt hier namelijk veel makkelijker een kamer dan in grote Nederlandse studentensteden zoals Rotterdam of Eindhoven. We adviseren je wel om op tijd te beginnen met zoeken. Bij APV housing vind je het meest actuele kameraanbod in Vlissingen en Middelburg. Meer informatie over wonen op kamers vind je op de pagina ‘Op kamers’.

5. Persoonlijke vorm van onderwijs

Nederland, en in het bijzonder de HZ, staat bekend om de persoonlijke vorm van hoger onderwijs. Op de HZ ben je geen nummertje en kennen we je bij naam. De deur staat altijd open bij docenten om een vraag te stellen. En heb je behoefte aan ondersteuning of sociale contacten tijdens je studie? Ook dan ben je bij de HZ aan het juiste adres. Je wordt onderdeel van een hechte community, waar tijd en ruimte is voor leuke activiteiten met medestudenten. Bovendien vind je bij de HZ een team met professionals die je de juiste begeleiding biedt tijdens je studie.

Ben je enthousiast geraakt om aan de HZ te gaan studeren? Bezoek dan eens een Open Dag, of Info Dag op zijn Vlaams. Op deze manier kun je het beste de sfeer proeven op de HZ. Je maakt kennis met je toekomstige opleiding, docenten en de bruisende HZ Community.

Studie-begrippenlijst

Je zal er niet aan ontkomen dat je in grappige situaties terechtkomt met Nederlandse medestudenten. Maar om je alvast voor te bereiden, vind je hieronder wat begrippen én hun vertalingen, die je ongetwijfeld in je studententijd zult horen.

In het Nederlands ga je 'op kamers'.

Buizen als werkwoord kennen we in het Nederlands niet. We hebben het dan over 'een onvoldoende halen'.

Deze term is in het Nederlands meer geaccepteerd, dankzij een broodjesketen die we hier kennen. Toch hebben we het eerder over een 'broodje gezond'.

Zwanzen wordt in het Nederlands vertaald naar 'onzin uitkramen'.

Als je in het Nederlands fier op iemand bent, dan ben je trots.

In het Nederlands zeggen we je, jij en jou. We zeggen alleen 'u' als we iemand op een formele manier willen aanspreken.

Ook dit woord kennen we in het Nederlands niet. Wij hebben het dan over een mentor.

Op sommige gevallen wordt van een aula gesproken, maar vaak wordt is dit in het Nederlands een ander soort ruimte dan de Vlaamse aula. In dit geval spreken we van een collegezaal.

In het Nederlands heet dit een studentensoos of studentenkroeg.

Dit woord zul je niet terughoren in het Nederlands. Wij noemen het 'schoonmaken'.

Als Nederlanders klappen, dan geven ze een applaus. Anders spreken we van 'praten' of 'kletsen.'

In het Nederlands zeg je 'mooi'.

Hoewel een aantal Nederlanders dit woord wel zullen kennen, zul je eerder horen dat we het woord 'schoon' hiervoor gebruiken.


Laatst aangepast op: 19-08-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Blog 5 redenen om als Vlaming in Nederland te studeren
Studeren in Nederland

5 redenen om als Vlaming in Nederland te studeren

3 min. Sanne
Blog studeren in Nederland
Studeren in Nederland

Studeren in Nederland? Dit moet je weten over het hbo in Zeeland

4 min. Sanne
Duinpad naar het strand Zeeland
Voltijdopleidingen Studeren in Nederland Studiekeuze

Voor deze opleidingen kom je speciaal naar Zeeland

4 min. Sanne