‘Ready to dive into the thrilling world of extreme weather?’ Met deze vraag heeft het lectoraat Building with Nature studenten verleid voor het onderzoeksproject Delta Patrol. Het heeft gewerkt. Meerdere studenten van verschillende opleidingen hebben zich aangemeld als storm chaser. Ze gaan samen met de onderzoekers van Building with Nature extreme weersgebeurtenissen zoals stormen, hoog water en droogte monitoren.

Lector Wietse van de Lageweg kwam met het idee voor een team van HZ-stormjagers. Het idee ontstond toen hij en zijn collega’s voor een project in natuurgebied Zuidgors bij Ellewoutsdijk met metingen bezig waren. “Vooral na de stormen in 2023 en 2024 zagen we daar interessante processen ontstaan. We wilden daar meer mee doen”, zegt Jaco de Smit, onderzoeker en coördinator van Building with Nature. “Het viel ons op dat een storm grote gevolgen had voor de kreken in het gebied. Na een springtijd was de erosie enorm. We denken dat dit komt door de interventies die daar zijn gepleegd, maar konden dat niet bewijzen op basis van data. Die waren er simpelweg niet.”

Volgens hem zijn de effecten van extreem weer op de natuur in het algemeen lastig te verklaren. Het interval tussen metingen is namelijk vaak te lang om te zien wat een hevige storm of lange periode van droogte doet. “We hebben behoefte aan metingen tijdens stormen en hittegolven. Data over stromingssnelheden, golven, erosie van zand en de samenstelling van het sediment is van groot belang om het systeem beter te begrijpen.”

Dat vergt een grote mate van flexibiliteit. Building with Nature-onderzoekers kunnen naast hun gewone werkzaamheden niet telkens bij nacht en ontij eropuit trekken om metingen te verrichten. "Toch is dat ‘where the action lies’", zegt De Smit. Het lectoraat diende daarom een aanvraag in voor een bijdrage uit de kwaliteitsgelden om dit samen met studenten te doen. “Het is ontzettend leerzaam om juist tijdens en rond momenten van extreem weer het veld in te gaan en met de voeten in de klei te staan”, legt Van de Lageweg uit. “Met Delta Patrol bieden we studenten een unieke kans om vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze zich straks onderscheiden op de arbeidsmarkt.”

Modderig

De aanvraag van Building with Nature werd gehonoreerd. Zo’n dertig studenten van opleidingen als Watermanagement en Civiele Techniek meldden zich aan. Uiteindelijk ging meer dan de helft mee op verschillende missies naar Zuidgors, eind 2024. “Jaco en Yara hadden ons gewaarschuwd dat het erg zou zijn, maar dat het zó modderig zou zijn hadden we niet verwacht. We zakten soms zo ver weg dat sommige studenten vast kwamen te zitten”, vertelt Catarina Duarte. Ze is afkomstig uit Portugal waar ze biologie studeerde. Hier volgt ze de master River Delta Development. “Ik heb voor mijn studie Biologie nooit veldwerk moeten doen. Ik wilde ervaren hoe je aan de data komt die ik voor mijn studie in Portugal altijd moest analyseren. Dat is precies wat we doen in dit project.” De Zeeuwse student Watermanagement Max Pijpelink wil vooral met zijn voeten in de klei staan. “Ik houd van de natuur en vind het mooi om erop uit te trekken. Daarom wilde ik graag meedoen aan dit project.”

Adrenalinekick

Yara Maljers van Building with Nature is cultureel antropoloog en onder meer gespecialiseerd in de complexe relatie tussen mens en natuur. In Delta Patrol doet ze onderzoek naar de beweegredenen van de studenten om mee te doen. “De grote hoeveelheid aanmeldingen heeft ons verrast”, zegt ze. “En alle studenten die meedoen zijn echt enthousiast. Sommige hebben zelfs aangegeven dat ze dit ook zouden doen als ze er geen studiepunten voor hadden gekregen. Ik wil weten waarom. Doen ze mee omdat ze benieuwd zijn naar het onderzoekswerk en de resultaten van de metingen of is het vooral de adrenalinekick die ze nastreven?”

De stormchasers richten zich voorlopig alleen op natuurgebied Zuidgors. “Maar als het project succesvol is willen we het uitbreiden naar andere gebieden in Zeeland”, zegt De Smit. De verantwoordelijkheid voor alle actie ligt in principe bij de studenten zelf. Ze hebben een appgroep waarmee ze het weer in de gaten houden. Als een storm op komst is, vliegen de berichtjes heen en weer. Ze hoeven er echter niet bij elke storm op uit te trekken. Als er een noordwesterstorm met springtij op komst is, moeten ze er wel op uit met hun waadpakken, sensoren en andere apparatuur. “Dan zie je de meeste gevolgen in het gebied. Dit soort stormen komt misschien niet al te vaak voor, maar als het gebeurt moeten we klaar staan”, zegt Duarte.

The perfect storm

Delta Patrol heeft een looptijd van één jaar. Er bestaat een kans dat de groep studenten ‘the perfect storm’ dus helemaal niet meemaken. De Smit en Maljers organiseren gedurende de looptijd daarom ook andere veldwerkactiviteiten voor de studenten. Ook zijn ze bezig met een vervolg, bij voorkeur onder de vlag van het Delta Climate Center. “Het weer is en blijft onvoorspelbaar”, aldus De Smit. “Daarom weten we niet wat de opbrengst zal zijn van dit eerste jaar. Het zou mooi zijn als we het team van Delta Patrollers een permanent karakter kunnen geven, met steeds nieuwe groepen studenten. Hoe vaker het team erop uit kan trekken, hoe groter de kans is dat we straks een betrouwbare set data hebben over exterme gebeurtenissen in kustgebieden, estuaria en rivieren.”

Building with Nature

Het lectoraat Building with Nature onderzoekt hoe je in de kustverdediging zo veel mogelijk gebruik kunt maken van de natuur, zodat ze naast veiligheid ook mogelijkheden biedt voor recreatie.

Lees meer over het lectoraat Building with Nature

Laatst aangepast op: 22-04-2025
Delen:

Gerelateerde blogs

Onderzoek

De HZ heeft een team stormchasers: 'Als het gebeurt, moeten we klaar staan'

5 min. Eugène de Kok
Onderzoek

Delta Power: 'Van water naar wind'

6 min. Paul Vader
Onderzoek

Sybren Slimmen verdiept zich in mentale gezondheid van jongvolwassenen

6 min. Petra de Nooijer
Onderzoek

Samenwerking onderwijs en onderzoek: essentieel voor een praktijkgericht kennisinstituut

7 min. Eden van der Moere
Onderzoek

Frank Huijben: "De stap om de cirkel te sluiten, moeten we zetten"

5 min. Eugène de Kok
Onderzoek

De werkdag van onderzoeker Eva Hartog

5 min. Eugène de Kok