Tijdens de minor Applied Data Science gebruikte Quinten machine learning voor belangrijk onderzoek naar biodiversiteit. Zijn doel: waardevolle data filteren uit vogelwaarnemingen van hobbyisten. Ook deed hij dieper onderzoek naar data science-oplossingen via deep learning. “Zelfs voor mij als ICT-student ging er een wereld voor me open.”

Quinten studeert HBO-ICT aan de HZ en volgt daar de studieroute Data Scientist. Met de minor Applied Data Science koos hij bewust voor nog meer verdieping in zijn vakgebied. “Deze minor is een heel mooie aanvulling op mijn opleiding. Je gaat vooral een stuk dieper in op de onderzoekende kant. Ik heb veel meer geleerd over wat goed onderzoek inhoudt en welke methodes je kunt toepassen. Zelfs voor mij als ICT-student ging er een wereld voor me open. Met deze bagage kan ik straks meer richtingen op. Er zijn veel interessante organisaties die ICT’ers zoeken met onderzoekende vaardigheden.”

Machine learning: werken met citizens data

Voor zijn praktijkgerichte onderzoek werkte Quinten aan een opdracht voor kennisinstituut DeltaMilieu. Zij doen onderzoek naar de huidige en toekomstige biodiversiteit in de Zuidwestelijke delta. Om de stand van de watervogels nauwkeuriger te voorspellen, verdiepte hij zich in citizens data science. Dit is het bruikbaar maken van burgerdata voor onderzoek via machine learning. “Op de app waarneming.nl worden jaarlijks miljoenen vogels geregistreerd door mensen zoals jij en ik. Een schat aan gegevens, maar in de pure vorm is het volstrekt onbruikbaar. Er spelen zó veel factoren mee die een uitkomst kunnen beïnvloeden. Verkeerde of dubbele waarnemingen, de populariteit van een natuurgebied, het weerbericht, het feit dat mensen een zeearend interessanter vinden dan een meeuw …” In dit project onderzocht Quinten hoe je deze factoren zo realistisch mogelijk mee laat wegen in de datamodellen. Zo kunnen uitschieters, fouten en andere vormen van ‘afval’ eruit worden gefilterd. Quinten: “Wat overblijft moet waardevol en betrouwbaar genoeg zijn om te gebruiken voor onderzoek.”

Deep learning: werken aan een zelflerende camera

De minor Applied Data Science bevat ook een project rondom de techniek van deep learning. Voor dit onderdeel werkte Quinten aan het verbeteren van een zelflerende camera voor een fruitsorteerbedrijf. “Deze camera leert zichzelf aan om rotte peren op de lopende band te herkennen. Een heel ingewikkeld project, maar superinteressant. In feite programmeer je de camera om een menselijk brein te imiteren. Als wij mensen iets doen met een goede of een slechte uitkomst, dan kunnen we terugdenken in ons handelen. Wat heb ik gedaan dat bijdroeg aan de uitkomst? Of wat heb ik juist niet gedaan? Een zelflerende camera doet dit ook, maar wij moeten hem wel vertellen hoe hij dit moet doen. Het continu blijven finetunen, testen en verbeteren vind ik een van de leukste onderdelen van data science.”

Werkplek en werkweek

Tijdens de minor werkte Quinten twee dagen in de week aan de opdracht voor DeltaMilieu. "Op de andere dagen werkte ik aan andere praktijkopdrachten.” Quinten zat vaak in het Datalab van het Joint Research Center Zeeland in Middelburg. Dit onderzoekscentrum staat pal naast de onderwijslocatie van HZ. “Het Datalab is echt een speeltuin. Een prachtige plek met gloednieuwe apparatuur. De hoofddocent is hier zelf ook aanwezig. Heel handig wanneer je even wil sparren.”

ICT'ers in een vogelhutje

Over de docenten is Quinten ontzettend enthousiast. “Stuk voor stuk slimme mensen waar je echt veel van gaat leren. De passie voor het vak druipt er vanaf. Na de minor zijn we nog een dagje met de hoofddocent op pad gegaan om te vogelspotten. Een hele groep ICT’ers in een vogelhutje in de polder; dat zegt alles over hoe tof de samenwerking was.”

Niet alleen voor ICT’ers

De groep van Quinten bestond grotendeels uit ICT’ers, maar er deden ook een studenten van andere technische opleidingen mee aan de minor. “Je hoeft geen ICT’er te zijn, maar goede basiskennis over programmeren is natuurlijk wel belangrijk. Dat kun je ook hebben doordat je er hobbymatig veel mee bezig bent. De enige manier om erachter te komen of de minor bij je past, is het gesprek aangaan. En de moeilijkheid? Ik vond de minor best uitdagend, zeker niet gemakkelijk. Maar zolang je serieus en gemotiveerd aan de slag gaat, dan is het zeker te doen.”

Relevante projecten

Quinten is blij dat hij met zijn minor heeft kunnen bijdragen aan oplossingen voor relevante problemen. “Ik werk graag aan projecten die iets bijdragen aan onze omgeving. Meehelpen aan onderzoek naar biodiversiteit is er daar zeker eentje van. Dat ik geen vogelkenner ben maakte de opdracht juist extra interessant. Ik vind het tof om met nieuwe werelden kennis te maken en mijn kennis daar toe te passen. De projecten die je draait kunnen per jaar verschillen, maar ze pakken altijd een belangrijk probleem aan. Werk dat uiteindelijk in een laatje verdwijnt, daar heeft niemand iets aan.”

Lees meer over de minor Applied Data Science van de HZ