Gebiedsontwikkeling in ons landschap wordt steeds complexer. Belangrijke transities zoals klimaatadaptatie, energietransitie en biodiversiteit doen allemaal een beroep op onze ruimte. Tijdens deze cursus verdiep je je in de ruimtelijke, juridische, financiële, fiscale, sociaal-maatschappelijke en politiek-bestuurlijke kant van gebiedsontwikkeling. Je vergroot daarnaast je kennis over algemene wetgeving op het gebied van eigendom en grondgebruik.
Gebiedsontwikkeling kan niet bestaan zonder het samenbrengen van overheden, inwoners, agrariërs, ontwikkelaars en grondgebruikers. Om hierin te slagen heb je kennis nodig van de uitdagingen, de belangen en de sentimenten die spelen. Maar ook van bestuurlijke ontwikkelingen en het juridische, fiscale en financiële speelveld. Deze kennis is noodzakelijk om (grond)eigenaren en gebruikers mee te krijgen in het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Met deze cursus leer je gebiedsontwikkeling te benaderen vanuit de volle breedte.
In deze cursusserie volg je 11 lessen van deskundige gastdocenten uit het werkveld en uit de onderwijs- en onderzoekswereld. Je bekijkt de grote transities vanuit een maatschappelijke en bestuurlijke blik. Wat zijn de uitdagingen, kansen en dilemma’s? Wat speelt er momenteel in de agrarische sector in Nederland? Welke invloed heeft dit op het landschap? En welke politieke of bestuurlijke keuzes zijn nodig? Daarnaast verdiep je je in de juridische, fiscale, financiële en sociaal-maatschappelijke aspecten die bij gebiedsontwikkeling komen kijken.
Hoofdpartners
Deze cursus wordt aangeboden door HZ University of Applied Sciences in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Provincie Zeeland.