Hij toert met zijn accordeon én orkest langs Zeeuwse verzorgingshuizen, geeft workshops Hongaarse volksdans, speelt piano, percussie en zingt.
Watermanagement-docent en onderzoeker Aquacultuur Jouke Heringa is iemand die buiten werktijd van alles aanpakt. Maar een alleskunner? Dat gaat het hem wat te ver: “Ik kan van heel veel dingen een beetje, maar blink er meestal ook weer niet in uit."
Wanneer Jouke in Het Groene Woud vertelt over de dingen die hij buiten de HZ doet, is het verrassingseffect nooit ver weg. Het is een gesprek vol omweggetjes, zijdelingse verhalen, om altijd weer terug te komen op het punt waar hij gebleven was. Maar hoe kronkelig de route ook is, uiteindelijk leidt haast ieder paadje terug naar één ding: zijn liefde voor muziek.
Of hij het nu luistert, speelt of erop danst, zonder muziek kan Jouke niet. “Als iets mij diep kan raken, dan is het muziek. En ik vind het heerlijk om dat gevoel over te brengen op anderen.” Als muzikant vindt hij zijn meest dankbare publiek in de Zeeuwse verzorgingshuizen, waartussen hij geheel vrijwillig rondtoert met het orkest Hora Nomada. “We noemen dat de bolusconcerten. Wij spelen daar volksmuziek en de bewoners krijgen er een lekkere Zeeuwse bolus bij. Er ontstaat altijd iets speciaals tijdens zo’n optreden. Ik kan daar heel erg van genieten.”
“Laatst speelden we een Macedonisch nummer in het Scheldehof. Er zat een vrouw vooraan, die in een vergevorderd stadium van dementie verkeerde. Ze stond op, begon te dansen en deed álle pasjes op de automatische piloot. Of een oude operazanger die We’ll Meet Again woord voor woord - en met volle kracht - meezingt. Dat iemand op zo'n moment iets in zichzelf terugvindt wat hij of zij kwijt was; dat vind ik prachtig. Maar weet je waar ik net zo goed van geniet? Wanneer mensen langzaam in slaap vallen op hun stoel. Dan zijn ze helemaal op hun gemak bij de klanken van de muziek. Dan is het goed. Heerlijk, toch?”
"Ik ben een generalist. Iemand die overal verstand van denkt te hebben, en overal over mee kan praten, maar altijd tot op een bepaalde hoogte.”
Van alles een beetje
Nee, een rasaccordeonist wil Jouke zich niet noemen. “Ik kan het wel, net zoals ik aardig mijn weg weet op toetsen, contrabas of met percussie. En ik kan een beetje zingen. Ik kan met veel instrumenten uit de voeten, maar ik blink ook weer nergens echt in uit.” Dan glimlachend: “Wat dat betreft zie ik wel parallellen met mijn werk. Ik ben een generalist. Iemand die overal verstand van denkt te hebben, en overal over mee kan praten, maar altijd tot op een bepaalde hoogte.”
Sentimenteel
Van alle muziekstijlen (“Ik luister ook gewoon popmuziek hoor”) heeft volksmuziek een bijzondere plek in het hart van Jouke. “Ik kan een sentimenteel typetje zijn en in volksmuziek vind je ontzettend veel gevoel terug. Hongaarse volksmuziek is om die reden echt aan mij gaan kleven. Er zit heel veel melancholie in. Het zijn soms echt tranentrekkers, vol ellende en tegenslag. Hongaren zijn niet het meest optimistische volk, maar ze kunnen hun tragiek prachtig bezingen en bespelen. Met lekker veel drama, heerlijk.”
Hongaarse dans
Die Hongaarse volksmuziek bracht Jouke bij die ene passie waar hij zich wél een echte expert in mag noemen. Samen met zijn vrouw Hedy is hij specialist in Hongaarse dans. “Wij zijn daar al zo’n 35 jaar heel intensief mee bezig. We geven masterclasses en workshops aan dansers uit binnen- en buitenland. Het is echt een community. We hebben iedere maand een danshuis en dan komt er een man of zestig. Ik ga deze zomer weer naar een danskamp in Transsylvanië, om een bepaalde stijl weer wat op te frissen. Je kunt bij Hongaarse dans eindeloos variëren in stijlen en patronen, omdat haast in ieder Hongaars dorp weer anders wordt gedanst.”
“Mijn fascinatie voor Hongaarse dans had eigenlijk niets met het land Hongarije te maken, maar puur met de dans en de muziek. Het kan me echt in mijn hart raken. Ik kwam ermee in aanraking tijdens een danscursus en het greep me meteen. Er was een klik tussen de muziek en de dans die ik nergens anders zo sterk voel. Ik heb het ook bij de tango geprobeerd, maar daar voelde ik het niet. De vrouw die destijds de cursus gaf is trouwens ook in mijn leven gebleven, want dat was Hedy.”

Dansen in een HZ-fietspakje
En dan is er nog dat verhaal over de Franse Alpen. “Naast muziek en dans houd ik ook erg van fietsen. En dus ging ik een aantal jaar geleden via HZ Sport met collega’s de bergen in. Op een moment raakte ik de groep kwijt. Aan de voet van de Col de la Croix de Fer reed ik langs een huisje waar Hongaarse muziek uit klonk. Ik dacht meteen: hoe kan dit? Wat is daar aan de gang? Ik besloot naar binnen te lopen. Een minuut later stond ik, in mijn HZ-wielrenpakje, in een kamer vol dansende Hongaren uit alle hoeken van Europa. Mét live orkest. Alles in mij riep dat ik dat moment niet voorbij mocht laten gaan. Ik deed mijn schoenen uit en ben mee gaan dansen. Vijftien minuten later zat ik weer op mijn fiets. Onwerkelijk. Ik heb me bij het terugzoeken van mijn collega’s meerdere keren afgevraagd of het een droom was.”
30 jaar HZ
Nu de zomer dichterbij komt, wordt het besef sterker dat het hoofdstuk HZ daarna echt klaar is. "Dat ik zo lang bij HZ ben gebleven zegt veel. Voor een generalist, die er voldoening uit krijgt om mensen en dingen aan elkaar te verbinden, is de HZ een geweldige plek. Bij HZ komen tal van initiatieven voorbij, waar je je energie in kunt steken. Ik ben op veel treintjes gestapt of heb ze zelf in gang gezet in die 30 jaar, en geen dag is hetzelfde geweest. Voor mij was het een prachtige tijd!"
"Wat ik het meest ga missen? Ik denk dat ik vooral het contact met al mijn HZ-collega’s en de mensen in het externe netwerk. Ik hoop veel ervan nog te zien op mijn afscheid eind augustus." En daarna? Veel muziek natuurlijk. Maar ook lekker fietsen. "Het liefst met de wind mee, en dan maar zien waar je uitkomt."

Watermanagement
Hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, watervervuiling en plastic soep? Hoe blijft een stad leefbaar ondanks extreme hitte? En hoe zorgen we voor voldoende schoon drinkwater voor een groeiende wereldbevolking? Met de opleiding Watermanagement werk jij aan oplossingen voor de waterproblemen van nu en de toekomst.
Lees meer over deze opleiding