Waarom heb je gekozen voor de opleiding Sportkunde aan de HZ?
Op de middelbare school vond ik vakken als biologie en gym altijd heel interessant en ik wist dat ik iets met gezondheid wilde doen. Ik twijfelde eerst echter nog tussen twee opleidingen: Sportkunde en Fysiotherapie. Tijdens de open dag in Vlissingen raakte ik aan de praat met een docent, die tevens fysiotherapeut was, en kregen we het over baankansen. Doordat Sportkunde heel breed is, kun je later hier veel meer kanten op. Dit gaf uiteindelijk de doorslag om voor Sportkunde te kiezen en ik heb daar totaal geen spijt van!
Verhaal gaat verder onder de foto.
Wat leer je eigenlijk tijdens de opleiding Sportkunde aan de HZ?
Sportkunde is een hele brede opleiding. Je wordt echt opgeleid van leefstijlcoach tot buurtsportcoach en van sportmasseur tot beleidsmedewerker. De lessen die we volgen zijn daardoor ook heel divers. Eerder hebben wij bijvoorbeeld een vak Didactiek gehad, waarbij we elkaar sportles gaven. Een ander blok ging weer over Trendwatching en momenteel ben ik bezig met onze Student Company. Bij dit project start je een eigen bedrijf samen met een groepje studenten van andere opleidingen. Zelf vond ik het blok Leefstijlanalyse heel leuk, waarbij je een persoon helemaal doorlicht van lengte, gewicht tot bloeddruk. Door al die verschillende vakken, kom je er echt achter waar jouw talenten liggen.
Bestaan er misverstanden over de opleiding, die je graag de wereld uit wil helpen?
Heel veel mensen denken vaak: Sportkunde is alleen maar sporten. Dit is dus echt niet zo. Ja, er komt ook sport bij kijken en je krijgt zeker de kans om veel te kunnen trainen naast je studie. Toch vind ik de opleiding vooral veel theorie en elk jaar wordt dat meer. Kies de opleiding dus zeker niet omdat je enkel wil sporten.
Wat vind jij tot nu toe het meest interessants aan Sportkunde?
De gezondheidskant vind ik het meest interessant. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld stage gelopen bij een fysiopraktijk met revalidatiecentrum en dat is echt iets voor mij. Sportles geven of een bedrijf starten, vind ik in vergelijking gewoon minder leuk. Al leer je daar ook veel van.
Waar kijk je naar uit om nog te doen of leren tijdens de opleiding?
Mijn minor volgend jaar. Ik ben mij nu al aan het oriënteren hiervoor en wil graag een half jaartje naar een andere hogeschool om meer te leren over sportvoeding of iets in die trant. Op die manier kan ik mij tevens meer specialiseren richting gezondheid.
En na je opleiding Sportkunde? Wat wil je daarna gaan doen?
Momenteel neig ik het meest naar een carrière als leefstijlcoach. Dit beroep is echt ‘booming’ en een mooie combinatie tussen fitness, revalidatie en iemand stimuleren om gezonder te leven. Of ze nu overgewicht hebben, een beetje willen afvallen, gewoon gezonder willen leven of een verslaving hebben: door coaching kan ik mensen echt helpen.
Waarom heb je eigenlijk gekozen voor de HZ?
Het persoonlijke karakter van de HZ sprak mij erg aan. Tijdens de middelbare school vond ik het al fijn om gewoon even aan te kunnen kloppen bij de leraar om iets te vragen en dat kan hier ook. Dat telde mij ook zeker mee. Daarbij is Vlissingen voor mij lekker dichtbij en aangezien ik maar 16 was toen ik ging studeren, voelde dat voor mij en mijn ouders ook prettig.
Je was dus nog jong toen je ging studeren. Hoe was dat voor jou?
Ik vond het best spannend in het begin. Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ga nu naar de hogeschool, dus veel zelfstandigheid.’ Terwijl je op de middelbare school natuurlijk veel begeleid wordt. Daar zag ik best tegenop. Gelukkig viel dat alles mee en hielpen de docenten mij echt. Als je bijvoorbeeld met een vraag zit, dan klop je gewoon even aan.
Tot slot, welk advies zou jij geven aan een studiekiezer?
Mocht je echt geïnteresseerd zijn in de opleiding, stuur dan een mailtje naar een van de docenten en probeer een onofficiële meeloopdag te volgen. Dat je gewoon op een standaard lesdag met een student meeloopt en écht ziet wat de opleiding inhoudt.