Lector Wietse van de Lageweg van onderzoeksgroep Building with Nature was één van de deelnemers aan de internationale Building Coastal Resilience-conferentie. Deze heeft als doel om kennisuitwisseling te stimuleren over veerkrachtige kustsystemen zoals stranden, duinen, slikken en schorren.
De thematiek is uitermate relevant voor Zeeland waar klimaatverandering het functioneren van dit intensief gebruikte kustsysteem steeds meer onder druk zet.
Wietse heeft het afstudeeronderzoek van Civiele Techniek-student Sarlote Balode over dynamisch duinbeheer op de Kop van Schouwen gepresenteerd. Samen met de provincie Zeeland, Staatsbosbeheer en onderzoeker-docenten van de onderzoeksgroep heeft Sarlote onderzoek gedaan naar het transport van zanddeeltjes in dit duingebied.
Dynamiek en veerkracht
Om de dynamiek en veerkracht van de duinen te vergroten zijn recent een aantal kerven in de eerste duinenrij gemaakt. Sarlote heeft onderzocht hoe ver het zand vervolgens de duinen in waait en wat de korrelgrootte van het sediment is. Belangrijke informatie om de effectiviteit van dit soort maatregelen voor natuurherstel beter te begrijpen.
De conferentie werd afgesloten met een bezoek aan de stroomgootfaciliteiten van de Universiteit van Porto. Met deze faciliteiten kunnen natuurlijke kusten worden nagebootst op kleine schaal en onder gecontroleerde condities zodat bijvoorbeeld effecten van veranderende milieuomstandigheden kunnen worden bestudeerd.
Meer informatie over het gepresenteerde werk vind je hier. Over de conferentie staat hier meer informatie.