Studenten Bouwkunde van HZ University of Applied Sciences hebben in het kader van een architectuurprijsvraag van Creative City Boost Middelburg (CCBM) ontwerpen gemaakt voor een kiosk of follie op aansprekende locaties in Middelburg.

Het gaat om plekken als de Koningsbrug, Seismolen, het station en de Abdij. De studenten moeten in hun ontwerp hun vakmanschap tonen, innovatief zijn in de materialisatie en de toegevoegde waarde laten zien voor de stad Middelburg. Bovendien moeten ze met een goed businessplan komen.

Doelstelling

Het doel van CCBM is om ontwerpen te krijgen die voldoen aan de volgende eisen:

  • De bouwwerken zijn realistisch, passen in het straatbeeld of voegen als luis in de pels iets toe aan de omgeving, zonder afbreuk te doen aan het historische centrum
  • De bouwwerken zijn verplaatsbaar, maar niet verrijdbaar
  • De bouwwerken hebben een functie, die goed is doordacht
  • De locaties bevinden zich binnen het (historische) centrum van Middelburg
  • Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema's.

Hieronder volgen per locatie de ontwerpen en de (persoonlijke) beweegreden en gedachten van de studenten. Voor elke locatie hebben meerdere studenten een kiosk of follie ontworpen.

A – LOCATIE KONINGSBRUG

Ontwerp Matthew Segers: De drijvende majesteit – Geniet van bet water in het hart van Middelburg

De drijvende majesteit is een plek waar u heerlijk kunt ontspannen en genieten van het kabbelende water en voorbijvarende bootjes, gelegen naast de Koningsbrug. Het ontwerp is de ideale plek om even tot rust te komen tijdens uw reis van de stad naar het station. U kunt hier genieten van een smakelijk frietje of verse vis van de nabijgelegen kiosken.

Dit ontwerp is een eerbetoon aan de oude bloemenkiosk die vroeger op de Koningsbrug stond. Met behulp van een trapje betreedt u het drijvende vlot. Dat de vorm heeft van een bloem die op het water rust. In de uitnodigende bladeren van de bloem kunt u comfortabel plaatsnemen en genieten van het prachtige uitzicht op de binnenstad van Middelburg. De bloem is vervaardigd van duurzaam bamboe, waardoor het ontwerp bijdraagt aan circulariteit en milieubewustzijn. Het bamboe is speciaal behandeld om gladheid bij langdurige blootstelling aan vocht te voorkomen, waardoor veiligheid en comfort zijn gewaarborgd.

Ter ere van de stad Middelburg heeft het vlot een rode kleur gekregen. Voor de veiligheid en stabiliteit is het vlot stevig bevestigd aan de zijkant met behulp van touwen en ankers op de bomen. Deze verankering zorgt ervoor dat het vlot verplaatsbaar is en flexibel ingezet kan worden op verschillende locaties. De drijvende majesteit biedt een uitnodigende en rustgevende omgeving waar bewoners en bezoekers kunnen genieten van de unieke waterbeleving in het hart van de stad. Bovendien draagt het gebruik van duurzaam bamboe bij aan een milieuvriendelijk ontwerp dat in harmonie is met de natuurlijke omgeving.

Met zijn unieke ontwerp, duurzame materialen en flexibele verplaatsbaarheid is De drijvende majesteit een waardevolle toevoeging aan Middelburg. Het nodigt bewoners en toeristen uit om te genieten van de schoonheid van het water en draagt bij aan de levendige en culturele sfeer van de stad.

Ontwerp Tim Aardbodem: Royal Follie

De Royal Follie is een rust- en ontmoetingsplek waaraan een historische betekenis is verbonden.

In deze follie staan comfortabele bankjes, zodat mensen kunnen ontspannen of genieten. Bovendien fungeert het als ontmoetingsplek voor zowel jongere als oudere mensen uit de omgeving.

De follie heeft een belangrijke historische functie. Het is speciaal ontworpen om de geschiedenis te herdenken, waarbij veel elementen een historische achtergrond hebben. Zo is het dak bijvoorbeeld in de vorm van een kruis, wat symbool staat voor het christelijke verleden van Middelburg. Daarnaast bevindt zich in het dak het monogram van koning Willem III wat een eerbetoon is aan het koninklijke bezoek dat hij samen met koningin Emma aan Middelburg bracht in 1874.

Het dakontwerp is gerealiseerd met behulp van een houtskeletbouwconstructie (HSB). Het gebruik van HSB is zeer voordelig. Het materiaal is namelijk relatief licht in vergelijking met beton en staal, waardoor aanzienlijk gewicht wordt bespaard. Daarnaast is de vlonder waarop het model is geplaatst gemaakt van hout. Op de vlonder worden de HSB-onderdelen geplaatst om stabiliteit te waarborgen.

