Minor: Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Als een klant een probleem ervaart bij een organisatie heet dat klantfrictie. Over het algemeen is in een zorgomgeving de patiënt de klant. In de minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening ontwikkel jij een innovatieve oplossing voor een klantfrictie bij jouw eigen organisatie. Om dat voor elkaar te krijgen zet je je persoonlijk leiderschap in, ontwikkel je dat verder en maak je gebruik van je netwerk.

Binnen jouw organisatie ga je kijken waar zich een probleem voordoet en hoe de patiënt of cliënt of diens familie daarvan de dupe is. Onderzoeksvragen over klantfricties zijn bijvoorbeeld: Hoe organiseer je voor mensen met dementie een open afdeling waar zij wel bewegingsruimte hebben, maar niet in elkaars privéruimte kunnen komen? Of: Is het mogelijk en wenselijk om in een verpleeghuis het aantal fysieke bezoeken te verminderen door een camera op te hangen? Je maakt kennis met verschillende manieren om vaste patronen los te laten en om creatief te denken. Ook kijk je waar jij met jouw persoonlijke leiderschap vernieuwing kunt brengen. Waar ben jij sterk in? Waar zou weerstand kunnen ontstaan? Je zet je netwerk in, weet anderen mee te krijgen in jouw ideeën en maakt samenwerking mogelijk tussen partijen binnen en buiten jouw organisatie. Met je medestudenten in de minor wissel je ervaringen uit tijdens groepssessies. Als eindproduct lever je een plan op met een innovatieve oplossing voor de klantfrictie, dat je presenteert aan de betrokken organisaties.

Opbouw van de minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Je krijgt les van meerdere docenten. Professionals uit het werkveld geven gastlessen over persoonstypen, netwerken en projectmanagement. Verder regel jij een bezoek aan een organisatie met een klantfrictie om te leren van hun aanpak.

Met de minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening draag jij bij aan dit Sustainable Development Goal:

 • SDG 3: Verbeteren van gezondheid en welzijn door het wegnemen van klantfrictie.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Je hebt inzicht in de invloed van jouw waarden en overtuigingen op jouw leiderschap en weet hoe je je effectiviteit kunt vergroten.
 • Je kunt in samenspraak met stakeholders innovatieve en creatieve oplossingen bedenken voor een klantfrictie en een onderbouwd plan maken voor de organisatie.
 • Je kunt bij zorgvragen een analyse maken van (nieuwe) samenwerkingsvormen of netwerken en verbeteringen adviseren die de vragen oplossen of ondersteunen.

Je week ziet er als volgt uit:

Semester 1

 • Donderdag les op de HZ.
 • De andere dagen breng je in de praktijk wat je geleerd hebt en werk je aan je praktijkopdracht.

Semester 2

 • Maandag les op de HZ.
 • De andere dagen breng je in de praktijk wat je geleerd hebt en werk je aan je onderzoek.

Voor deze minor zijn de volgende boeken verplicht:

 • Brouwer, A. en Oosterbaan, J. (2020) Verpleegkundig Leiderschap werkt! Van droom naar resultaat: zo oefen je op 'eigen-wijze' invloed uit op je werkomgeving. Bowprint
 • Website: https://verpleegkundigleidersc... Verhagen, P. (2012). Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn. Bussum: Uitgeverij Coutinho.
 • Covey, S. (2019). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Business Contact.
 • Willems, N., Linck, R., & Kaats, E. e.a. (2018). Organiseren in en met netwerken. Alphen a/d Rijn: Vakmedianet.
 • Hart, W. & Buiting, M. (2018). Verdraaide organisaties. Alpen a/d Rijn: Vakmedianet.
 • Lenzen op Samenwerking: (digitaal in leeruitkomst aanwezig). Dees, T, Opheij, W. (2019). Samenwerken van idee naar afspraak. (Aan de slag met jullie samenwerking). Management impact. Alpen a/d Rijn: Vakmedianet

Voor deze minor geldt de volgende toets:

 • Portfolio (100%). Je beschrijft en presenteert de klantfrictie, jouw onderzoek en adviezen, en hoe jij je leiderschap ontwikkeld hebt.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor deeltijdstudenten Verpleegkunde en Social Work.

Als voltijdstudent kun je de minor ook doen. Je hebt dan wel een bij je opleiding passende werk- of stageplek nodig. Jouw werk- of stageplek moet toestemming geven om een onderzoek uit te voeren.

Semester 2

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Semester 1

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025.

Aanmelden kan vanaf maart 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Adrienne Joosen

Adriënne Joosen-Schrauwen

Docent minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Adriënne Joosen-Schrauwen, docent minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening.

Mail Adriënne

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat.

Ons minorenaanbod

Leiderschap in de 21e eeuw

Je leert welke leiderschapsrollen er zijn, hoe leiderschap werkt in de praktijk en hoe jij je eigen leiderschapsvaardigheden kunt ontwikkelen.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Minor Becoming Fit for the Future

Becoming Fit for the Future

Deze minor bestaat uit acht projecten gericht op duurzaamheid. Jij kiest één project en voert dit uit met een team.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor De Herstelgerichte Professional

De Herstelgerichte Professional

Als herstelgerichte professional begeleid jij mensen die langdurige zorg en/of begeleiding nodig hebben om de regie te hebben in hun eigen leven.

Minor Vitale Samenleving

Vitale Samenleving

Je gaat aan de slag met maatschappelijke vraagstukken rondom vitaliteit en zorgt voor creatieve praktijkoplossingen voor gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving.

Minor Jeugd- en Gezinsprofessional

Jeugd- en Gezinsprofessional

Als jeugd- en gezinsprofessional zorg jij dat kinderen en jongeren met gedragsproblemen of in onveilige situaties kansen krijgen.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?