Aan het einde van het schooljaar 3 van de havo en het vwo is het tijd om een profielkeuze te maken. Dit profiel zorgt ervoor dat je kunt doorstromen naar een vervolgopleiding die bij je past. Sommige opleidingen in het hoger onderwijs eisen namelijk een bepaald profiel. Vind je het ingewikkeld om een profielkeuze te maken? Hieronder vind je tips die het makkelijker maken om jouw profiel te vinden. Lees je mee?

{{cta('851ab433-7ace-40e2-b049-3be714d8a1b0','justifycenter')}}

1. Verdiep je in de verschillende profielen

Voor de bovenbouw van de havo en het vwo kun je kiezen uit vier profielen. Deze profielen bepalen de richting die je op gaat voor de laatste 2 of 3 jaar van de middelbare school. Je kiest 1 van de onderstaande profielen:

  • Natuur en techniek
  • Natuur en gezondheid
  • Economie en maatschappij
  • Cultuur en maatschappij

In de bovenbouw van de havo en het vwo gelden een aantal verplichte vakken. Buitenom deze vakken volg je profielkeuzevakken. Dit zijn de vakken die horen bij het profiel dat je kiest. Als je het profiel cultuur en maatschappij kiest, kun je twee profielkeuzevakken kiezen. Voor de overige profielen kies je 1 profielkeuzevak. Als je op het vwo zit, kies je ook nog een vak uit het vrije deel. Zo stel je een pakket op maat samen dat bij jou past. Ben je benieuwd wat de profielen precies inhouden? Dat lees je in het digitale magazine ‘Een profiel kiezen’.

2. Oriënteer jezelf op vervolgopleidingen

Heb jij al een idee wat je na de middelbare school wil studeren? Dat lijkt natuurlijk nog heel ver weg. Toch is het verstandig om je daar alvast op te oriënteren. Zo kun je erachter komen welk profiel past bij de vervolgopleiding die je wilt volgen. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de wereld van communicatie of literatuurwetenschappen? Dan past het profiel cultuur en maatschappij waarschijnlijk goed bij je. Of zie je een toekomst als bouwkundige voor je? Dan is het profiel natuur en techniek misschien wel een goede match.

Ook is het aan te raden om open dagen van hogescholen en universiteiten te bezoeken. Wie weet kom je op de HZ Open dag wel dé opleiding tegen waar je enthousiast van wordt! Dan kun je vragen welk profiel daarbij matcht.

3. Doe de profielkeuzetest

Het is heel begrijpelijk dat je nog niet precies weet welke kant je op wil. Een profielkeuze maak je immers niet zomaar! Om je te helpen jouw interesses op een rij te zetten, is de persoonlijke profielkeuzetest ontwikkeld. Dit is geen toets, maar een uitgebreide test die het maken van jouw profielkeuze makkelijker maakt. De test past zich aan op basis van jouw antwoorden. Zo hoef je geen antwoord te geven op onderwerpen die je niet interesseren. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk rapport met sectoren en profielen die het beste bij jou passen. Doe nu de profielkeuzetest!

{{cta('31ff11b8-dbd0-4c66-b0d3-c48bcaad2d97')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Studiekeuze

Een profielkeuze maken, hoe doe je dat?

3 min. Arjen van Keulen
Deeltijd studenten werken samen aan een tafel
Studiekeuze

Wat is het verschil tussen werken en leren op het mbo en in deeltijd studeren op het hbo?

3 min. Ilse Jorissen
Studiekeuze

Waarom zou je kiezen voor een studie bij HZ?

3 min. Arjen van Keulen