Het hangende monogram aan het dak is gemaakt van kleine, metalen kokers. Hierdoor ontstaat een golvend effect.

Het hangende monogram verwijst naar koning Willem III. De naam Koningsbrug verwijst naar het koninklijke bezoek van koning Willem III en Emma aan Middelburg in 1874. Ter ere van hun komst werd de brug die destijds op die locatie stond, omgedoopt tot Koningsbrug. Tijdens bijzondere gelegenheden, zoals Koningsdag of andere festiviteiten van de koninklijke familie, kan het logo van Willem III worden geprojecteerd op de ondergrond van de follie. Hiervoor kan een vergoeding worden gevraagd aan de organisatoren van de evenementen.

Het projecteren van logo's biedt een unieke en opvallende vorm van promotie, die voor extra inkomsten kunnen zorgen. Door alle elementen te integreren, willen we een levendig eerbetoon creëren aan de geschiedenis van Middelburg. We hopen dat bezoekers hierdoor meer waardering zullen krijgen voor de culturele betekenis en bijzondere sfeer van deze plek.

B – LOCATIE HOUTKAAI

Ontwerp Arnoud Broos

Dit ontwerp voor een kiosk op de Turfkaai in Middelburg is een verwijzing naar de rijke geschiedenis die deze locatie kent. Zoals de naam al doet vermoeden is hier vroeger de loskaai geweest voor turf. Turf werd vroeger gestookt om huizen te verwarmen of fabrieken te laten draaien. Het ontwerp refereert aan de turfschepen; kleine schepen geladen met een grote hoeveelheid staven turf.

De stalen scheepsromp vormt de basis van de kiosk. Deze romp ligt gedeeltelijk begraven in de grond, zoals het schip ook in het water lag. De kiosk zelf bestaat uit een houten constructie, welke aan zowel de binnen- als buitenkant bekleed wordt met hout.

Aan de buitenkant zullen dit donker gekleurde houten shingles zijn die de gestapelde staven turf doen voorstellen. Deze shingles kunnen gemaakt worden van gerecycled hout. Bovenop de kiosk is een terras te vinden dat een fantastisch uitzicht biedt over de binnenhaven van Middelburg. Het is bereikbaar via de trap aan de achterzijde van de romp, die een industrieel uiterlijk heeft, net zoals op grote schepen van nu. De willekeurig geplaatste raamkozijnen refereren aan het gestapelde turf dat ook nooit perfect netjes gestapeld lag. Dit zorgt voor een speels effect in het ontwerp.

Zoals gezegd zal het ontwerp dienst doen als kiosk. Er worden diverse delicatessen in verkocht. Dit zullen lokale producten zijn, producten waar Middelburg en Zeeland bekend om staan. Op het terras kunnen deze onder het genot van het fantastische uitzicht genuttigd worden.

Ontwerp Julian Kalmeijer

Middelburg, een stad van rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, streeft ernaar om in 2032 de historische hoofdstad van Europa te worden. In het kader van deze doelstelling is een kiosk ontworpen die een bijdrage levert aan het versterken van het historische karakter van de stad. Gelegen op een plek die ooit diende als een belangrijke doorvoerroute voor de scheepshandel van Middelburg naar de rest van de wereld, symboliseert de kiosk de geschiedenis van de stad en de betrokkenheid bij de wereldhandel.

Het ontwerp van de kiosk is gebaseerd op een zeecontainer, een directe verwijzing naar het scheepvaartverleden van Middelburg. De zeecontainer staat symbool voor de vele schepen die de stad vroeger verlieten. Deze visuele herinnering aan het verleden zorgt voor een uniek beeld, waardoor de kiosk opvalt in de omgeving.

Om de verbinding met de historische zeehandel van Middelburg verder te versterken, is de zeecontainer versierd met lijnen die van de ene locatie naar de andere lopen. Deze lijnen vormen samen een zeekaart van Middelburg, waarop de verschillende bestemmingen van de vroegere zeehandel zijn gemarkeerd. Hierdoor wordt de bezoeker eraan herinnerd hoe belangrijk Middelburg ooit was in de wereldwijde handel en welke invloed de stad had op de economie van die tijd.

Bovendien zijn in de straat waar de kiosk zich bevindt gevels van huizen voorzien van de eindbestemmingen van de schepen. Deze vermeldingen op de huizen dienen als een subtiele, maar betekenisvolle herinnering aan de rijke geschiedenis van de Middelburgse scheepsvaart. Door hier extra aandacht aan te besteden met behulp van de kiosk, wordt de historische waarde van de scheepsvaart nogmaals benadrukt.

