Sanne koos na haar vwo niet voor de universiteit, maar voor de hbo-opleiding Chemie aan de HZ. Dankzij haar vwo-diploma rondde ze de opleiding af in 3 jaar in plaats van 4. Daarnaast koos ze bewust voor praktijkgericht onderwijs. "Je wordt hiermee echt opgeleid voor de arbeidsmarkt. Ik vond het een fijn idee om dat alvast in de pocket te hebben."

Je rondde je verkorte opleiding Chemie aan de HZ af. Wat doe je nu?

“Na het halen van mijn hbo-bachelor heb ik gekozen voor de master Medische Biologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Na de meer praktijkgerichte kant van het hbo wilde ik me graag verder ontwikkelen op academisch gebied.”

Waarom koos je als vwo-leerling voor het hbo in plaats van de universiteit?

“Voor mij was het een fijn idee dat je met de praktijkgerichte kant al goed bent klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Die kennis en vaardigheden kun je maar in de pocket hebben. Daarnaast was ik nog vrij jong. Voor een universitaire studie zou ik verderop in het land op kamers moeten en dat vond ik nog te vroeg.”

Wat maakte het driejarige vwo-traject zo interessant voor jou?

“Ik hield er al rekening mee dat ik hierna aan een master zou beginnen. Dankzij het driejarige traject ben je minder studiejaren aan het stapelen. In vergelijking met een directe stap naar de universiteit ben ik aan het eind van de rit dezelfde tijd kwijt.”

Met het vwo-traject volgen studenten de Engelstalige opleiding. Vond je dat moeilijk?

“Dat ging mij vrij goed af. Van tevoren was ik niet zo huiverig voor het spreken in het Engels, maar wel een beetje voor de literatuur en de vaktermen. In de praktijk viel het enorm mee. Omdat je met de hele groep in het Engels spreekt en leest, gaat het eigenlijk vanzelf. Ik ben ook heel blij dat ik de opleiding in het Engels heb gevolgd. Chemie is een internationale wereld, dus de Engelse vaktaal helpt me enorm.”

Waren er momenten dat je moest aanpoten vanwege de verkorte route?

“Over het algemeen viel dat mee. De eerste toetsweek ging bijvoorbeeld meteen goed. Er waren ook wel een paar momenten dat ik kon merken dat ik later was ingestroomd. Ik begon bijvoorbeeld bij het tweede deel van het vak Organische Chemie. Toen voelde ik wel dat ik nuttige voorkennis miste. Ik ben me toen tegelijkertijd in het eerste gedeelte gaan verdiepen, waardoor het even pittig werd. Gelukkig kreeg ik ook veel hulp van de medestudenten die het eerste deel wel gevolgd hadden.”

Heb je een tip voor vwo-scholieren die jouw route willen volgen?

“Zorg dat je goede contacten onderhoud met je medestudenten. Je hebt heel veel aan elkaars hulp wanneer het even lastig wordt. En ik denk dat je niet al te perfectionistisch moet zijn. Je slaat al een jaar over. Als je dan ook nog de allerhoogste cijfers wil halen, overwerk je jezelf misschien.”

Merk je op de universiteit dat je profijt hebt van de praktische kennis van de hbo-opleiding?

“Absoluut. De ervaring uit het lab helpt me heel erg. Ik merkte dat vooral toen mijn stagebegeleider uit de onderzoeksgroep uitviel. Plotseling kwam veel werk van hem op mij af. Op zulke momenten merk je dat je daar een goede basis voor hebt en dat je heel goed zelfstandig kunt werken. Vanuit de groep kreeg ik te horen dat ze blij waren dat ik van het hbo afkwam, omdat ik heel zelfstandig kon functioneren in het lab.”

Waar is je fascinatie voor chemie begonnen?

“Toen ik op de middelbare school mijn vakkenpakket moest kiezen, vond ik dat nog best moeilijk. Ik wist het niet echt. Toen kreeg ik van mijn vader een boek uit de serie Wereld der Wetenschap. Ik was meteen gegrepen. De wereld leren begrijpen op molecuulniveau, dat vond ik zó interessant.”

Lees meer over de opleiding Chemie aan de HZ