Wat houdt de opleiding Global Project and Change Management precies in? En hoe leuk is het om je dagelijks bezig te houden met het verbeteren van de wereld? We vroegen het aan Zitem, student GPCM aan de HZ. Hij verhuisde speciaal van Bulgarije naar Zeeland voor deze studie. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.
Waarom heb je gekozen voor de studie Global Project and Change Management?
"Dankzij de opleiding GPCM kan ik me bezighouden met duurzaamheidsvraagstukken en tegelijkertijd mijn kennis verbreden op heel veel verschillende thema's. Bijvoorbeeld economie, technologie, wetenschap, politiek en internationale betrekkingen. Ik vind het heel interessant om aan mondiale uitdagingen te werken, samen met studenten van over de hele wereld. GPCM is echt een unieke opleiding. Het heeft geen gelijke in Nederland. Dus de keuze voor de HZ had ik snel gemaakt."
Waarom is het voor jou belangrijk om via je opleiding bij te dragen aan een betere wereld?
"Het beschermen en verduurzamen van onze planeet heeft een cruciale plek ingenomen in ons dagelijks leven. Toch weten veel bedrijven niet hoe ze het probleem moeten aanpakken of missen ze de drive om dat te doen. Ik wil me inzetten om dat te veranderen. Ik vind dat mijn generatie een verantwoordelijkheid draagt om bij te dragen aan oplossingen voor een duurzame wereld. Ik hoop dat ik tijdens en na mijn opleiding veel jonge mensen kan inspireren om zich in te zetten voor een betere en gezondere wereld."
Hoe zou je de opleiding Global Project and Change Management omschrijven?
Kort gezegd is het een Bachelor of Business Administration gecombineerd met de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het programma combineert theorie, praktijk, projectmanagement, bedrijfsvoering en onderzoek met wereldwijde vraagstukken. In het eerste semester hebben we bijvoorbeeld samengewerkt met Rijkswaterstaat aan een project om de waterkwaliteit in het Veerse Meer te verbeteren. De komende jaren zullen we aan verschillende interessante projecten werken, telkens weer met een ander thema. Als student GPCM ontwikkel je je tot een domeinoverstijgende professional. Bijvoorbeeld tussen de thema's water, energie, vitaliteit en agro-industrieel voedsel."
Wat zijn je doelen tijdens en na je studie?
"Op de korte termijn wil ik werken aan mijn zelfreflectie en een dieper inzicht krijgen in de complexiteit van het bedrijfsleven. Ook vind ik het interessant om via deze opleiding aan mijn soft skills te werken. Je leert tijdens de studie over verschillende leiderschapsstijlen, besluitvorming en het ontwikkelen van je eigen emotionele intelligentie en communicatieve vaardigheden. Juist de aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling maakt deze opleiding zo waardevol. Ik weet zeker dat dat veel invloed gaat hebben op mijn professionele carrière. Wat ik na deze opleiding wil gaan doen? Ik denk sterk na over de master Public Policy and Human Development aan de Universiteit van Maastricht."
Heb je als student veel specifieke kennis nodig over de verschillende thema's?
"Je hoeft echt niet alles van alles te weten. Je leert hier juist de skills om je snel te kunnen focussen en verdiepen in een bepaald thema. Natuurlijk krijgen we tijdens ieder project ook veel kennis aangedragen over het onderwerp waar we op dat moment aan werken. Via gastlessen, maar ook dankzij de nauwe samenwerking met de onderzoeksgroepen en lectoraten van de HZ. We hebben aanvullende "Living Lab" lezingen die ons helpen om de context en achtergrond van een vraagstuk te begrijpen. We leren belangrijke sociaal-economische ontwikkelingen te begrijpen, de waarde van nieuwe technologieën te herkennen en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden op te bouwen. Tegelijkertijd werken we aan onze domeinbrede competenties. Hierdoor studeer je af als een breed georiënteerde en ruim inzetbare veranderprofessional."
Kun je beschrijven hoe GPCM verschilt van veel andere studies?
"Deze opleiding draait niet om het halen van toetsen. Er wordt sterk waarde gehecht aan je persoonlijke en professionele groei. Maar ook aan je betrokkenheid, reflectie, feedback en buitenschoolse projecten die je zelf kunt opzetten. Elk semester maken we portfolio's die bestaan uit professionele producten (rapporten, ontwerpen, analyses) om onze competentie aan te tonen. Om ons portfolio op te bouwen, volgen we cursussen en draaien we projecten met opdrachtgevers uit het werkveld. Je wordt ook sterk aangemoedigd om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling of aan het oplossen van een maatschappelijk probleem."
Kun je iets vertellen over de sfeer en de samenwerking met je medestudenten?
"De samenwerking met de studenten van GPCM, maar ook met andere opleidingen, vind ik heel positief. We helpen elkaar allemaal. Ik vind dat heel waardevol voor mijn persoonlijke groei. Zeker in dit vakgebied is samenwerken een onmisbare vaardigheid. Maar het is ook leerzaam. Door samen te werken met je medestudenten doe je nieuwe inzichten op. Ook het contact met de docenten vind ik erg prettig. Ze zijn behulpzaam en staan voor je open. Dat heeft me tot nu toe erg goed geholpen."
Wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden voor een veranderprofessional?
"Als eerste zou ik zeggen: werkethiek, communiceren, aanpassingsvermogen en goed kunnen organiseren. En daarnaast het vermogen om problemen tijdig en effectief op te lossen. Het helpt daarbij enorm als je een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven kan benaderen. Het mooie aan deze opleiding is dat je juist aan je persoonlijke vaardigheden kunt werken. Dus ben je ergens minder goed in, ontwikkel het dan! Ik werk er bijvoorbeeld hard aan om mijn leiderschapskwaliteiten te verbeteren. Dat doen we bijvoorbeeld met lessen zelfbewustzijn. Het dwingt me om uit mijn comfortzone te komen. Een beetje spannend soms, maar heel uitdagend en belangrijk."
Lees meer over de opleiding Global Project and Change Management aan de HZ