De kiosk dient niet alleen als een visuele herinnering aan het verleden, maar biedt ook moderne gemakken en diensten aan de bezoekers. Binnenin de container kunnen mensen streekproducten kopen uit de verschillende steden die vroeger dienden als bestemming van de Middelburgse scheepsvaart. De kiosk biedt een welkome aanvulling op het historische karakter van Middelburg.

Als Middelburg in 2032 daadwerkelijk de historische hoofdstad van Europa wordt, zal de kiosk fungeren als een symbool van trots en identiteit voor de stad. Het herinnert bewoners en bezoekers aan de glorieuze geschiedenis van de Middelburgse scheepvaart.

Stap binnen in de kiosk en laat u meevoeren door de betoverende reis door het verleden van Middelburg.

C – PLEINTJE VOOR KLOVENIERSDOELEN

Ontwerp Amelia Chudek, Michiel Jongepier, Melisa Orman en Nina Schuit: Even Babbelen

De kiosk bevindt zich nabij de Langevielebrug en fungeert als een verkooppunt voor de heerlijke Walcherse delicatesse: babbelaars. Naast het feit dat de babbelaars ter plaatse vers worden bereid, worden er ook andere, aan de babbelaar gerelateerde producten verkocht. De versbereiding zorgt voor een heerlijke geur, die bedoeld is om mensen aan te trekken. De kiosk draagt zo ook bij aan de culturele identiteit van de stad Middelburg.

Het doel van de kiosk is om harmonieus op te gaan in elke omgeving in het centrum van Middelburg. Volgens de richtlijnen van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit worden bakstenen en pleisterwerk beschouwd als geschikte materialen, terwijl aardetinten en oranje of grijze leien of dakpannen passend zijn qua kleurgebruik. Het ontwerp wil in de omgeving op vallen, maar tegelijkertijd integreren. Daarom is ervoor gekozen om met aardetinten te werken, maar wel met een ander materiaal om visuele interesse te wekken.

De kiosk heeft een rechthoekige vorm met een dak in de vorm van een ronde boog, waarop een ‘kussentje’ is geplaatst om de originele babbelaar weer te geven.

De ronde boog symboliseert het proces van het trekken van de babbelaar, dat van essentieel belang is. De gevelbekleding is gemaakt van geperforeerd cortenstaal waarin het patroon van de Zeeuwse klederdracht is verwerkt. Beide kopse gevels bestaan volledig uit glas om veel natuurlijk licht binnen te laten en een uitnodigende sfeer te creëren. De wanden en vloeren zijn vervaardigd uit houtskeletbouw. Onder het cortenstaal bevindt zich het houtskelet om te voorkomen dat het geperforeerde cortenstaal te veel onrustig licht doorlaat.

Dankzij dit ontwerpconcept kan de kiosk op een esthetisch aantrekkelijke manier opgaan in de omgeving van het historische centrum van Middelburg, terwijl het tegelijkertijd de aandacht trekt. De combinatie van de geur van versbereide babbelaars, de traditionele bereidingswijze en de culturele elementen in het ontwerp maken de kiosk tot een waardevolle toevoeging aan de stad.

Ontwerp Robin van Eijkeren

Welkom bij de muziektoren. Deze muziektoren is een combinatie van een fietsenstalling en muziekpodium. Gelegen op een historische locatie bij de brug voor de Kloveniersdoelen, tevens het startpunt van rondvaartboten, zorgt dit ontwerp voor een bijzondere ervaring.

Tijdens het maken van het ontwerp is gefocust op een mooi ontwerp, gelet op uitvoerbaarheid en er is rekening gehouden met een rendabel verdienmodel. De toren is opgebouwd uit een lichte staalconstructie met een houten gevel en dak. Het dak fungeert als een levendig podium, terwijl er in het onderste deel van de muziektoren een fietsenstalling aanwezig is. De ‘kantelen’ rondom het podium zijn bekleed met steenstrips, waardoor ze een geheel historische uitstraling houden.

De functie van de muziektoren is tweedelig. Als eerste biedt de geautomatiseerde fietsenstalling in de toren een efficiënte en veilige oplossing voor fietsverhuur. Gebruikers kunnen eenvoudig met hun pinpas een fiets huren en bij het terugplaatsen wordt het huurbedrag automatisch afgeschreven. Door dit systeem is geen personeel nodig wat zorgt voor lage kosten.

Het podium op het dak is een bruisende locatie voor optredens, tentoonstellingen en reclamecampagnes. Artiesten en performers kunnen het podium huren voor hun shows, een aanvullende inkomstenbron. Bovendien kan de gemeente het podium openstellen voor publiek wanneer het niet verhuurd is, zodat bezoekers kunnen genieten van een verhoogd uitzicht op de omgeving. Dit heeft een positieve invloed op de omgeving.

