Het RAAK Publiek-project ‘Inspelen op inwonerinitiatief in klimaattransities’ is onlangs begonnen met een startbijeenkomst in de HZ-toren in Vlissingen.

De deelnemers aan het project willen kennis en toepassingen ontwikkelen waardoor medewerkers van gemeenten effectief, tijdig en doortastend kunnen omgaan met inwonersinitiatieven. Daardoor kunnen ze samen meer bereiken in klimaattransities. De HZ is penvoerder. De partners van acht Zeeuwse gemeenten, de provincie Zeeland, Erasmus Universiteit (Bestuurskunde en GovernEUR), Zeeland Bruist en Vereniging van Nederlandse Gemeenten leerden elkaar tijdens de startbijeenkomst beter kennen.

Doelen en werkwijze

Ook zette projectleider Jean-Marie Buijs, associate lector van onderzoeksgroep Resilient Deltas van de HZ, de doelen en werkwijze uiteen. Wouter Spekkink van Erasmus Universiteit deelde hierna de stand van zaken over de surveys die landelijk worden uitgezet. Na Spekkink vertelden vier gemeenten over de cases waarmee zij samen met onderzoekers en studenten aan de slag gaan. In de gemeente Goes gaat het om een initiatief voor geveltuintjes door bewoners, in Terneuzen om een bewonersinitiatief voor een restwarmtenet , in Middelburg willen ze kijken naar het initiatief tot vergroenen om hittestress te beperken in één van de wijken en in Borsele willen ze onderzoeken hoe ze meer bewoners kunnen uitnodigen voor initiatieven in de energietransitie.

Lerend netwerk

De ontwikkelde kennis uit de cases, surveys en andere activiteiten worden uitgewisseld en verdiept in een lerend netwerk, zoals uiteengezet door Siri Pisters (onderzoeker van het HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving). Het project is medegefinancierd door RAAK-publiek, een regeling van Regieorgaan SIA. In RAAK-publiek-onderzoeken staat een vraag uit de praktijk van de publieke sector centraal