Na een doktersbezoek of een ziekenhuisopname volgt er vaak een (lang) traject om weer fit te worden. Als je eenmaal thuis bent en klaar bij de arts of fysiotherapeut is het belangrijk dat je blijft bewegen. Hoe kun je zo’n beweegreis - van therapeutisch bewegen in de zorg naar zelf bewegen thuis - zo soepel mogelijk laten verlopen?

Het lectoraat Healthy Region van HZ University of Applied Sciences doet mee aan het project ‘Beweegreiskompas-studie’ dat antwoord probeert te vinden op die vraag. Het project van drie universiteiten en vier hogescholen heeft een subsidie van 1,8 miljoen euro gehad van ZonMw. Het is een grootschalig, nationaal onderzoek van drie jaar naar de organisatie, borging en financiering van de beweegreis.

Kloof

Sport en bewegen wordt nog te weinig ingezet in de zorg. Er is sprake van een kloof tussen beide werelden. De initiatieven die er zijn om patiënten meer te laten bewegen sluiten vaak niet goed op elkaar aan en zijn van tijdelijke aard. De financiering is meestal op projectbasis. Daardoor hebben veel (ex)patiënten geen soepele beweegreis waardoor ze niet de vruchten plukken van sport en bewegen.

De onderzoekers, onder wie lector Olaf Timmermans en Anton Engels van Healthy Region van de HZ, willen kennis en inzicht krijgen in hoe een goede beweegreis eruit ziet. Het onderzoek is opgedeeld in vier regio’s. Hier werken de onderzoekers samen met gemeenten, organisaties, verenigingen en het onderwijs in hun gebied. “Elke regio heeft specifieke kenmerken. In Zeeland kunnen bijvoorbeeld de afstand naar een sportvereniging of het aanbod obstakels zijn voor mensen om te bewegen. Dat is anders dan in de Randstad. We moeten goed kijken naar die verschillen”, zegt Engels. Healthy Region werkt in Zeeland samen met Reuma Nederland, FITRcompany, Sport Zeeland, Zeeuwse Fysiotherapie Coöperatie en de Zeeuwse Zorg Coalitie.

Toolbox

De regionale onderzoeken worden gecombineerd met landelijk, overkoepelend onderzoek. Er komt onder meer een toolbox (Beweegreiskompas) die ze in andere regio’s kunnen gebruiken voor een soepele beweegreis. Het project staat onder leiding van UMC Groningen. Naast de HZ nemen verder Beweeghuis, Amsterdam UMC, Universiteit Maastricht, Hogeschool Inholland Amsterdam, De Haagse Hogeschool en Hanzehogeschool deel. Ze werken samen met landelijke en regionale organisaties.