Het verdienmodel is gebaseerd op de combinatie van de fietsenverhuur en verhuur van het muziekpodium. De geautomatiseerde fietsencarrousel is een bewezen en winstgevend concept dat al wordt toegepast op andere locaties. De verhuur van het podium biedt extra inkomsten.

Door het gebruik van een lichte constructie en de eenvoudige uitvoering zijn de bouwkosten beperkt. Bovendien zijn de onderhoud- en exploitatiekosten minimaal, waardoor het financieel haalbaar is.

De functies zorgen samen voor een waardevermeerdering van de locatie en een haalbaar verdienmodel.

Ontwerp Zahra Araftpoor: A Threatening Wave

A Threatening Wave is een artistiek statement voor de stad Middelburg, een stad met een rijke geschiedenis. Diezelfde geschiedenis zijn de wortelen geweest voor de plek waar wij nu zijn. Een plek waarbij we zoeken naar oplossingen, voor problemen van deze tijd, door het verleden. Iets wat klein begonnen is, maar desastreuze gevolgen heeft voor de mensheid. Europa zoekt naar een reddingsmiddel tegen deze grote, dreigende golf, maar de vraag is: Zijn we nog wel op tijd? Kunnen we deze dreigende golf nog voorkomen?

Het ontwerp van A Threatening Wave bestaat uit twee golven. Eén golf die het verleden representeert en één golf die de toekomst representeert. De golf van het verleden is een kleinere golf gemaakt van koper. Deze staat voor de problemen van het verleden. Problemen die toen groot waren, maar klein ten opzichte van de problemen waar de mensheid nu mee te maken heeft. De zeespiegel stijgt, het klimaat verandert. De kolommen onder deze golf symboliseren Europa. De kolommen dragen de Europese bevolking, die dreigt overspoeld te worden door deze grote golf.

De grote golf is gemaakt van chroom, om een weerspiegeling te zijn van de mensheid. Het ligt namelijk in onze hand hoe wij dit aanpakken. Ondanks dat de golf een pessimistische blik heeft op de toekomst, is er vanuit de zijkant van het bouwwerk een ander beeld te zien. De zijkant representeert een vogel. Deze vogel staat voor vrijheid. Vrijheid van het verleden met een positievere uitkomst.

Het doel van het bouwwerk is om een subtiele aandachtstrekker te zijn en een iconisch beeld te worden voor de stad. Net zoals de I Amsterdam-letters, die veel toeristen trokken.

Het bouwwerk is modulair, aangezien alle profielen van de golven zijn bevestigd door middel van een stekeinde en bouten. Hierdoor is het bouwwerk makkelijker te verplaatsen en te vervoeren. Er is dus ook voor toekomstig gebruik.

D – LOCATIE PLEIN 1940

Ontwerp Iske Sykes, Pieter Goense, Pepijn Zegers, Steyn Kole: De Terugblik

Plein 1940 Middelburg is de locatie van onze follie genaamd ‘De Terugblik’. Deze architectonische creatie is ontworpen als een rustige plek waar bezoekers kunnen staan en genieten van het uitzicht op de kaart van Middelburg. Wat deze follie bijzonder maakt, is dat de kaart op een transparant glazen oppervlak is weergegeven, waardoor bezoekers niet alleen de details van de kaart kunnen bewonderen, maar ook een glimp kunnen opvangen van het levendige plein erachter.

Het ontwerp van ‘De Terugblik’ is geïnspireerd op de grachten van Middelburg. De kronkelende waterwegen die door de stad lopen, dienden als de basis voor de lijnen en vormen van deze follie. Het doel van dit ontwerp is om een sterke connectie te creëren met het historische karakter van Middelburg en bezoekers te herinneren aan de rijke geschiedenis van de stad.

Naast het adembenemende uitzicht op de kaart van Middelburg en de symboliek van de kronkelende grachten, biedt de follie nog een element dat bezoekers meeneemt op een tijdreis. Een QR-code, geïntegreerd in de follie, nodigt het publiek uit om hun smartphone te gebruiken en een stap terug te zetten in de tijd.

Door de QR-code te scannen, kunnen bezoekers een geluidsfragment beluisteren waarin ze iemand uit die tijd horen spreken. Het geluidsfragment vertelt het verhaal van de locatie zoals het was in 1940. Bezoekers worden meegenomen naar een andere tijd, waarin ze de geluiden, stemmen en gebeurtenissen van het verleden kunnen ervaren.

Het materiaal waarvoor is gekozen bij het ontwerp is cortenstaal. Dit zorgvuldig gekozen materiaal draagt bij aan zowel de esthetiek als de duurzaamheid van de follie en versterkt de verbinding met het historische karakter van Middelburg.

