Heb je het gevoel dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt? Past de opleiding toch minder goed bij je dan je dacht? Dat is vervelend, maar stel jezelf gerust: je bent lang niet de enige en de wereld vergaat niet. Het belangrijkste is dat je je twijfel accepteert en ermee aan de slag gaat. Dus wat nu? In deze blog nemen we je mee langs de belangrijkste stappen, waardoor je weer vooruit kunt.

Ga het gesprek aan

Als je twijfelt of een knagend voorgevoel hebt dat je studie niet de juiste keuze is, ga dan het gesprek aan met een decaan of studieadviseur. Zij kunnen je verschillende opties voorleggen. Vraag eventueel ook advies aan je ouders, klasgenoten en ouderejaars. Bespreek met hen de scenario's van stoppen, switchen of toch doorgaan. Maar onthoud: goede raad is waardevol, maar jij maakt de keuze.

Leer van je 'verkeerde' keuze

Door te realiseren dat je een verkeerde weg bent ingeslagen, heb je een duidelijker beeld van wat je niet wil of waar je minder goed bij past. Die kennis brengt je ook weer sneller op het pad waar je wél wil zijn. Zet op een rij wat je wel en niet leuk vond aan de opleiding. Zoek vervolgens zo veel mogelijk informatie op over studies en vraag anderen naar hun ervaringen. Als je denkt voldoende te weten, kun je een aantal opties elimineren en de juiste keuze maken.

Switchen van opleiding

Misschien weet je de voor je 'verkeerde' keuze precies welke opleiding je wél moet hebben. Snel switchen van opleiding is dan een mogelijkheid. Dat kan binnen je huidige hogeschool, maar ook daarbuiten. Je eerste stap is in dit geval uitschrijven voor je huidige opleiding via Studielink. Meld jezelf daarna aan voor je nieuw opleiding. Je stroomt dan in op het eerstvolgende moment dat je nieuwe opleiding weer begint. Gun jezelf in de tussentijd wat rust. Het resterende deel van het jaar kun je eventueel besteden aan een (bij)baan of een reis!

(Tijdelijk) stoppen met studeren

Ben je er zeker van dat deze studie niet bij je past en heb je de conclusie getrokken dat je (voorlopig) geen andere studie wil volgen? Stop dan zo snel mogelijk. Regel gelijk de praktische zaken: schrijf je uit bij Studielink en bij DUO. Je kunt om te beginnen een tussenjaar nemen. Zo kun je de tijd nemen om een beslissing te maken, werkervaring op te doen en jezelf op andere gebieden te ontwikkelen. Wie weet stap je op een later moment wel weer in, of ben je gelukkig met je werkende leven.

Of ga je door met nieuwe energie?

Misschien kom je er na flink wat research, gesprekken en zelfonderzoek achter dat je studiekeuze toch helemaal niet zo slecht was. Het is goed om te weten dat iedere opleiding zijn leuke en minder leuke kanten heeft. Ook dat groene grasveldje wat je bij de buren hebt zien liggen. Neem je twijfels dus serieus, maar zorg ook voor een realistisch beeld van de alternatieven. Wil je toch door? Maak dan een plan voor jezelf om zo goed mogelijk om te gaan met de lastige of minder leuke onderdelen. Zo behoud je je motivatie en je energie!

Blijf er niet mee zitten

Veel studenten voelen zich schuldig wanneer hun studiekeuze niet goed uitpakt. Richting zichzelf, maar ook richting ouders of andere mensen uit hun omgeving. Heb jij dat ook? Probeer dat gevoel los te laten! Onze levens zitten vol met keuzes en de persoon bij wie ze allemaal goed uitpakken moet nog geboren worden. Belangrijker is de vraag hoe je de situatie ombuigt tot iets positiefs. Ga open het gesprek in, durf te reflecteren op jezelf en begin desnoods opnieuw met oriënteren. Heb je daar hulp bij nodig? Kijk dan ook eens op onze studiekeuze pagina.


Laatst aangepast op: 18-12-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Student achter haar laptop in de HZ Shop
Voltijdopleidingen Studiekeuze

Met dit stappenplan ben je goed voorbereid op je studie aan de HZ

5 min. Hugo Massar
Drie Bedrijfskunde studenten die samen kijken naar een laptop
Studiekeuze

Een studie kiezen: Een handig stappenplan!

4 min. Hugo Massar
Studiebegeleider in gesprek met een student
Studiekeuze

Wat doe je na een verkeerde studiekeuze?

4 min. Sanne
Studiekeuze

Een profielkeuze maken, hoe doe je dat?

3 min. Hugo Massar
Studiekeuze

Waarom zou je kiezen voor een studie bij HZ?

3 min. Hugo Massar
Voltijdopleidingen Studiekeuze

Welke technische opleiding past bij jou?

1 min. Hugo Massar