Alle twintig studenten in de minor Nuclear Technology hebben vorige week hun diploma Radiation Protection Officer ontvangen. Gemiddeld haalde ze een hoog cijfer.

De diploma’s zijn uitgegeven door TU Delft en wettelijk erkend. Voor de studenten die later willen werken met radioactieve bronnen zijn deze diploma’s verplicht.

De lessen werden verzorgd door medewerkers van TU Delft en HZ University of Applied Sciences. Het diploma is onderdeel van de minor Nuclear Technology, die dit jaar voor het eerst wordt gegeven op de HZ. De komende weken verdiepen de studenten zich verder in reactortechnologie, de brandstof en risicobeheersing. Ook gaan ze nog op excursie naar EPZ en Urenco. Op 3 juni is de slotdag van de minor. Studenten gaan dan in debat over kernenergie.

Energiemix

Energie is één van de onderwijs- en onderzoeksthema’s van de HZ. De energietransitie vraagt om een mix van expertise en innovatieve oplossingen voor onderwerpen zoals groene waterstof, offshore energie, hergebruik van warmte, de governance van complexe energieprojecten én kernenergie. Er is een gerede kans dat we in de toekomst nucleaire energie blijven produceren in Zeeland. Het kabinet zegt dat kernenergie een belangrijke rol kan spelen in een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem.

Als kennisinsituut wil de HZ zich hierop voorbereiden. “We kunnen dan op een waardevolle manier bijdragen met kennis en vaardigheden op dit vlak”, aldus domeindirecteur Technology Water Environment (TWE) Walter Roovers. De HZ werkt hiervoor samen met TU Delft, Scalda, EPZ (eigenaar van de bestaande kerncentrale), nucleair afvalverwerker COVRA N.V., NRG PALLAS (eigenaar van de reactor in Petten), Urenco Nederland en de Nuclear Academy.