Met haptonomische begeleiding kun je cliënten of studenten laten ontdekken hoe ze zelf keuzes kunnen maken en zo richting kunnen geven aan hun leven. Haptonomie gaat over verbinden. Het is de basiswetenschap die zich richt op aanraken, voelen en direct contact. Letterlijk betekent ‘haptonomie’ de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven.

Tijdens deze tweedaagse training ontdek je hoe echt contact een ingang kan zijn voor jouw begeleiding. Je leert hoe je cliënten of studenten de ruimte kunt bieden om zich bewust te worden van hun gevoelens en eventuele blokkades.

Het verstand wint het vaak van het gevoel. Mensen doen vaak dat wat van ze wordt verwacht, ook al komt dit niet overeen met wat ze zelf voelen. Dit kan leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven. Haptonomie richt zich op het menselijke gevoelsleven.

Tijdens deze kennismakingscursus ga je gedurende 2 dagen op een ontspannen manier aan de slag met jezelf in relatie tot de ander. Je maakt kennis met haptonomie en leert je eigen haptonomische vermogens aan te spreken. Met die kennis en vaardigheden ontdek je welke mogelijkheden je hebt om cliënten/studenten te begeleiden.

Onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn:

  • Basisbegrippen van de haptonomie
  • Verbale en non-verbale communicatie
  • De eerste ontmoeting
  • Affectief contact
  • Aanraken, wat roept dit op?
  • Aanwezig zijn, present zijn
  • Waar liggen grenzen en hoe hiermee om te gaan.

Programma

Lees meer over de inhoud van de cursus.

Door de veelheid aan seksueel getinte uitingen en beelden in de samenleving en de Me Too discussie vinden professionals het steeds moeilijker om contact te maken met cliënten. Terwijl lichamelijk contact een menselijke levensbehoefte is. Tijdens deze cursus leer je lichamelijk contact toe te passen aan de hand van de uitgangspunten prudentie, respect en presentie. Prudentie betekent hier: voorzichtig en respectvol afstemmen op de cliënt, zodat die zich aanvaard voelt in zijn kwetsbaarheid. Respect houdt in dat je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens. En met presentie wordt bedoeld dat je voor de volle honderd procent met je aandacht bij de cliënt bent.

In de cursus besteden we aandacht aan de toepassingsmogelijkheden van haptonomie in jouw werk binnen de welzijnszorg, gezondheidszorg of het onderwijs. In deze kennismakingscursus leer je hoe je haptonomie kunt gebruiken in je eigen leven en werk.

Inbreng vanuit jouw werkpraktijk is belangrijk. Aan de hand van de verschillende thema’s werken we aan het doel om affectief contact toe te passen binnen de professionele ruimte.

Na afloop van de cursus weet je:

  • hoe je op een verantwoorde wijze cliënten nabij mag zijn in de professionele ruimte
  • de verschillen tussen aanraken en contact leggen
  • om te gaan met begrippen als empathie, nabijheid en affectieve bevestiging.

Prof. Joachim Duyndam geeft de masterclass over haptonomie. Duyndam geeft ook masterclasses op de academie voor Haptonomie. Ook is hij op de Universiteit jaren lang begeleider geweest van studenten en heeft hij als prof. aan de Universiteit vele colleges verzorgd.

Prof Duyndam is een theoreticus en legt in zijn module constant de vertaling naar onze cliënten/studenten. Zo legt hij bv uit dat aandacht ,contact in de opvoeding van jongeren en het sociale systeem een van de basis voorwaarden is voor het later hebben van veerkracht

Luuc Smit MSc Heeft gedurende 40 jaar een praktijk voor haptonomie. Waar hij mensen helpt met psychosociale problemen en hij jonge echtparen zwangerschaps haptonomie geeft. Hij volgde bij het Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie ( dr. F Veldman) zijn opleidingen gedurende 10 jaar.

Hij is Hogeschooldocent Psychotrauma en verlies aan de HZ. Regelmatig geeft hij in het land lezingen over Trauma , verlies en zingeving. Hij is daarnaast opleider van de post hbo Begeleiden bij rouw en verlies op de HZ

Aanmelden

Heb je interesse om deel te nemen aan deze cursus? Meld je dan aan via een mail naar posthbo@hz.nl. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Luuc Smit via l.smit@hz.nl of telefoon: 06 – 30 38 23 18. Maximaal aantal deelnemers is 18.

Accreditatie

Accreditatie wordt bij de SKJ, het registerplein en andere beroepsverenigingen aangevraagd. Het Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie in Grave ondersteunt deze opleiding en beveelt deze aan.

Lesmoment

De lesdagen worden nader bekendgemaakt. De training start bij voldoende aanmeldingen.

Locatie

Hotel & Congrescentrum de Zeeuwse Stromen in Renesse.

Studiekosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 475,- p.p.

  • Inclusief: literatuur
  • Koffie, thee en lunch
  • Mogelijkheid om te overnachten voor gereduceerd tarief (€ 64,- p.p.p.n. inclusief ontbijt)

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar als je een opleiding binnen de welzijns- of gezondheidszorg of het onderwijs hebt afgerond.

Na de cursus

Na afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.

De kennis die je tijdens deze tweedaagse kennismakingscursus Haptonomie en hulpverlening opdoet, kun je inzetten bij je werk als onder andere:

  • (jeugd)hulpverlener
  • maatschappelijk werker
  • mbo of hbo docent
  • werk binnen de GGD

Na deze kennismakingscursus kun je deelnemen aan de Post-hbo opleiding Haptonomie voor hulpverleners van de HZ.