Deze follie op Plein 1940 Middelburg fungeert niet alleen als een plek van verbinding met het verleden, maar ook als een architectonisch kunstwerk dat bijdraagt aan de charme van de omgeving. Het nodigt voorbijgangers uit om even stil te staan, een moment van rust te ervaren en de schoonheid van Middelburg te bewonderen.

E - LOCATIE MARKT

Ontwerp Aniek Steenpoorte, Enzo Paree

Ontdek onze unieke, duurzame, eikenhouten kiosk in het bruisende hart van Middelburg. Met zijn prachtige gevelbekleding en vloer straalt deze kiosk niet alleen warmte en charme uit, maar draagt hij ook bij aan een groenere toekomst.

Onze kiosk is ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Het gebruik van eikenhout als gevelbekleding en vloermateriaal is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook milieuvriendelijk. Eikenhout is een duurzaam materiaal dat bekend staat om zijn sterkte en lange levensduur. Door te kiezen voor eikenhout hebben we een bewuste keuze gemaakt voor een hernieuwbare hulpbron die minder impact heeft op het milieu.

Wat onze kiosk ook bijzonder maakt, is dat deze volledig demonteerbaar is. Dit betekent dat de kiosk gemakkelijk kan worden afgebroken en elders kan worden herbouwd. Door de demonteerbare constructie kunnen we de materialen hergebruiken en zo onze ecologische voetafdruk minimaliseren. Zo dragen we bij aan een circulaire economie en verminderen we de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd.

Daarnaast prijkt er een rij zonnepanelen op het dak van onze kiosk. Deze zonnepanelen vangen de zonnestralen op en zetten ze om in schone, hernieuwbare energie. Hierdoor kunnen we onze kiosk van elektriciteit voorzien op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Bovendien zorgen de zonnepanelen ervoor dat we minder afhankelijk zijn van traditionele energiebronnen en dragen we bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Onze eikenhouten kiosk met demonteerbare structuur en zonnepanelen is perfect geïntegreerd in de levendige binnenstad van Middelburg. Het natuurlijke karakter van het eikenhout en elegante uitstraling passen naadloos bij de historische omgeving. Met deze kiosk bieden we niet alleen een duurzame oplossing, maar creëren we ook een esthetische meerwaarde voor de stad.

Breng een bezoek aan onze kiosk en ervaar zelf de unieke combinatie van duurzaamheid en schoonheid. Ontdek hoe onze eikenhouten gevelbekleding en vloer de perfecte aanvulling vormen op het levendige stadsbeeld. Samen zetten we een stap in de richting van een groenere toekomst, terwijl we genieten van een kiosk die harmonieus past in het historische Middelburg.

LOCATIE ONDER DE TOREN, BIJ DE LANGE JAN

Ontwerp Max Steenhart

Bij dit ontwerp is veel rekening gehouden met de omgeving. Dit komt mede doordat het dak als het ware als een bloem opengaat waardoor de Lange Jan prominent is te zien. Het past hierdoor ook goed bij het thema: Majestic Middelburg.

Doordat het dak open kan, lijkt het paviljoen extra groots. De koperen laag geeft het bovendien een indrukwekkend aanzien. Dit soort koperen daken kom je meer tegen in de omgeving. De voordelen van een koperen dak zijn dat het een lange levensduur heeft, het koper niet veroudert en zijn vochtwerende eigenschappen blijft behouden. Ook heeft het geen onderhoud nodig en is het bij bijzondere architectuur mogelijk, want koper is plooibaar dus ook geschikt voor ronde dakvormen.

Voor de gevelbekleding is gekozen om Trespa-platen toe te passen, Trespa is een merknaam voor HPL. HPL-platen zijn gemaakt van geperste houtvezels en bestaan uit een toplaag van fenolhars (kunsthars). Deze platen zijn weersbestendig en duurzaam. HPL-platen kunnen daardoor zowel binnen als buiten toegepast worden. Ze zijn erg duurzaam. Ze zijn weersbestendig, onderhoudsarm en de platen gaan tot wel 50 jaar mee.

In de pilaren kunnen kasten gebouwd worden voor ruilboeken en tussen de pilaren kan een schommelplek worden gemaakt. In de dichte wand wordt een koffieapparaat met de automaten geplaatst. De vorm van het paviljoen is een achthoek. De achthoek komt voort uit de vorm van de Lange Jan en de lantaarnpaal die op het plein staat.

In de follie kunnen mensen bij elkaar komen om boeken aan elkaar uit te lenen en te lezen. Zo’n ‘ruilbibliotheek’ kent zijn achtergrond in de deeleconomie: in een gemeenschap of netwerk stellen de deelnemers hun spullen ter beschikking. Het idee is dat mensen zo duurzamer met hun spullen omgaan en tegelijkertijd met elkaar.

