Waarom heb je gekozen om Sportkunde te studeren?
"Ik was eigenlijk altijd al met sport bezig en wilde daar later graag iets mee doen. Wat precies wist ik eigenlijk nog niet, maar de opleiding Sportkunde paste qua gevoel het beste bij mij."

Je hebt eerst een half jaar de opleiding elders gevolgd. Hoe was de overstap naar de HZ?
"Ik zat inderdaad eerst in Eindhoven, maar de reistijd vanuit Putte maakte het zwaar. Ik zat elke dag zes uur in de trein en op kamers wilde ik niet. Toen ben ik naar een open dag van de HZ geweest en heb ik gevraagd of het mogelijk was om te wisselen van hogeschool. Die mogelijkheid was er gelukkig. Het was wel even een geregel, maar de HZ hielp mij goed om de overstap te kunnen maken."

En hoe bevalt het studeren aan de HZ?
"Nou, de reistijd is in de eerste plaats al veel fijner! De HZ is heel goed bereikbaar en ik heb nog nooit vertraging gehad. Daarnaast is het team bijvoorbeeld kleiner, maar daardoor kun je de docenten makkelijker bereiken. De HZ is een stuk persoonlijker.

Waarin zit dat persoonlijke van de HZ dan?
"Je bent hier geen nummer en de docenten kennen jou ook. Ze kijken heel persoonlijk naar je, waardoor je op de HZ kunt groeien. Als je een doel hebt om ergens naartoe te werken, krijg je echt de kans."

Verhaal gaat verder onder de foto.

"Hier heb je veel meer controle over je eigen ontwikkeling. Dat is voor mij het grote voordeel van de HZ. Zo kun je hier zelf een passende stageplek uitzoeken. Je kunt daardoor zelf bepalen welke kant je op wilt.”

Kun je iets meer vertellen over de opleiding Sportkunde aan de HZ?
"De opleiding Sportkunde is heel breed. Sport is natuurlijk de kern, maar je leert veel over de theorie erachter. Je volgt niet zo zeer sportlessen, maar vergaart kennis op het gebied van gezondheid, management, economie en op financieel vlak. Je leert vooral hoe je sport als middel kan gebruiken."

Dus je hoeft niet per se een fanatieke sporter te zijn?
"Natuurlijk is een sportieve houding een must, maar belangrijker is dat je graag met sport en gezondheid bezig bent. Ook moet je het leuk vinden om andere mensen enthousiast te krijgen om met gezondheid bezig te zijn."

Je zit nu in het derde jaar van de opleiding. Hoe ziet jouw studieprogramma er momenteel uit?
"Binnenkort begin ik aan mijn minor. Hiervoor ga ik twee dagen in de week naar Nijmegen om meer te leren over sportvoeding. Ik vind voeding namelijk heel interessant en volg tevens een thuisstudie gewichtsconsulente. Daarnaast geef ik circuit trainingen en werk ik bij Active Living in de regio Zeeland. Hiervoor ga ik de komende tijd fysieke testen afnemen bij de brandweer. Aan deze baan ben ik gekomen door de opleiding zelf. Ik bouw hierdoor naast mijn studie direct werkervaring op. Het is voor deze opleiding erg belangrijk om je netwerk te vergroten en jezelf te verdiepen naast de opleiding. Dit biedt mij extra kansen als ik ben afgestudeerd.”

Welk deel van de opleiding staat je tot nu toe het meest bij?
"Vorig jaar hadden wij een blok Sport en Bewegingsstimulering bij specifieke doelgroepen. Dit vond ik zelf heel interessant en ben stage gaan lopen bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat vond ik echt leuk en gaf mij enorm veel voldoening. Tijdens mijn stage keek ik hoe ik binnen het bedrijf vitaliteit beter kon wegzetten. Je kan hierbij denken aan: Hoe kan ik er voor zorgen dat medewerkers minder zitten op een dag? En hoe stimuleer ik sport- en bewegingsactiviteiten met een beperking? Ik ging dan bijvoorbeeld een ochtend met ze wandelen of zwemmen. Het effect van sport en beweging was zo mooi. Soms kwamen ze chagrijnig binnen, maar na een uurtje bewegen gingen ze met een glimlach weer naar buiten. Hierdoor had ik het gevoel echt iets bij te dragen."

Wat vind jij zelf het grootste voordeel aan Sportkunde aan de HZ?
"Je wordt breed opgeleid en daarom kun je er alle kanten mee op. Doormiddel van je minor en stages kun je jezelf specialiseren. Zelf ben ik op zoek gegaan naar waar mijn passie ligt. Ik adviseer iedereen om tijdens de opleiding telkens wat anders te gaan doen. Toen ik begon aan mijn stage bij de zorginstelling, dacht ik dat dat niets voor mij zou zijn. Uiteindelijk vond ik het heel erg leuk. Probeer dus zeker veel uit. Hierdoor kom je erachter wat je wel of juist niet leuk vindt."

Wat wil je graag hierna gaan doen?
"Ik zou graag mijn afstudeerstage willen lopen bij de gemeente en daarna aan de slag als buurtsportcoach. In deze functie ben je onder andere bezig met het opmaken van het beleid rondom sport. Verder kijk je naar de verschillende doelgroepen in de gemeente en hoe je deze kunt activeren om te bewegen. Vooral de combinatie tussen het mensenwerk en het beleid opzetten trekt mij hierin erg aan."

Heb je nog advies voor een studiekiezer?
"Volg vooral je gevoel! Laat je ook niet misleiden door de locatie. De inhoud van een opleiding is veel belangrijker dan het gebouw zelf."

Lees meer over de opleiding Sportkunde aan de HZ