Het naderende eindexamen, het enorme opleidingsaanbod, de druk om ‘iets’ te moeten kiezen. Geen wonder dat veel scholieren het lastig vinden om tot een studiekeuze te komen. Als ouder wil je jouw kind zo goed mogelijk ondersteunen. Het internet staat vol met handige tips. Maar wat moet je absoluut níét doen? Deze valkuilen kun je in ieder geval vanaf nu vermijden.
Valkuil 1: De leiding nemen
Natuurlijk wil jij je kind helpen met het maken van een studiekeuze, maar zorg ervoor dat je hier niet de leiding in neemt. Je kan natuurlijk zelf actie ondernemen en je van tevoren inlezen. Ook kun je prima bekijken welke studies er zijn en wanneer je op een hogeschool kan kijken tijdens open dagen. Je kunt ook echt wel suggesties aandragen. Hou je kind echter verantwoordelijk voor zijn of haar keuze. Zoek dus het liefst samen naar informatie en probeer vooral open het gesprek aan te gaan. Wat lijkt hem of haar leuk? Waar zou hij of zij graag heen willen? In plaats van: “Deze studie lijkt mij echt iets voor jou”, “Wat vind je van deze opleiding?” of “Deze zaterdag gaan we naar de Open Dag van de hogeschool”.
Valkuil 2: Projecteren
Werkt jouw familie al generaties lang in de bouw of ben je zelf leerkracht? Dat wil niet zeggen dat Bouwkunde of Leraar Basisonderwijs past bij jouw zoon of dochter. Projecteer jouw interesses en voorkeuren niet op je kind. Kijk juist naar zijn of haar dromen. Wat past bij jouw kind? Laat je kind daarin vrij om eigen dromen te hebben.
Valkuil 3: Je kind niet serieus nemen
Je kind is in jouw ogen misschien nog jouw kleine jongen of meid. In zijn of haar ogen is je kind aan het einde van de middelbare school een jong volwassen persoon. Hij of zij zal daarom ook graag serieus willen worden genomen. En dat kan betekenen dat jij het als ouder een keer niet beter weet. Door jouw kind serieus te nemen en vrij van oordeel naar hem of haar te luisteren, kunnen jullie samen in gesprek blijven over de studiekeuze.
Valkuil 4: Het moment kiezen dat het jou uitkomt
Misschien wil jij het hebben over de studiekeuze tijdens het eten, terwijl jouw kind daar op dat moment helemaal geen zin in hebt. Dat kan leiden tot flink wat frustraties van beide kanten. En ondanks dat jij het er op dat moment over wil hebben, is het beter om je zoon of dochter zelf naar jou toe te laten komen. Op welk moment dan ook! Dus ook wanneer het voor jou misschien wat lastiger uitkomt. Wil jouw kind praten? Toon dan interesse en neem hem of haar serieus. Stel vooral vragen en luister goed. Op deze manier kunnen jullie samen de zelfkennis vergroten en voorkeuren duidelijk krijgen.
Valkuil 5: Snel laten kiezen
Wanneer je kind nog geen studiekeuze heeft gemaakt kan dat voor jullie allebei stressvol zijn. Gewoon snel een opleiding kiezen kan dan aanlokkelijk zijn. Want dan is de keuze gemaakt en hoeven jullie allemaal daar niet meer aan te denken. Een gehaaste beslissing kan echter leiden tot een twijfel of een totaal foute keuze. Onthoud daarom dat een goede studiekeuze tijd kost.
Valkuil 6: Alleen het bekende onderzoeken
Met een oerwoud aan studies, kan het heel gemakkelijk zijn om enkel te kijken naar de – voor jullie - bekende opleidingen en hogescholen. Het voelt meestal veilig om te kiezen voor het bekende. Sluit een andere passende optie echter niet uit, want die ene onbekende studie in een vreemde stad zou zomaar de beste keuze kunnen zijn. En weet jouw kind precies welke studie hij of zij wil gaan volgen? Per hogeschool kan de inhoud van eenzelfde opleiding verschillen. Kijk daar dus ook naar. Vergelijk bijvoorbeeld ook eens de diverse studieroutes.
Valkuil 7: Hobby’s negeren
Houdt jouw kind van muziek maken, sporten, schilderen of puzzelen? Waarom zou hij of zij dan geen studiekeuze maken in die richting? Misschien denk je zelf misschien dat daar geen geld mee te verdienen is, maar waarom niet? Hoe leuk zou het zijn als jouw kind echt van zijn hobby een beroep kan maken?
Valkuil 8: Denken dat het voor altijd is
De druk voor een juiste studiekeuze is groot, maar onthoud ook dat een groot deel van de afgestudeerden binnen anderhalf jaar na het behalen van het hbo-diploma werken in een heel ander vakgebied dan waarvoor ze een studie hebben gevolgd. Daarbij zijn veel opleidingen best breed en kun je binnen een studie nog andere specifieke kanten op. Kortom, het is niet zo dat de studiekeuze bepaalt wat voor werk diegene de rest van zijn of haar leven zal doen.