Verder is het plan om er een koffieapparaat en een automaat waar diverse etenswaren beschikbaar zijn zodat er ook gegeten en gedronken kan worden. Dit is ook handig voor de toeristen die de Lange Jan willen bezoeken. Zij kunnen nog wat lekkers halen en even rusten voor of nadat ze de toren gaan beklimmen. Tussen de pilaren zijn er zit- en ligbanken, schommels en hangmatten gerealiseerd. Bezoekers kunnen zelf kiezen waarin zij het lekkerste zitten.

De follie is volledig demontabel. Er worden geen materialen aan elkaar gelijmd. Ze worden alleen vastgezet met bouten en moeren. Op de HSB-elementen worden scharnieren bevestigd, zodat de wand als een harmonica in elkaar kan worden geschoven en deze gemakkelijk als één pakket kan worden vervoerd. Het dak is verdeeld in acht elementen en zijn los van elkaar te vervoeren. Deze moeten dan op de bestemming worden gemonteerd. Aangezien het ontwerp vrij groot is (doorsnede van acht meter) zullen de elementen zwaar zijn. Een kraan is nodig om het paviljoen te verplaatsen.

G - LOCATIE HOFPLEIN, ZEEUWS ARCHIEF

Ontwerp Arjen Oostdijk, Tunahan Kizilarslan

Geïnspireerd door het actuele thema van Keti Koti en met de erkenning ervan in het Zeeuws Archief, is deze follie ontworpen. De letterlijke vertaling van Keti Koti is ‘ketenen verbroken’. Het ontwerp van de follie is hierop gebaseerd. De halve cirkels uit het ontwerp symboliseren de gebroken ketens van handboeien. Deze follie is een kunstinstallatie die bezoekers de gelegenheid geeft om er doorheen te lopen en zo op een visuele manier het verhaal van Keti Koti te leren kennen.

De toegewezen locatie voor de follie is bij het Zeeuws Archief. Hier is na een locatie-analyse geconcludeerd dat direct rondom het Zeeuws Archief weinig tot geen ruimte is. Daarom is de keuze gemaakt om de follie in het park naast het Zeeuws Archief te plaatsen.

Naast de toegewezen locatie is een van de eisen dat de follie verplaatsbaar is. Om dit te realiseren is de follie demonteerbaar en verplaatsbaar gemaakt. Met behulp van bouten en UNP-profielen kan hij weer in elkaar worden gezet.

Het ontwerp van de follie weerspiegelt ook duurzaamheid en circulariteit. Zo wordt er gebruik gemaakt van cortenstaal dat verschillende voordelen heeft wat het aantrekkelijk maakt om dit materiaal te gebruiken. Zo is dit materiaal door een beschermlaag bestendig tegen corrosie en gaat dit soort staal zo’n tien keer langer mee dan andere soorten staal. Verder hoeft cortenstaal niet behandeld te worden met onderhoudsmiddelen en is het een 100% recyclebaar materiaal.

Voor de realisatie van de follie is een exploitatieplan opgesteld. Hierin wordt beschreven hoe de follie als verdienmodel zal dienen. Zoals eerder vermeld is de gekozen locatie het park naast het Zeeuws Archief. Door deze locatie zal de follie aandacht trekken van zowel lokale bewoners als toeristen. Reclamecampagnes voor het Zeeuws Archief en het tentoonstellen van kunstwerken kunnen extra opbrengsten genereren.

Daarnaast kunnen culturele projecten vaak subsidie krijgen van verschillende cultuurfondsen en kunstinstellingen. Bovendien kunnen gemeenten subsidies verstrekken aan ateliers en kunstenaarsinitiatieven. Dit dekt deels de kosten en maakt het mogelijk om deze locatie op cultureel en artistiek gebied te ontwikkelen.

Ontwerp Shagana Vadivel: De Zeeuwse Illusie

De Zeeuwse Illusie is een follie in het parkje naast het Zeeuws Archief. Dit opvallende ontwerp is geïnspireerd door de Franse schilderingen genaamd Trompe L'oeil, wat letterlijk vertaald 'je oog voor de gek houden' betekent. Deze schilderingen kunnen bewonderd worden in het Van de Perrehuis, waar nu het Zeeuws Archief is gehuisvest.

De Zeeuwse Illusie zal een optische illusie creëren, waarmee zowel lokale bewoners als toeristen aangetrokken zullen worden. Dit zal ongetwijfeld een positieve impuls geven aan de lokale economie en ook het aantal bezoekers van het Zeeuws Archief vergroten. Het is een manier om de schoonheid van de regio te belichten en een gevoel van verwondering te creëren bij iedereen die het aanschouwt.

