Daria is derdejaarsstudent Chemie aan de HZ. Ze komt uit Bulgarije en woont sinds drie jaar in Zeeland. In het tweede jaar van haar studie besloot ze deel te nemen aan het HZ Honours Programme, waarvoor ze met haar vriendinnen Marju en Donika naar Bali vloog. Daar deden ze onderzoek naar de invloed van plasticvervuiling op de luchtkwaliteit en het leven onder water: “Het was een once-in-a-lifetime ervaring.”

Waarom koos je ervoor om naar Nederland te verhuizen en aan de HZ te studeren?

“Mijn zus had besloten haar minor in Amsterdam te volgen. Daardoor werd ik geïnspireerd om te kijken wat Nederland te bieden had. Scheikunde en biologie waren mijn hoofdvakken op de middelbare school in Bulgarije, dus ik besloot mijn bachelor in dezelfde richting te volgen en de studieroute Life Sciences te volgen.

Ik koos voor de HZ vanwege de persoonlijke benadering. Ik heb met verschillende hogescholen contact gehad, maar de communicatie met de HZ verliep het soepelst. Ik kreeg alle informatie die ik nodig had én de zekerheid dat ik een kamer zou vinden. Vlissingen en Middelburg zijn qua grootte vergelijkbaar met mijn woonplaats in Bulgarije, dus die herkenbaarheid vond ik ook fijn.”

Wat kun je vertellen over jullie project voor het HZ Honours Programme?

“Ons project ging over de invloed van plasticvervuiling op de luchtkwaliteit en het leven onder water. Donika stelde in eerste instantie voor om iets te doen met koraalriffen, die in de zee rondom Bali aanwezig zijn. We besloten uiteindelijk voor plastic te gaan, omdat dat een enorm probleem is. In Indonesië én wereldwijd.

Tijdens de voorbereidingen waren we vaak tot laat aan het werk. Het Honours Programme liep tegelijk met ons reguliere opleidingsprogramma. Dat was niet altijd even makkelijk. Bovendien hadden we allemaal verschillende ideeën, dus het vergde veel planning en communicatie. Ook was het een grote uitdaging om een organisatie te vinden die met ons wilde samenwerken, maar uiteindelijk is het gelukt. In juli gingen we 16 dagen naar Bali om het project uit te voeren.”

Zou je het aanraden om tijdens je studie zo'n project te doen?

“Ja, ik kan het zeker aanraden. Het is wel belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt. Je hebt minder vrije tijd en er zullen af en toe moeilijke momenten zijn. Je moet je ook mentaal voorbereiden op het samenwerken en de verschillende meningen die daarbij komen kijken.

Voor mij was het het allemaal waard: ik heb enorm veel geleerd van het Honours Programme. Het is heel uniek en echt een once-in-a-lifetime ervaring. Je bepaalt zelf wat je gaat doen, wanneer en met wie. Dat alleen al is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Waarom vind je het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld?

“In 2019 heb ik de kans gekregen om naar de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland te gaan. Ik vond het inspirerend om te zien hoe ze op het hoofdkantoor werken aan de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen). De SDG-kubussen op de HZ herken ik zelfs nog van daar!

Op het hoofdkantoor vertelden ze ons hoe weinig progressie er is gemaakt in het behalen van de SDG’s. Met name in derdewereldlanden, door een gebrek aan educatie. Toen drong het tot me door hoe ver we achterlopen op zoiets belangrijks. Ik wilde graag helpen met het behalen van de SDG's, maar ik wist niet hoe. Dankzij het HZ Honours Programme heb ik mijn steentje kunnen bijdragen.”

image.alt ?? NULL
image.alt ?? NULL

Heb je altijd graag gereisd?

“Ja. Ik ben opgegroeid in een familie die veel reist. Op jonge leeftijd ben ik al op veel plekken geweest, dus daar is mijn passie voor reizen ontstaan. Ik ga zo’n twee keer per jaar terug naar mijn familie in Bulgarije. Gelukkig komen ze ook af en toe naar hier. Het is jammer dat ik ze zo weinig zie, maar ik ben dankbaar dat ze me altijd aanmoedigen.”

Wat is je droom voor de toekomst?

"Ik heb heel veel doelen. Ik zou graag in de wetenschap willen werken, maar ik zou ook graag meer met dansen willen doen. Dat is altijd al een passie van me geweest. Mijn belangrijkste doel is om me uiteindelijk ergens te vestigen op een plek die ik leuk vind. Ik weet nog niet waar, maar ik heb genoeg tijd om dat uit te zoeken."

Wat wil je meegeven aan andere studenten die nadenken over het HZ Honours Programme?

"Ga ervoor! En probeer er niet te veel over na te denken. Ga uit van de positieve uitkomst: wat je ervan leert, de nieuwe vrienden die je zult maken, de kansen die je krijgt, een nieuwe cultuur om te ontdekken en je persoonlijke ontwikkeling. Ik had nooit gedacht dat ik naar Bali zou gaan om daar mijn eigen onderzoek te doen. Het universum staat achter je, als je ervoor gaat!"

Lees meer over het HZ Honours Programme