Dennis volgt de deeltijd Associate degree Logistiek. Hij werkt al jaren in de logistiek, maar wil zich graag verder ontwikkelen in het hbo. "Ik begon steeds meer na te denken over mijn toekomst. Wat als ik straks tegen mijn plafond aanloop? Nu vergroot ik mijn mogelijkheden en capaciteiten."

Hoe kwam je bij de Associate degree Logistiek aan de HZ terecht?

“De keuze voor deze opleiding zie ik als een inhaalslag. Tijdens mijn middelbareschooltijd was ik geen geboren leerling. Ik begon op het vwo, maar eindigde op de mavo. Daarna ging ik werken. Ik werd logistiek medewerker bij een bekende Zeeuwse oestergroothandel. Een toffe baan, maar ik begon steeds meer na te denken over mijn toekomst. Wat is mijn baanperspectief voor later? En hoe behoud ik de uitdaging als ik straks niet meer verder kan groeien? Toen heb ik de keuze gemaakt om te gaan studeren. Eerst op het mbo. Daarna heb ik een 21+ test gehaald, zodat ik aanmerking kwam voor de Ad Logistiek aan de HZ."

Waarom past een deeltijd Associate degree zo goed bij jouw situatie?

“Ik ben al enkele jaren aan het werk en dat wil ik liever niet doorbreken. Ik heb mijn inkomen nodig. Daarnaast wil ik niet volledig terug naar de schoolbanken. Deze opleiding kan ik goed combineren met mijn werk. Op maandagmiddag ben ik de op de HZ en de rest van de week sta ik op de werkvloer. Het studeerwerk komt vaak aan op de avonduren. Dat gaat me goed af. Studeren in deeltijd betekent dat je soms even moet doorbijten, maar ik probeer ook op mezelf te letten. Je hebt er ook niets aan als je jezelf over de kop loopt.”

Hoe ziet je werk eruit bij de oestergroothandel?

“Ik geef leiding aan kleine groep binnen de logistieke afdeling. Op een gemiddelde werkdag houden we ons met ongeveer met 10 medewerkers bezig met de voorraad, het sorteren en het inpakken. Vaak geef ik dan leiding aan een klein groepje binnen de keten. Het is een snelgroeiend bedrijf, het bestaat pas 3 jaar. Vanwege de sterke groei moet het bedrijf continu innoveren en op zoek gaan naar efficiëntere oplossingen. Juist omdat er heel veel gebeurt in vrij korte tijd, is het heel leerzaam om dat proces mee te maken.”

Hoe sluit Ad Logistiek aan op de dagelijkse praktijk binnen het bedrijf?

“De leeruitkomsten en projecten kan ik hier goed inpassen. Er zijn altijd wel uitdagingen binnen het bedrijf waar ik een opdracht aan op kan hangen. Mijn werkgever heeft daar ook baat bij. Ik werk bijvoorbeeld aan een project waarin ik op zoek ga naar mogelijkheden om onze transportketen te optimaliseren. Per stap in de keten kijk ik naar de verschillende opties die er zijn en analyseer ik voor- en nadelen. Ook onze logistiek binnen het bedrijf heb ik al eens doorgelicht. Even terug naar de tekentafel en stilstaan bij de vraag waarom we de dingen doen zoals we doen.”

Waar zit je passie voor logistiek?

“Het zit in mijn karakter om dingen gestroomlijnd te willen regelen. Ik kan ervan genieten als er aan het begin van de dag een grote bulk oesters binnenkomt en dat je ze in mooie pakketjes weer naar buiten ziet gaan. En dan altijd de vraag: hoe kan het sneller, efficiënter, duurzamer of goedkoper? Nog meer dan de technische kant, kijk ik dan naar het samenwerken tussen mensen. Je vormt met je collega’s een keten. Als die geolied loopt, dan geeft dat voldoening. Ook de techniek waarmee we ons werk efficiënter kunnen inrichten vind ik interessant. In deze opleidingen komen beide kanten aan bod.”

Na het behalen van je Associate degree kun je doorstromen naar het 3e jaar van de bacheloropleiding. Denk je daarover na?

“Het speelt zeker door mijn hoofd. Misschien heb ik de smaak straks te pakken en wil ik meteen doorpakken. Met een Ad op zak ben ik twee jaar verwijderd van mijn bachelordiploma. Dat is aantrekkelijk. Ik denk dat ik het van de situatie laat afhangen. Hoe ziet mijn wereld er dan uit? Als de mogelijkheid er vanuit mijn werkgever is, dan sta ik er in ieder geval voor open. Ik weet één ding zeker: als ik doorstudeer, dan wordt het hoe dan ook weer deeltijd.”

Je ging van mbo naar hbo. Hoe verliep die overgang?

“Dat ging heel prettig. Het verschil met het mbo is best groot, maar dankzij mijn mentor en docenten rolde ik er heel soepel in. Ik vind iedereen hier erg behulpzaam en duidelijk in de communicatie. Zeker tijdens de start is dat ontzettend fijn. Het is op het hbo wel belangrijk dat je zelf initiatief neemt wanneer je iets nodig hebt. Er wordt meer gevraagd van je zelfstandigheid en je vermogen om problemen zelf aan te pakken. De manier van beoordelen is ook een stuk anders dan op het mbo. Op het mbo word je beoordeeld op toetsen. Hier sluit ik een leerdoel af met een portfolio waarin ik veel moet reflecteren en onderbouwen."

Je medestudenten werken in de meest uiteenlopende branches. Hoe leerzaam is dat?

“Ik vind leren echt een stuk leuker nu ik samen studeer met mensen die ook allemaal aan het werk zijn. Iedereen is serieus met de opleiding bezig. Dat zal zeker met de levensfase te maken hebben waar iedereen in zit. Naar elkaar toe is er veel bereidheid om te helpen. De groep is heel divers, dus iedereen heeft zijn of haar eigen praktijkvoorbeelden en inzichten. De een werkt bij een bekende modeketen, de ander in de haven en de volgende zit in de vliegtuigonderdelen. Heel erg leerzaam.”

Waar zie jij jezelf werken in de toekomst?

“Met deze opleiding kun je ontzettend veel kanten op. Een duidelijke voorkeur heb ik nog niet ontwikkeld. De maritieme kant lijkt me wel interessant, maar ik pin me nog nergens op vast. Binnenkort ga ik aan de slag bij een nieuwe werkgever: een ship agency. Mijn opleiding neem ik natuurlijk mee. Ik wil nu vooral lekker blijven leren, want er zit meer in het vat dan ik er tot nu toe heb uitgehaald.”

Lees meer over de deeltijd Associate degree Logistiek aan de HZ