Bovendien draagt deze follie bij aan belangrijke aspecten zoals duurzaamheid, circulariteit en verplaatsbaarheid. Deze drie aspecten zijn naadloos geïntegreerd in het ontwerp door gebruik te maken van duurzaam naaldhout en innovatieve, droge verbindingen, zoals de pen-en-gatverbindingen. Dankzij deze droge verbindingen kan de follie modulair worden opgebouwd en eenvoudig verplaatst worden naar een andere locatie indien gewenst.

De Zeeuwse Illusie belooft niet alleen een verrijkende artistieke ervaring te bieden aan de toeschouwers, maar draagt ook bij aan de bevordering van duurzaamheid en versterking van de culturele waarde in de stad Middelburg. Het symboliseert de harmonie tussen kunst en duurzaamheid en zorgt voor een unieke en memorabele toevoeging aan de stedelijke omgeving. Het is een bron van trots voor de lokale gemeenschap en zal zeker een gespreksonderwerp zijn onder bezoekers van de stad.

H – MOLENWATERPARK

Ontwerp Len den Hollander: De Middelburgse tijdreiziger: Een bankje vol historische verhalen

Middelburg is op zoek naar haar innovaties om de titel als cultuurhoofdstad van Europa te kunnen bemachtigen. De plek die is voorgelegd door het CCBM en dus centraal staat en in acht wordt genomen is het Molenwaterpark.

De ontwerpen die worden gemaakt, moeten voldoen aan diverse eisen. De ontwerpen zijn passend in het straatbeeld of zijn als luis in de pels een toevoeging aan de omgeving, zonder afbreuk te doen aan het historische centrum. De ontwerpen moeten verplaatsbaar zijn, maar niet verrijdbaar. Daarnaast moeten de ontwerpen een goed doordachte functie hebben en ten slotte moet er rekening worden gehouden met duurzaamheid en circulariteit.

Creative City Boost Middelburg, CCBM, beoogt naar een kiosk of een follie die een bijdrage zal leveren aan het proces om de titel cultuurhoofdstad van Europa te bemachtigen.

Aan de hand van een locatieonderzoek door de studenten is er een conclusie getrokken. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het realiseren van een follie in het midden van het park de beste keus is. De follie heeft een ovale vorm. Dit komt van de vlakken die zich in het Molenwaterpark bevinden. Deze vlakken, die gecreëerd worden door wandelpaden, hebben organische vormen.

De follie heeft als doel om mensen te informeren over de geschiedenis van het park. Dit wordt gedaan door middel van schilderijen, plattegronden en historische feiten die worden gepresenteerd op de desbetreffende follie. De follie dient ook als zitplaats om tot rust te komen. Vanaf deze plaats is het park te bewonderen.

Duurzaamheid speelt een rol bij deze follie. Er is gekozen voor een groen dak dat bijdraagt aan de vegetatie op het dak. Daarnaast levert dit groene dak een bijdrage aan de biodiversiteit en gaan het dak en de dakbedekking langer mee. Het gebruik van hardhouten planken en balken en het groene dak leveren een bijdrage aan de duurzaamheid van de follie. Bovendien kan er door de zonnepanelen die geplaatst zijn op het dak energie opgewekt worden. Deze energie kan gebruikt worden om het park te voorzien van licht.

I – LOCATIE ROTTERDAMSE KAAI

Ontwerp Berra Orman, Boaz de Ritter

Welkom bij Kiosk Middelburg: de ultieme bestemming voor heerlijke lekkernijen en verfrissende drankjes, net naast het hart van de prachtige stad Middelburg! Onze unieke kiosk, die de vorm heeft van de letter 'M' voorziet je van alles wat je nodig hebt tijdens je ontdekkingstocht door deze historische stad.

Bij Kiosk Middelburg begrijpen we dat goede smaak en kwaliteit essentieel zijn voor een geweldige ervaring. Daarom hebben we een zorgvuldig samengesteld menu met een scala aan opties om aan al je culinaire behoeften te voldoen. Of je nu op zoek bent naar een stevig ontbijt om je dag te beginnen, een smakelijke lunch of gewoon een heerlijk tussendoortje om van te genieten .. er is voor ieder wat wils.

Wat onze kiosk echt bijzonder maakt, is de locatie. Gelegen in de prachtige oude haven van Middelburg, bieden we niet alleen een handige tussenstop voor toeristen en inwoners, maar ook een plek om te ontspannen en de prachtige omgeving in je op te nemen. Neem plaats op ons gezellige terras en geniet van het uitzicht op de historische gebouwen en het levendige stadsleven terwijl je geniet van je hapje of drankje.

