Even voorstellen… Wie ben je en welke vakken geef je?
“Aangenaam, ik ben Gerda. Docent van de bacheloropleiding Logistics Engineering en de Associate degree Logistiek. Na mijn carrière als inkoop- en logistieke manager binnen diverse organisaties heb ik de stap naar het onderwijs gemaakt. Nu, tien jaar later geef ik nog steeds met veel plezier les in vakken als: Specialisatie inkoopmanagement, Inleiding logistiek, maar ook specifieke vakken gericht op zorg-, defensie- en evenementenlogistiek. Deze laatste vakken zijn onderdeel van Human Logistics.”

Wat is er bijzonder aan de Associate degree Logistiek?
In de logistieke wereld liggen op dit moment enorm veel uitdagingen op het gebied van innovatie, kostenbesparing, duurzaamheid en het herinrichten van processen. Heel vaak ligt de oplossing binnen handbereik op de werkvloer, maar door het tekort aan mensen die daarover meedenken, missen bedrijven steeds vaker de juiste kennis. Met deze Associate degree bieden we een kans aan mensen die opzoek zijn naar een praktische hbo-opleiding. Een deeltijdopleiding waarbij je het onderwijs goed kan combineren met een baan.
Studenten zijn in staat om logistieke vraagstukken direct in de praktijk op te lossen en dat levert een win-winsituatie voor het bedrijfsleven op. Je leert de theorie te vertalen naar de werkvloer en op deze manier praktische oplossingen aan te dragen voor het bedrijfsleven. Dit biedt kansen voor professionalisering van bedrijven.”

Wat kan een student van deze studie en van jou als docent verwachten?
“Wij organiseren allerlei workshops gericht om studenten de theorie van logistiek eigen te maken. Theorieën die helpen om situaties te verbeteren en processen te optimaliseren binnen het bedrijfsleven. We zorgen ervoor dat de theorie naadloos aansluit bij de praktijk, zodat dit direct toepasbaar is. Daarnaast hecht ik veel waarde aan persoonlijke begeleiding. Ik daag studenten uit om te kijken wat ze met hun talenten kunnen bereiken. Waar ben jij goed in en hoe kun je dit inzetten binnen je bedrijf en loopbaan? Middels coachingsgesprekken begeleid ik studenten in dit proces.”

Wat is jouw advies aan iemand die overweegt de opleiding Logistiek te volgen?
“Heb je het idee dat je meer kunt met je huidige functie? Zie jij verbeteringen en wil je er meer mee doen? Kom je van school en wil je verder in de logistiek maar niet vijf dagen op school aanwezig zijn? Heb je een vooropleiding in het buitenland? Laat je goed informeren en kom gewoon een keer langs op de HZ tijdens een Open Dag. De docenten en studenten staan ervoor open je alles uit te leggen.

We zorgen middels goede begeleiding dat de overstap van het bedrijfsleven naar de schoolbanken zo soepel mogelijk verloopt. Maar overleg goed met je collega’s en managers of zij achter je keuze staan. Wat houdt het in voor het bedrijf? Wat is de meerwaarde voor hen? Door uit te leggen dat het een win-winsituatie is, word je positie om de opleiding te gaan doen wellicht nog sterker. De noodzaak naar meer kennis op de werkvloer is enorm groot. ”

Hoe kan een deeltijdstudent deze opleiding combineren met zijn of haar werk?
“De Associate degree biedt studenten de kans om vier dagen per week te werken en één dag naar school te gaan. Dat maakt deze opleiding geschikt voor mbo’ers en mensen die al werken in de logistieke wereld. Zorg dat je een goede werkgever vindt die achter je keuze staat. Zij investeren in jou, maar andersom investeer jij net zo goed in het bedrijf, doordat jij in staat bent om middels theoretische kennis bedrijfsprocessen te optimaliseren.”

Lees meer over de opleiding Associate degree Logistiek.