Je staat aan het begin van je studiekeuze. De keuze aan richtingen en opleidingen kan overweldigend zijn. Een goede studiekeuzetest helpt je bij het ontdekken van de opleidingen die bij jouw talenten en interesses passen. Maar nog belangrijker: het geeft je stof om dieper na te denken over wat je wil en waar je goed in bent.
Waarom het slim is om een studiekeuzetest te maken
Een goede studiekeuzetest kun je vergelijken met een kompas. Het vertelt je niet exact hoe je moet lopen, maar je krijgt wel een idee van de richting. De uitkomsten geven je een basis waar je verder mee aan de slag kunt. Je kunt de uitslag spiegelen aan jezelf. Wat zegt de uitslag over mij? Had ik dit verwacht? Of herken ik mij er totaal niet in? En waarom? Zie het als een start voor een goed gesprek. Met jezelf, maar natuurlijk ook met iemand anders die jou door en door kent.
Wat is een goede gratis studiekeuzetest?
Op internet vind je veel gratis studiekeuzetests. Maar let wel op: er is verschil in kwaliteit en soms ook in onafhankelijkheid. Om de kwaliteit van een test te kunnen inschatten kun je kijken naar de aanbieder, maar ook naar de diepgang van de vragen. Een goed voorbeeld van kwaliteit en onafhankelijkheid is studiekeuze123.nl. Deze site biedt kwalitatief goede tests én is verbonden aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Komt er precies uit wat je had verwacht? Vraag toch door!
Studiekeuzetests zijn handig, maar ze kennen je natuurlijk niet écht. Komt de uitslag overeen met je verwachting? Denk dan niet meteen dat je er bent. Stel jezelf de vraag: waarom verwachte je deze uitslag eigenlijk? Heb je de test helemaal blanco ingevuld, of heb je sommige vragen beantwoord met een opleiding in je achterhoofd? Kijk voor de zekerheid toch ook naar plek 2, 3 en 4. Bespreek de uitkomst ook eens met een ander. Je ouders bijvoorbeeld, of een goede vriend of vriendin.
Zelfs een 'verkeerde' uitslag kan veel waard zijn
Huh? Bedrijfskunde? Ik? Het kan gebeuren dat er opleidingen uit een test rollen die je helemaal niet bij jezelf vindt passen. Klik het dan niet meteen weg, maar onderzoek het. Schrijf zo veel mogelijk redenen op waarom je deze opleiding niet bij jezelf vindt passen. Door te onderzoeken wat je niet wil (en waarom), leer je veel over wat je wél wil. Er is natuurlijk ook nog een kans dat die verrassende uitkomst helemaal zo verkeerd niet is. Stel je er eens voor open: is het misschien tóch een interessante gedachte?
Zoek je een opleiding aan de HZ? Ook daar is een studiekeuzetest voor!
Weet je al zeker dat je wil studeren aan de HZ? Maar twijfel je nog over de exacte opleiding? Met de HZ studiekeuzetest ontdek je welke HZ-opleidingen bij je passen. Je kunt dit ook testen in de vorm van een Studiekeuzequiz. Ook hier geldt: de uitslag krijgt pas écht waarde wanneer je er verder mee aan de slag gaat. Vraag maar raak dus!