Minor: MKB Accountancy

Deskundigheid op het gebied van financiën, inzicht in bedrijfsrisico’s en kennis van wetten en regels: de kennis van een financieel expert is voor organisaties van groot belang. In de minor MKB Accountancy leer jij hoe je rekening houdt met managementrisico’s, een jaarrekening samenstelt en een fiscale aangifte verzorgt. Je krijgt inzicht in interne en externe controles en leert over ondernemingsrecht. Zo bouw je aan een brede basis om succesvol te kunnen starten in een accountantsomgeving.

Welke risico’s loopt dit bedrijf? Hoe groot is de kans dat een risico zich voordoet? En wat is de impact als dat gebeurt? Aan de hand van theorieën en voorbeelden leer jij wat risicomanagement inhoudt en hoe je een risicoanalyse maakt. Op het gebied van reporting krijg je een praktijkopdracht. Samen met een groep medestudenten verwerk je een reeks financiële feiten tot een conceptjaarrekening. In dat proces is interne controle belangrijk. Daarmee zorg je dat de gegevens correct, volledig en op tijd zijn. Als de conceptjaarrekening klaar is, ga je een externe controle, een audit, doen. Je houdt je daarbij aan de wetten en regels die gelden voor accountants. Ten slotte maak je kennis met thema’s en regels op het gebied van belastingen. Jouw kennis daarover pas je vervolgens toe bij het opstellen van een fiscale jaarrekening en een fiscaal advies.

Opbouw van de minor MKB Accountancy

Meerdere docenten geven de lessen. Er zijn gastcolleges over cybercriminaliteit en over regelgeving en ethiek voor accountants. Verder ga je op bedrijfsbezoek om zo inzicht te krijgen in goederenstromen en bedrijfsprocessen.

Met de minor MKB Accountancy draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 4: Kwaliteitsonderwijs. De vakgebieden worden uitgediept om vervolgens praktisch aan de slag te gaan binnen bedrijfscontext.
  • SDG 8: Eerlijk werk en economische groei zorgt ervoor dat economisch handelen steeds in een breed maatschappelijk perspectief wordt geplaatst.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je kunt adviseren over de inrichting van informatievoorziening en bedrijfsprocessen.
  • Je kunt adviseren over financiële vraagstukken.
  • Je kunt interne en externe verantwoordingsoverzichten opstellen en analyseren.
  • Je bent op de hoogte van de wetgeving over inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en successiebelasting.
  • Je weet welke onderzoeksmethoden en technieken voor projectmanagement je kunt toepassen om organisatievraagstukken aan te pakken.
  • Je kunt (internationale) samenwerkingen aangaan om gemeenschappelijke doelen te behalen.
  • Je bent je bewust van de ethische aspecten van je vak en handelt hiernaar.

Je week ziet er als volgt uit:

  • De minor omvat drie onderdelen: Riskmanagement en Reporting, Auditing en Taxes. In het rooster wordt elk onderdeel verzorgd op een vaste dag per week (in totaal drie dagen). Daarnaast is (tijdens enkele weken) een dag gereserveerd voor bijvoorbeeld gastcolleges.

De docent mailt voor aanvang van de minor welke literatuur je nodig hebt. We werken altijd met de meest recente edities.

  • Aarts, G., (2023). Belastingrecht voor Bachelors en Masters Editie 2023/2024. Dordrecht: Convoy. ISBN 9789463172677.
  • Belastingwettenbundel 2023
  • Kluwer collegebundel Recht
  • Loonstra, C.J., (2023). Hoofdstukken sociaal recht 32ste druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers BV. ISBN: 9789001077327.
  • Epe, P., (2023). Jaarverslaggeving 10e druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers. ISBN: 9789001079383.
  • Epe, P., (2023). Jaarverslaggeving Opgaven 10e druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers. ISBN: 9789001079000.
  • Majoor, G., e.a. (2020). Grondslagen van Auditing & Assurance 8e druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers bv. ISBN: 9789001903190.
  • Majoor, G., e.a. (2021). De praktijk van auditing en assurance 8e druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers bv. ISBN: 9789001738730.
  • Claes, P.J e.a., (2021). Risicomanagement 7e druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers BV. ISBN: 9789001738457.
  • Claassen, U.J. e.a.. Handboek Risicomanagement 2e herziene druk. Management Impact. ISBN: 9789462763173.

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Jaarrapport en een groepsassessment (opdracht 20%, beroepshouding 5%).
  • Toetsing Risk-management (25%), onderzoeksopdracht (verslag) en portfolio.
  • Toetsing Auditing (25%), 2 portfolio's, waarvan 1 praktijkopdracht.
  • Toetsing Taxes (25%), 2 schriftelijke tentamens.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van economische opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Finance & Control en Bedrijfskunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase. Daarnaast heb je een basiscursus Belastingrecht en een basiscursus Bestuurlijke informatieverzorging en/of Administratieve organisatie gevolgd, en beheers je de boekhoudcyclus van financieel feit tot en met kolommenbalans.

De minor loopt van september 2025 tot en met januari/februari 2026.

Aanmelden kan vanaf maart 2025.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Luc Meerschaert

Luc Meerschaert

Docent minor MKB Accountancy

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Luc Meerschaert, docent minor Risk Management, Reporting, Auditing & Taxes.

Mail Luc

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Portret van HZ student

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?