Wat past bij mij?

Overweeg je al een tijdje om een studie te volgen naast je huidige werk? Wil jij jezelf verder specialiseren of gooi je het liever over een andere boeg? Bij de HZ vind je een breed studieaanbod, zowel in deeltijd als duaal.

Aan de HZ volg je flexibel onderwijs en versterk je jouw carrièrekansen. Dit kun je al bereiken met een cursus van een aantal dagen, maar ook een volledige deeltijd opleiding van vier jaar behoort tot de mogelijkheden. Bekijk hieronder welke opleidingsvorm bij jou past!

Cursus

Wil jij jouw kennis bijspijkeren of je verder professionaliseren? Met een cursus verdiep jij jouw kennis en blijf je actueel binnen jouw werkgebied. In een kort studieprogramma leer jij meer over een specifiek onderwerp en ontwikkel jij nieuwe praktische inzichten. Een cursus volg je vaak een kwart-, half- of heel jaar. Je sluit de cursus af met één of meerdere tentamens, en ontvang een certificaat wanneer je de cursus succesvol hebt afgerond.

Bekijk hier welke cursussen er worden aangeboden

Associate degree

De Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. Na afronding krijg je de internationaal erkende titel 'Associate degree'. Het niveau zit tussen een mbo-4 opleiding en hbo-bachelor 6 in. Na afronding kun je eventueel doorstromen naar een bachelor hbo-opleiding waar de Associate degree bij hoort. Volg je een Ad in deeltijd, dan combineer je flexibel onderwijs met je werk, leerplek of projecten.

Bekijk hier welke Associate degrees je kunt volgen in deeltijd

Bachelor

Een bachelor is een vierjarige hbo-studie op niveau 6. Na afronding behaal je de internationaal erkende graad ‘bachelor’. Je kunt je studieduur verkorten als je kunt aantonen dat je bepaalde vakken eerder hebt behaald door diploma's of werkervaring. Als je deeltijd studeert combineer je de opleiding met je werk, leerplek of projecten. Bij de flexibele deeltijdbachelors heb je invloed op hoe je leert, in welke volgorde en in welk tempo je dat doet. Wat je leert pas je direct toe tijdens je werk.

Bekijk hier welke Bachelors je kunt volgen in deeltijd

Post-hbo of hbo leergang

Wil jij graag jezelf op een bepaald vlak binnen jouw vakgebied specialiseren of op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dan is een post-hbo of hbo leergang interessant voor jou. Dit is een praktijkgerichte opleiding waar je werkt met de dagelijkse praktijk, nieuwe theorieën en inzichten. Je volgt bij een post-hbo binnen meerdere maanden tot enkele jaren gerichte en intensieve vakken en cursussen met veel ruimte voor het toepassen van de lesstof. Je harde werken wordt beloond met een certificaat of diploma.

Bekijk hier welke Post hbo-opleidingen je kunt volgen

Deeltijd of duaal?

Sommige opleidingen kun je in deeltijd of duaal volgen. Maar wat is eigenlijk het verschil? Eigenlijk is het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek hetzelfde. Het belangrijke verschil zit in de betaling van je studie. Hoe dat precies zit, wordt hieronder toegelicht.

Deeltijd

Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je komt niet in aanmerking voor studiefinanciering, maar hebt mogelijk wel recht op halvering van het collegegeld in het eerste jaar als je voldoet aan de voorwaarden. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Bekijk de infographic op de pagina studiekosten.

Duaal

Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het volgen van een duaal traject interessant. Hoe dit werkt? Je werkgever sluit met jou een onderwijsarbeidsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Professionaliseren

Wil jij werk maken van je carrière? Verdiep je dan in een cursus, een intensieve post-hbo of volg een masterclass. Welke vorm je ook kiest, ons aanbod helpt jou verder als professional!

Asmae Derdejaarsstudent Verpleegkunde deeltijd "Je vergroot je kansen binnen de zorgsector en dat is een fijne basis voor de toekomst." Lees het hele verhaal van Asmae

Omscholen

Het kan natuurlijk goed dat je graag een nieuwe weg bewandel. Een studiekeuze maak je namelijk al vroeg in je leven en misschien wil je nu graag een beroep met meer toekomst of meer zingeving. Kies er dan voor om je te laten omscholen. Met een relevante werk- of stageplek kun jij jouw dromen realiseren door het volgen van een van onze deeltijdopleidingen.

Of wat dacht je van een baan in het onderwijs? Bij de HZ kun je afhankelijk van jouw achtergrond en vooropleiding aan de slag als docent. Bekijk hiervoor ook onze vacatures.

Adviesgesprek

Nu je weet wat bij jou past, is het maken van een studiekeuze misschien al wat makkelijker geworden. Wil je meer weten over deeltijd studeren aan de HZ of een specifieke studie? Meld je dan aan voor een van onze studiekeuzeactiviteiten of vraag een adviesgesprek aan. Tijdens het adviesgesprek ontvang je alle informatie die je nodig hebt om een studiekeuze te kunnen maken.