Twee onderzoekers van HZ University of Applied Sciences zijn een promotieonderzoek begonnen onder de vlag van het Delta Climate Center (DCC).

De HZ en het DCC werken samen met het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. De promotieonderzoeken gaan over duurzame voedselproductie en ontwikkeling van een waterstofeconomie in Zeeland.

Saskia Nijhof | Naar een duurzaam voedselsysteem in Zeeland

Saskia is onderzoeker van HZ Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren. Binnen het icoonproject Delta Protein van het DCC doet ze onderzoek naar de mogelijkheden van een lokale, blauwgroene sector waarin zeewier, algen en schelpdieren een belangrijke rol spelen. Haar onderzoek richt zich op hoe consumenten en ondernemers deze transitie kunnen ondersteunen.

Ze kijkt onder meer naar de lage acceptatie van mariene voedselbronnen, zoals mosselen en zeewier, door consumenten. “Door bewustwording, lokale ketensamenwerking en innovatie willen we deze drempels wegnemen”, zegt ze. Ze werkt samen met Food Delta Zeeland en lokale ondernemers aan initiatieven zoals de ontwikkeling van ‘plant based seafood’, plantaardige alternatieven voor vlees en vis op basis van bonen, mycoproteïne en zeewier.

Wim Huibregtse | De groene waterstofeconomie van Zeeland

In het kader van zijn PhD onderzoekt Wim Huibregtse hoe Zeeland een duurzame waterstofeconomie kan ontwikkelen waarbij innovatie, bestuur en milieu in balans blijven. “De Vlaams-Nederlandse scheldedelta is het grootste industriële waterstofcluster in de Benelux en heeft veel potentie in de energietransitie”, zegt hij.

Gevestigde bedrijven en startups investeren in grootschalige waterstofproductie in Zeeland. Wim bestudeert hoe de wisselwerking tussen bedrijven en bestuur de ontwikkeling van deze nieuwe sector beïnvloedt. “Ik wil beter begrijpen hoe een waterstofeconomie zich vormt binnen de bestuurlijke en economische realiteit.”