Opleiding gevonden? Check! De beste en leukste hogeschool in het vizier? Check! Je zoon of dochter is er na lang oriënteren helemaal uit. Maar hoe schrijf je je in? En waar moet je aan denken? In deze blog neem ik je mee langs de belangrijkste stappen tot de definitieve inschrijving.

Waar meld je je aan voor een opleiding?

Allereerst moet jouw kind zich aanmelden voor een opleiding. Dit doe je niet bij de hogeschool zelf, maar via het platform studielink.nl. Wanneer je je hier aanmeldt voor een opleiding, krijgt de hogeschool het automatisch binnen. De landelijke deadline om je aan te melden voor het hoger onderwijs ligt op 1 mei. Maar doe het niet op de laatste dag, want de verwerking van je aanmelding kost tijd. Er is ook na 1 mei nog ruimte voor je kind om zich aan te melden (tot 1 september), maar een school kan dan extra voorwaarden stellen of een aanmelding weigeren. Niet ideaal dus.

Een aanmelding is nog geen definitieve inschrijving. Je kind kan zich in deze fase zelfs aanmelden voor meerdere opleidingen op verschillende hogescholen.

Studiekeuzecheck

Voor sommige opleidingen is het verplicht om een Studiekeuzecheck (SKC) te hebben. Hier kijkt je kind samen met iemand van de gekozen opleiding of zijn of haar keuze inderdaad goed past bij de interesses, kwaliteiten en motivatie. Na het aanmelden ontvangt je kind hier meer informatie over.

Betaling collegegeld en definitief inschrijven


Een aanmelding wordt een definitieve inschrijving wanneer je je collegegeld betaalt. Ook dit doe je via Studielink. Heb je je voor meerdere opleidingen aangemeld op Studielink? Dan kun je je daar voor de overige opleidingen afmelden.

Meer weten over studiefinanciering, lenen en gratis ov? Lees hier meer.

Faciliteiten, boeken, roosters en studentenpas

Schrijft je kind zich in op de HZ? Na inschrijving bij de opleiding ontvangt je kind 2 e-mails met daarin de gebruikersnaam en wachtwoord. Deze zijn nodig om gebruik te maken van de ICT-faciliteiten van de HZ. Hiermee wordt de studentenpas in orde gemaakt en kan je kind de boekenlijst en het rooster inzien.

Als ouder krijg je geen toegang tot deze gegevens. Zodra je kind start met een studie in het hoger onderwijs mag vanuit de opleiding/instelling geen informatie gedeeld worden met derden vanwege de privacywetgeving. Het is aan je kind welke informatie ze met jou willen delen.

Handige informatie om je goed voor te bereiden

Deze nieuwe fase in het leven van je kind gaat nu echt van start. Om te zorgen dat het zo soepel mogelijk geven deze blogs extra tips over op kamers gaan, thuis wonen en hoe je jouw kind kunt ondersteunen:

Aanmelden voor een opleiding kan makkelijk via studielink.

{{cta('ab45e5bd-26d3-4e5d-9416-5b4b00a3cbb7')}}

Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: