Xander rondde ruim 3 jaar geleden de opleiding Engineering af aan de HZ. Hij koos daarbij voor de richting Product Engineering. Wat is hij na zijn hbo-opleiding gaan doen? En hoe kijkt hij terug op zijn studententijd en zijn studierichting?
Xander, wat doe je tegenwoordig?
“Na de opleiding Engineering heb ik de master Industrial Design gevolgd in Eindhoven. Tegenwoordig vind je me nog altijd op de TU/e, maar dan als docent. Ik geef les aan verschillende technische opleidingen. De focus ligt op het ontwerpen van producten via data. Denk aan Internet of Things, smartwatches en allerlei smart home devices. Een ontzettend mooi vakgebied. Daarnaast werk ik als Technology Consultant bij een consultancybureau in Utrecht.”
Hoe ben je destijds op de opleiding Engineering terechtgekomen?
“Na mijn middelbare school koos ik in eerste instantie voor ICT aan de HZ. Die opleiding bleek niet helemaal bij mij te passen. Ik miste het werken aan tastbare producten. Precies dat speelde zich aan de overkant van de gang af, waar Engineering zat. Daar zag ik studenten samen sleutelen en knutselen in de werkplaats. Dan vloog er opeens weer een drone door het lokaal … Dat raakte een snaar bij me. Na het behalen van mijn propedeuse heb ik de overstap naar de overkant gemaakt. Het was de beste keuze die ik had kunnen maken. Ik vond er mijn passie en legde er de basis voor alles wat ik nu doe.”
Uit welke studieroutes kon jij kiezen tijdens je opleiding?
“In mijn tijd was er de keuze uit de studieroutes Mechatronica en Product Engineering. Tegenwoordig kun je kiezen uit 4 studieroutes. Ik vind dat een verbetering. Het geeft studenten de kans om zich nog scherper te specialiseren. Je studieroute is niet allesbepalend voor de rest van je carrière, maar het is zeker mooie extra bagage. Ik heb in eerste plaats voor Product Engineering gekozen omdat ik het leuk vond. Je kunt natuurlijk ook een keuze maken puur op basis van je baanperspectief. Zolang je verwachtingen kloppen, is elke keuze goed.”
Was het meteen een uitgemaakte zaak dat je de studierichting Product Engineering ging doen?
“Ik ging de opleiding redelijk open in. Het eerste jaar leent zich daar ook goed voor. Het is een breed jaar, waar je in aanraking komt met alle facetten van de opleiding. Diep van binnen was mijn passie voor het ontwerpen en bouwen er natuurlijk al. Ik werd niet voor niets getriggerd door die werkplaats. En als kind was ik ook al veel aan het knutselen en sleutelen. Toch is zo’n eerste jaar heel nuttig om te ontdekken waar je energie uit haalt en waar je minder blij van wordt. Ik leefde op bij het maken van dingen. Het is heerlijk om je eigen ideeën uit te bouwen tot een product, in alle vrijheid.”
In het derde jaar van Engineering volgen studenten een minor. Wat heb jij gedaan?
“Ik heb een minor in innovatiemanagement gedaan in Odense, Denemarken. Het was de beste keuze ooit om naar het buitenland te gaan. Ik kan dat iedereen aanraden. De vakken die ik in Denemarken volgde waren voornamelijk business-gerelateerd. Projectmanagement, onderzoek naar stakeholders, marketing, cultuurverschillen. Dat was een interessante aanvulling op mijn studieroute, waar de nadruk vooral op design lag. Ik reken deze ervaring nog steeds tot de hoogtepunten van mijn leven.”
Op welke projecten kijk je met veel plezier terug?
“Eentje die me altijd is bijgebleven is het maken van een kleine hovercraft. In een week of twee bouwden we hem op van start tot finish. Het principe klinkt misschien een beetje simplistisch, maar het is ontzettend vet om te doen. Daarnaast heb ik nog veel meer mooie projecten kunnen draaien. Van een opdracht voor een bedrijf in portable wc’s tot mijn afstudeeropdracht waar ik een onderhoudstool voor de kerncentrale ontwikkelde.”
Waar heb je je het meest in ontwikkeld tijdens de studieroute Product Engineering?
“Ik vind het moeilijk om een keuze te maken, maar ik denk dat ik heel sterk gegroeid ben op het gebied van probleemoriëntatie. Met andere woorden: wat is nu exact het probleem? Wie zijn de stakeholders? Hoe kunnen we die aan elkaar verbinden? Je kunt het eigenlijk zien als een soort planologie, waar je alle eisen, wensen en oplossingen in kaart brengt. Die vaardigheid helpt me nog altijd ontzettend in mijn huidige werk.”
Hoe heb je de samenwerking met de docenten ervaren?
“Met heel veel positieve herinneringen. Het zegt veel over een opleiding als bijna iedere student wel een of twee favoriete docenten heeft. Iemand met wie ze echt weglopen of met wie ze dezelfde interesses delen. Dat is alleen mogelijk in een omgeving waar docenten zich toegankelijk en geïnteresseerd opstellen. Binnen de opleiding heerste echt de mindset dat je altijd bij een docent kan binnenlopen. Ook gewoon voor een praatje. Dat zorgt voor een heel prettige werksfeer.”
Terugkijkend: hoe blij ben je dat je de overstap naar Engineering hebt gemaakt?
“Het is de beste levenskeuze die ik tot nu toe heb gemaakt. Ik kwam terecht in een opleiding met gelijksoortige mensen, die allemaal dezelfde passie deelden voor techniek, design en het vinden van slimme oplossingen. Bij Engineering heb je de vrijheid om je pad te kiezen. Maar wel met begeleiding, zodat je ook weer niet gaat zwemmen. Voor mij was dat de ultieme balans."