Bij Kiosk Middelburg hechten we veel waarde aan duurzaamheid en milieubewustzijn. We streven ernaar om zo veel mogelijk gebruik te maken van lokale en seizoensgebonden producten, waardoor we niet alleen de smaak en kwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen aan het ondersteunen van de lokale economie en het verminderen van onze ecologische voetafdruk.

Ontwerp Femke Bouwens, Finley Nijsse: The Chargebox

De historische follie in Middelburg is een inspirerend project dat de geschiedenis van de pakhuizen aan de Rotterdamse Kaai eert. Geïnspireerd door de smeedijzeren havenkraan uit 1861, die diende als laad- en lospunt voor vrachtgoederen, biedt de follie een toevoeging aan dit historische element.

De pakhuizen aan de Rotterdamse Kaai, waaronder het Entrepot van het Oost-Indische Huis, waren niet alleen opslagruimtes maar ook locaties voor veilingen. Deze verbinding tussen opslag en de bestaande kraan wordt weerspiegeld in het ontwerp van de Follie.

Het ontwerp is tevens geïnspireerd op historische foto's van de havenopslag in Middelburg, waar de opstelling van blokken te zien is. Dit vormt een referentiepunt voor het ontwerp van de follie.

Als symbool voor de handel van weleer beeldt de follie gestapelde houten kisten af, die de opslag voorstellen. Door de follie naast de oude kraan te plaatsen, ontstaat de illusie dat de kraan de vracht op een schip kan tillen.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van het ontwerp. De kisten en vloeren zijn gemaakt van onbewerkt hout, een circulair materiaal dat gemakkelijk hergebruikt kan worden. De stalen lantaarnpalen worden gerecycled, gerestaureerd en passend bij de stijl van de oude kraan opnieuw geverfd.

De follie is flexibel en verplaatsbaar dankzij de losse houten kisten die eenvoudig kunnen worden geschroefd. De opstelling van de kisten kan variëren, wat ruimte biedt voor vernieuwing en aanpassing. De houten onderplaat kan worden gestapeld en gemakkelijk worden vervoerd.

Het verdienmodel van de follie is gebaseerd op evenementen die rondom en op de follie worden georganiseerd. Met ruimte voor bezoekers tussen de kisten, biedt het ontwerp mogelijkheden voor culturele evenementen zoals optredens, theater en lezingen. Een deel van de opbrengsten van deze evenementen kan worden geïnvesteerd in het onderhoud waardoor het project zichzelf kan terugverdienen.

De follie draagt bij aan het toerisme door de stad aantrekkelijker te maken, vooral wanneer er evenementen plaatsvinden. Dit leidt tot meer welvaart voor Middelburg en de lokale ondernemers. Daarnaast genereren de zonnepanelen op de hoogste houten box elektriciteit, die wordt gebruikt om telefoons op te laden. Tegen betaling kunnen bezoekers hun telefoons veilig opladen in de kluisjes. Met 27 kluisjes verdeeld over drie boxen, is er altijd voldoende capaciteit om telefoons op te laden en constant inkomen te genereren.

LOCATIE J – KOP VAN HAVENDIJK

Ontwerp Iris Mabelus: Grachtenster

De hoofdvorm van de follie is geïnspireerd op de grachten die om het centrum van Middelburg lopen. De follie is als het ware een verticale weergave van de grachten, met twee betonnen blokken waar de handelshuizen tussen zijn geplaatst. Uiteindelijk heeft de follie een uiterste breedte van 6,6 meter en een hoogte van 5,9 meter.

De follie heeft een historisch verhaal achter het ontwerp. De locatie van de follie, de Kop van de Havendijk, diende als toegangspoort van de stad. Rond de 17e eeuw was deze locatie van groot belang voor de handel en scheepvaart van Middelburg en diende het als een cruciaal knooppunt voor economische activiteiten.

De plaatsing van dit ontwerp op de Kop van de Havendijk geeft een mogelijkheid om de historie en het ontstaan van Middelburg te vertellen.

Bij het ontwerpen van de follie wordt cortenstaal gebruikt als basismateriaal voor de structuur. De sterkte en vervormbaarheid van staal zorgen ervoor dat de unieke vorm van follie kan worden bereikt. Cortenstaal wordt veel gebruikt in de bouw vanwege bepaalde eigenschappen en de esthetiek. Door groene elementen toe te voegen aan het cortenstaal ontstaat een mooie samensmelting van de natuurlijkheid en kunstmatigheid.

De kosten van de follie kunnen worden bekostigd met subsidies van de gemeente Middelburg en van cultuurfondsen. De follie is goed zichtbaar vanaf de openbare weg en het is een imposant bouwwerk waardoor dit een aantrekkelijke plek is voor toeristen en andere geïnteresseerden.