Niet alle jongeren zullen het gelijk toegeven, maar toch blijken ouders een belangrijke rol te spelen bij het maken van een studiekeuze. En waarschijnlijk kijkt jouw kind ook op die manier naar jou. Vind je het lastig om uit te vinden waar je zoal op kunt letten? In deze blog vertel ik hoe andere ouders hun rol zien en wat zij belangrijk vinden bij de studiekeuze van hun kind.

Starten met oriënteren en inspiratie zoeken

De meeste havo- en vwo-leerlingen starten met hun oriëntatie op de vervolgopleiding wanneer ze in het derde jaar van hun middelbare school zitten. In dit jaar maken leerlingen hun profielkeuze. Een logisch moment om samen na te denken over de richting die je kind later zou willen inslaan. Een ander veelgehoord startpunt is het voorlaatste leerjaar. Veel ouders ondersteunen hun kind in deze fase door ze aan te sporen om te beginnen en om de voortgang ervan in de gaten te houden.

De zoektocht ‘bewaken’

Starten is één ding, maar ervoor zorgen dat het studiekeuzeproces op gang blijft is een tweede. Veel ouders helpen hun kind door ervoor te zorgen dat de studiekeuze ‘top of mind’ blijft. Ze houden een oogje op de voortgang en zorgen dat de aandacht niet wegzakt. Tussen alle dagelijkse bezigheden door is dat nog best een flinke taak. Ouders houden vaak ook hun oren en ogen open voor open dagen en andere kennismakingsactiviteiten. En natuurlijk staan ze paraat als er iets praktisch geregeld moet worden. Volwassenen kunnen doorgaans beter plannen en een langere termijn overzien dan jongeren, omdat de hersenen van de jongeren nog niet volgroeid zijn. Ouders kunnen dus heel goed ondersteunen door hun kind aan de hand te nemen en ze door het studiekeuzeproces te helpen.

Laat je kind zichzelf leren kennen

Voor een succesvolle studiekeuze is zelfinzicht heel belangrijk. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? En waarin minder goed? Waar word ik enthousiast van? De meeste volwassenen vinden het al moeilijk genoeg om aan te geven waar ze goed in zijn en waarin niet. Laat staan pubers, die zichzelf vaak nog aan in alle grilligheid aan het ontdekken en ontwikkelen zijn. Als ouder kun je je kind hierbij helpen. Door open vragen te stellen, maar ook door samen op zoek te gaan naar de antwoorden. Je kent je kind als geen ander. Ook al is het soms lastig, stimuleer je kind hoe dan ook om zichzelf te leren kennen. Het maakt het veel gemakkelijker om een passende opleiding te vinden.

Hier letten ouders op bij het kiezen van de opleiding

Als je kind eenmaal een paar leuke opleidingen op het oog heeft, begint het kiezen pas echt. Waar kun je als ouder dan op letten? Voor zo'n driekwart van de ouders is het het allerbelangrijkst dat hun kind een opleiding vindt die past bij zijn of haar passie. Ook vinden ze het belangrijk dat hun kind gelukkig is tijdens de studententijd. Hier kom je het beste achter door ‘offline’ onderzoek. Door een opleiding te bezoeken tijdens een open dag proef je de sfeer. Dit is een heel andere beleving dan alleen informatie online vergaren. Andere belangrijke aspecten waar ouders naar kijken zijn toekomstperspectief en de kwaliteit van de opleiding. Minder vaak, maar toch ook genoemd, is het nastreven van het ambitieniveau en internationale focus.

Belangrijke aspecten voor een schoolkeuze

Het aantal opleidingen is grandioos, maar er is ook flink wat te kiezen op het gebied van hogescholen. Voor ouders is het vooral belangrijk dat een school goed georganiseerd is en een persoonlijke benadering heeft. Ze hechten hierbij veel waarde aan de mening van de studenten. Daarnaast zijn natuurlijk ook praktische gegevens van belang: hoe ver weg is de school gelegen? In welke stad komt mijn kind terecht? En zijn daar mogelijkheden om eventueel op kamers te gaan?

Als ouder kun je een belangrijke rol spelen wanneer je kind een studiekeuze gaat maken. Je kunt op andere dingen letten dan waar je kind op let en zo kunnen jullie samen tot een goede keuze komen. Probeer elkaar aan te vullen en laat de uiteindelijke keuze bij jouw kind. Heel veel succes bij het maken van de juiste studiekeuze!

{{cta('2c1397dd-ab2c-40ef-a11c-ce81b56aad81')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: