Dr. Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, heeft eind november een bezoek gebracht aan HZ University of Applied Sciences en Delta Platform. Hij was hier op voorspraak van Jan-Willem van Koeveringe, honorair consul van de Bondsrepubliek Duitsland in Nederland. De ambassadeur liet zich met het oog op de gezamenlijke uitdagingen in het kader van de klimaatverandering bijpraten over wat Delta Platform en de HZ hieraan kunnen bijdragen.
Hij liet zich ook bijpraten over de werkzaamheden van Delta Platform, nature-based-solutions voor waterbeheer, de HZ in het algemeen en de opleiding Watermanagement van de HZ. “Indrukwekkend”, was zijn reactie na afloop.
De Duitse studenten Maria en Vincent vertelden in hun moedertaal hoe Watermanagement hen opleidt tot de waterprofessionals van de toekomst. Ze schetsten de jaargangen en drie richtingen: Aquatische Ecotechnologie, Delta Management en Spatial Planning and Design. ‘Waarom ze hadden gekozen voor een studie in Nederland en Zeeland in het bijzonder?’ wilde de ambassadeur weten. “Omdat we in een internationale omgeving studeren, daardoor andere culturen leren kennen, we toekomstgericht en praktijkgericht bezig zijn en Nederland veel kennis heeft op het gebied van water”, antwoordde Maria.
Bart Geenen van WNF ging specifiek in op nature-based-solutions, natuurlijke oplossingen die bijdragen aan meer waterveiligheid. Hij richtte zich in zijn presentatie op de omgeving van de Kyll, de rivier die in 2021 voor ongelooflijk veel ellende zorgde. Hij maakte duidelijk dat herstel van de natuurlijke drainageomstandigheden (‘sponzen’) in de valleien de piekafvoer in het Eifelgebied tot wel 35 procent kan verminderen en daarmee de veiligheid kan vergroten. Het zou bovendien de langdurige periode van droogte verkleinen. “Moeilijk is het niet”, zei Geenen tegen de ambassadeur. Het is een kwestie van het dichten van de door mensenhanden gegraven beekjes in de valleien, zodat de natuur het water langer kan vasthouden.
Grootste hobbel is dat je de bewoners en boeren in deze gebieden mee moet krijgen. Voor de echte oplossing is overigens grensoverschrijdende, Europese samenwerking nodig, zo benadrukte hij, aangezien de meeste grote rivieren door meerdere landen stromen. De ambassadeur toonde zich zeer geïnteresseerd en zei terug te willen komen naar Zeeland, met name om meer te leren over waterveiligheid. “Het is indrukwekkend welke slimme oplossingen hier rondom veiligheid, beschikbaarheid en kwaliteit van water worden ontwikkeld.”
Kennis van watervraagstukken
De kennis van Nederland op het gebied van watervraagstukken was één van de redenen waarom de Duitse ambassadeur naar Delta Platform en de HZ kwam. Hij wilde kennis opdoen over het waterbeheer, met name in het licht van de zware overstromingen van vorig jaar in het Eifelgebied.
Delta Platform-directeur Willem den Ouden legde hem uit dat het HBO onmisbaar is bij het concreet helpen oplossen van de complexe, maatschappelijke problemen rondom water. Vanuit Delta Platform werken inmiddels elf hogescholen via praktijkgericht onderzoek samen in living labs, onderzoeksomgevingen verdeeld over de verschillende landschapstypen in Nederland. “We moeten nu actief aan de slag om ook in de toekomst duurzame, veilige deltagebieden, zoals Zeeland, te hebben”, aldus Den Ouden.